Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
kta

Sistem perdele jaluzele automate

Recommended Posts

Salut. As dori si eu niste idei referitoare la un sistem automatizat special pentru jaluzele , perdele ...si anume vreau ca aceastea sa ruleze dintr-o parte in alta (perdeaua clasica ,cu cercei ) si as dori opinii referitoare la mecanismul care e cel mai usor de realizat(servomotoare ), iar in cazul jaluzelelor verticale si orizontale similar (mecanismul cel mai rentabil si usor de realizat ). Precizez ca dupa ce sistemul de rulare e finalizat , vreau ca acesta sa fie controlat de o telecomanda pe 2,3,4 canale ..in functie de numarul de motorase sau de mersul inainte , inapoi al motoraselor.Dupa aceasta etapa ii voi atasa un senzor de lumina reglabil ..pentru tragerea sau retragerea perdelelor, jaluzelelor , in functie de lumina ambianta si de dorinta si poate mai apoi un sistem de controlare de la distanta prin telefon . Dar dupa cum am precizat ..in prima etapa ..cer ajutorul (ma refer la idei ) unor profesionisti pentru realizarea mecanismului de tragere(retragere) al acestora .Multumesc si astept idei referitoare la acest mecanism .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am incercat aceasta schema in urma cu o saptamana si nu am reusit sa o pun in functiune cu toate ca am folosit componentele indicate in schema.Am renuntat si am facut una fara probleme din vol.Electronica auto care a functionat din prima.Posibil sa-mi fi scapat ceva legat de ce-a cu EFT-uri....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca ai incercat cu echivalente cu siliciu nu are cum sa mearga.Tranzistoarele tip EFT sunt cu germaniu si nu se pot inlocui cu tranzistoare cu siliciu din seria BC fara a modifica schema.Daca ai pus EFT-uri si nu merge, probabil e o greseala in schema.Apropo, se mai fabrica tranzistoare cu germaniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

schema asta nu ar trebui sa necesite modificari de la trecerea de la germaniu la siliciu, pentru ca sunt 2 trigger-e in cascada, doar ca trebuie sa fii atent la alimentare, inainte se punea plusul in partea de jos, ca masa, pentru ca pnp-urile erau generalizate... mai jos ai schema in oglinda, desenata ca acum...PS: am simulat schema in Crocodyle Technology si.. trebuie mici modificari.... :axe:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc niq de schema dar am respectat intru-totul schema,am folosit EFT-uri,diode cu germaniu,totul asa''ca la carte'' dar nu a binevoit sa functioneze.Am renuntat si am facut alta pe siliciu care nu a pus nici o problema caci a mers din prima.Nu m-as fi incurcat cu germaniu dar aveam o gramada de tranzistori si diode cu germaniu si mi-ar fi placut sa le dau utilitate.Repet,poate am gresit undeva de nu a mers si schema e buna dar eu nu am reusit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

simularea e pentru tranzistori cu siliciu, dar... daca mai ai montajul incearca cu valorile de le-am pus eu la simulare... acum ar trebui sa mearga

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest arghidana

As vrea sa stiu cat v-au costat cele doua sisteme de automatizare a jaluzelelor si cum le-ati pozitionat sa nu se vada?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.