Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem fotovoltaic de la A la Z


Vizitator Bajenica.gabriel

Postări Recomandate

Eu il am asa: 1500wp fotovoltaic, 2x2kw gpl/biogaz ,10 kwh tubular flooded la 120v si auxiliar 1kwh nicd 12v.

 

Tensiunea de 120 145v merge cu orice electronica direct, deoarece sursele o ia de pe la 100v merg si multe modele de surse de iluminat cu LED.

 

In medie un sistem din asta ajunge la caa 3000 eur.

Il ai asa, ca proiect sau ...................

Link spre comentariu

100%, sectinea cu gaz asigura si puterile mai mari ocazionale, amortizarea este in functie de consum. pentru asta in 5ani, pentru 5 kw in 2 ani, pentru 10 kw in un an.

 

Raportat la politicile astora de la grid. daca ar fi corecti amortizarea ar 10 ani pentru asta, si 3 ani pentru 10 kw

ar excede viata acumulatorului, ar fi eficient numai cu acumulatori NI-cd.

 

Totusi asta e singura cale pentru caznic la energii per annum intre 5 si 20 Mwh, cu astia de la grid nu poti obtine discounturi serioase si conditii preferentiale pentru energii asa mici, numai de la 100 Mwh per annum,asta este valabil numai pentru industrie si nici atunci daca nu ai relatii, asa ca multi se orienteaza spre regenerabile+cogenerare, la puteri din astea cogenerarea este mai eficienta si mai ieftina.

 

Pentru acasa cogenerarea este inca eficienta, deoarece gazul este la end user 100 ron Mwh si electrica ar trebui sa fie 500 dar in realitate ajunge la 800, cu cogenerare folosesti caa 80 90% din energie, pentru cei comozi sau care nu mai pot, este avntajoasa, pentru ceilalti lemne si cogenerare doar pentru electric.

 

De exemplu daca bosiceanu punea un sistem de cogenerare cu gaz si ceva fotovoltaice fara acumulatoare iesea in castig, ca incalzea si apa din piscine si 3 luni pe an pentru un motor naval pe gaz e practic nimic merge 30 40 ani.

Editat de cavit
Link spre comentariu

Addy pune si preturi la tot ce vrei sa folosesti si asa tot mai multa lume va idei cit mai bune de cit costa un sistem.

  • cele 6 panouri le-am luat cu aproape 100 euro bucata, SecondHand
  • Bateriile costa aprox 550 euro /kWh; cui nu-i trebuie decat pentru casa, poate cumpara doar 1kWh, e suficient pentru energia pe o noapte.
  • Celelalte electronice... surse dc-dc, etc pe masura ce le fac voi face totpicuri dedicate. Am inceput cu cate ceva dar deocamdata sunt doar improvizatii.
Link spre comentariu

Interesant

In ce proportie iti asigura nevoile energetice?

In cat timp estimezi ca vei amortiza investitia?

Vreau raspunsuri cinstite

Multumesc

Din pct meu de vedere (desi probabil l-ai intrebat pe cavit)

Proportie: 100%

Amortizare: instantanee; deoarece Electrica mi-a cerut 14000 de euro pentru bransare (la vreo 400 metri)

 

Pentru cineva care are legatura la grid, amortizarea este foarte lenta. Posibil 10-15 ani, posibil niciodata - din cauza bateriilor. Dar si configuratia sistemului ar fi cu totul alta.

Link spre comentariu

Am inceput cu eoliana dupa care cu picohidro pelton cu o presiune a apei de 4,1bari dar debit mic scotea doar 120w dupa ce au aparut panourile fotovoltaice am cuparat un panou de test pentru ca era foarte scump

acum am si un sistem fotovoltaic de 3920w plus picohidro inbunatatita cu o presiune a apei de 9,7 bari care scoate continu 400w.

Editat de cristi_908
Link spre comentariu

ei bine, eu indraznesc sa spun ca pur si simplu am un alt mod de a privi si consuma energia. Mie imi ajung 400Wh pe ziua de iarna noroasa, si in schimb folosesc 1-2kWh cand straluceste soarele, o data la doua saptamani. Vara pot consuma fara probleme si 6-8 kWh pe zi cand am de unde, facandu-mi treburile prin gradina si mergand in sat sau sus pe deal, dar la fel de bine pot sa ma multumesc si cu doar 400Wh in a patra-cincea zi daca se intampla ca 3 zile la rand sa nu fie soare.

Link spre comentariu
Vizitator paul stancu

Buna ziua!

Am doua minisisteme solare. Unul on grid de 1,5 kwp ( aproximativ 10 kwh/zi) si unul off grid de 0,5 kwp. Problema mea este urmatoarea: Sistemul on grid in orele de varf are un excedent de cca 500w. Sistemul offgrid poate inmagazina si aproape tot acest surplus (6 acc x 90 Ah) cu ajutorul unui dumpload insa doresc reintroducerea in retea a acestei energii pe timpul noptii. Consumul minim intre orele 20 seara si 06 dimineata este de cca 4 kw pe ora. Am incercat sa leg un miniinvertor on grid de 600w la baterii (6bucx12v) si am constatat ca acesta absoarbe un curent foarte mare (la 16 A m-am speriat si l-am deconectat) ajungand la aproape 2000w. Eu as avea nevoie de un dispozitiv care sa-mi limiteze curentul la cca 4-5 A pentru a injecta aprox. 400w x 10 ore pe noapte.

Cu stima, astept sugestiile dvs.

Link spre comentariu

Tehnic vorbind necesita numite precizari,care este domeniul mppt al invertorului on grid, care este tensiunea sirului de acumulatoare, care este tensiunea LVD pentru invertorul ongrid, rezonabil ar fi 2,05 2,07 v/cell valabil pentru acumulatoare pe plumb, dar pentru un astfel de tip de ciclare se recomanda ni cd flooded sau lifepo4.

 

Daca tensiunea acumulatorului este in plaja de mppt a invertorului se poate face un convertor buck cu curent constant care emuleaza un sir de celule fotovoltaice, curentul va fi stabilit in functie de puterea dorita a fi injectata, curentul x tensiunea acumulatorului este puterea absorbita de invertorul ongrid, convertorul acesta va impementa si fuctia LVD cu o anumita histereza, diferenta dintre tensiunea de absorbtie si cea de LVD ar fi ok pentru acea histereza, adica se opreste cand atinge lvd si reporneste cand atinge tensiunea de absorbtie,

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări