Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem perdele jaluzele automate


Guest kta

Recommended Posts

Salut. As dori si eu niste idei referitoare la un sistem automatizat special pentru jaluzele , perdele ...si anume vreau ca aceastea sa ruleze dintr-o parte in alta (perdeaua clasica ,cu cercei ) si as dori opinii referitoare la mecanismul care e cel mai usor de realizat(servomotoare ), iar in cazul jaluzelelor verticale si orizontale similar (mecanismul cel mai rentabil si usor de realizat ). Precizez ca dupa ce sistemul de rulare e finalizat , vreau ca acesta sa fie controlat de o telecomanda pe 2,3,4 canale ..in functie de numarul de motorase sau de mersul inainte , inapoi al motoraselor.Dupa aceasta etapa ii voi atasa un senzor de lumina reglabil ..pentru tragerea sau retragerea perdelelor, jaluzelelor , in functie de lumina ambianta si de dorinta si poate mai apoi un sistem de controlare de la distanta prin telefon . Dar dupa cum am precizat ..in prima etapa ..cer ajutorul (ma refer la idei ) unor profesionisti pentru realizarea mecanismului de tragere(retragere) al acestora .Multumesc si astept idei referitoare la acest mecanism .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Am incercat aceasta schema in urma cu o saptamana si nu am reusit sa o pun in functiune cu toate ca am folosit componentele indicate in schema.Am renuntat si am facut una fara probleme din vol.Electronica auto care a functionat din prima.Posibil sa-mi fi scapat ceva legat de ce-a cu EFT-uri....

Link to comment
Share on other sites

Daca ai incercat cu echivalente cu siliciu nu are cum sa mearga.Tranzistoarele tip EFT sunt cu germaniu si nu se pot inlocui cu tranzistoare cu siliciu din seria BC fara a modifica schema.Daca ai pus EFT-uri si nu merge, probabil e o greseala in schema.Apropo, se mai fabrica tranzistoare cu germaniu?

Link to comment
Share on other sites

schema asta nu ar trebui sa necesite modificari de la trecerea de la germaniu la siliciu, pentru ca sunt 2 trigger-e in cascada, doar ca trebuie sa fii atent la alimentare, inainte se punea plusul in partea de jos, ca masa, pentru ca pnp-urile erau generalizate... mai jos ai schema in oglinda, desenata ca acum...PS: am simulat schema in Crocodyle Technology si.. trebuie mici modificari.... :axe:

Link to comment
Share on other sites

Multumesc niq de schema dar am respectat intru-totul schema,am folosit EFT-uri,diode cu germaniu,totul asa''ca la carte'' dar nu a binevoit sa functioneze.Am renuntat si am facut alta pe siliciu care nu a pus nici o problema caci a mers din prima.Nu m-as fi incurcat cu germaniu dar aveam o gramada de tranzistori si diode cu germaniu si mi-ar fi placut sa le dau utilitate.Repet,poate am gresit undeva de nu a mers si schema e buna dar eu nu am reusit.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Guest arghidana

As vrea sa stiu cat v-au costat cele doua sisteme de automatizare a jaluzelelor si cum le-ati pozitionat sa nu se vada?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines