Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eroare de masurare de peste 500% la unele contoare electronice


Postări Recomandate

Nu neapărat greșită.

Tu susții ca sint foarte bine calibrate și nu pot măsura cu o eroare asa de mare.

Dacă s-ar face hai sa nu zicem calibrare ci numai o verificare cu semnale care nu sint armonice ci sint trenuri de impulsuri (la curent ma refer în special) atunci s-ar descoperi ca aceste aparate nu măsoară bine în niște condiții care se pot regăsi în utilizarea curenta și deci în final se ajunge la faptul ca ori nu sint calibrate bine (eu nu am susținut ca nu sint bine calibrate) ori sint prost proiectate - intenționat sau nu.

Eu sint ABSOLUT Sigur ca proiectanții lor știau de aceasta problema cu măsurarea eronata la consum în impulsuri dar cit timp eroarea este proponderent pozitiva nu-i deranjează.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Merci dar nu contine ceea ce conteaza acum

Mai detaliat din punct de vedere electric / electronic sint date testarile EMC dar nici acolo nu se specifica in ce clasa trebuie sa se afle aparatul in timpul testului.

De exemplu:|

trebuie sa supravietuiasca testului fara defectare

sau numai cu arderea sigurantei

sau trebuie sa asigure toate functionalitatile fara eroare

sau trebuie sa asigure toate functionalitatile cu eroare mai mica de X%

ETC.

Banuiesc ca unele chestii sint mai detaliate in anexe dar alea nu sint disponibile.

Link spre comentariu

Dupa cum am spus am fost responsabil cu calibrarea nu am realizat-o eu.

Calibrarea se facea de catre o firma externa autorizata pt asa ceva.

Ar trebui sa caut acele standarde dar nu vad deloc legatura acum. Daca vrei sa tii cu ursul n-ai decit.

Parerea mea legata de contoarele electronice actuale pt masurat energia electrica consumata nu se va schimba peste noapte, nu fara a vedea niste rapoarte de masuratori facute cum consider eu ca ar trebui facute.

Link spre comentariu

Nu tin cu nimeni. Insa standardele definesc limite, nu neaparat si cum sa te incadrezi in limite.

 

Multe standarde nu mai sunt de actualitate, dar toti sunt obligati sa le respecte. Aici voiam sa te aduc. Sa intelegi ca acele aparate masoara dupa cum zice standardul, nu dupa cum este forma curentului in realitate.

Link spre comentariu

Din pacate, la jobul actual nu mai am acces la toate standardele existente.

 

Standardul dupa care ar trebui sa masoare este desigur indicat in fisa tehnica a aparatului/pagina de internet a producatorului.

 

Uite ceva aici:

WG%2011%20Standards.JPG

 

De aici: https://www.metering.com/iec-standards-for-electricity-metering/

Din pacate, la jobul actual nu mai am acces la toate standardele existente.

 

Standardul dupa care ar trebui sa masoare este desigur indicat in fisa tehnica a aparatului/pagina de internet a producatorului.

 

Uite ceva aici:

WG%2011%20Standards.JPG

 

De aici: https://www.metering.com/iec-standards-for-electricity-metering/

Vezi ANSI C12.20. Asta e pe aici standardul. Vezi tabelul care listeaza testele de acceptare. https://www.google.ca/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.nema.org/Standards/ComplimentaryDocuments/ANSI-C12-20-Contents-and-Scope.pdf&ved=2ahUKEwj9itnG-6PZAhUk5IMKHTdcBcwQFjAAegQIERAB&usg=AOvVaw04zXBKX9RInG1Ic976qVxX

 

Standardul nu e la liber. Poate il gasesc maine la munca.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Am observat si eu ca nu-i la liber.

Oare dece? Ca sa nu se destepte si p.....ea cum sintem trasi pe sfoara?

 

In cuprinsul de la standardul mai sus amintit (si in IEC 62052) nu este effectuat test pt efectul la consum sub forma de tren de impulsuri,.

Se testeaza printre altele efectul la variatia factorului de putere (test 4) dar nespecificindu-se daca se considera si regimul nearmonic se subintelege ca se refera numai la regim armonic.

Nu-mi dau seama exact ce contine testul 3 - load performante.

Mai sint interesante de studiat ce inseamna testele: 22 si 25.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Standardele nu-s la liber pentru ca se fac bani din vanzarea lor. Presupunerea ta ma surprinde, la nivel de limbaj.

 

O sa vad daca gasesc maine standardul 12-20. Mai vorbim.

 

Spor la citit: https://www.google.ca/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://documents.dps.ny.gov/public/Common/ViewDoc.aspx%3FDocRefId%3D%257B025EE846-6FAB-4697-B8CB-F59B4DE6F1AC%257D&ved=2ahUKEwi0vdK0g6TZAhVj6YMKHVe_BJEQFjADegQIDRAB&usg=AOvVaw0DYVJAK-fCrQg3WGLbUJN0

Link spre comentariu

Nu am vrut sa ma mai implic, dar revin cu o intrebare. @sesebe, vad ca insistati pe " test pt efectul la consum sub forma de tren de impulsuri". Spuneti-mi si mie care e logica ca eu, consumator final, sa simulez o astfel de situatie, stiind ca riscul unei contorizari eronate este in defavoarea mea(conform afirmatiilor din primul post)?! Ba dimpotriva, teoretic vorbind, un tren de impulsuri poate crea erori de masurare in favoarea consumatorului si anume cind in timpul esantionarii curentul trece in 0 in momentul cind se realizaeaza masuararea de catre ADC. Ca sa va faceti o impresie ce fel de tren de impulsuri ar trebui generat pentru a crea erorile de care vorbiti, va dau citat la performantele unui canal ADC a unui microprocesor specializat, cu toate ca in realitate nu se mizeaza doar pe el, dar se mai aduc alte imbunatatiri hardware: The analog section consists of two programmable gain low-noise low offset amplifiers (PGA) and three 24-bit 2nd order ADCs. Oversampling frequency-4MHz. Ca sa scazi si sa cresti in amplitudine un semnal la cel putin o asa frecventa, e ceva simplu? Nu prea cred.

Editat de adryano
Link spre comentariu

Daca se atragea atentia la aceast punct, discutiile se terminau demult. O fi acela un articol/cercetare stiintifica, dar e clar ca pornesc de la premise gresite pentru a demonstra ineficienta aparatelor de masura. Cit de distorsionata nu ar fi reteaua, dar asa forma de unda sau alte forme de unda mai distorsionate ale tensiunii nu vor exista, indiferent ce fel de consumator va exista. De asta se creaza smart grid-uri, anume pentru a monitoriza si calitatea tensiunii.

"Using the ideal sinusoidal voltage the measured power and energy consumption was the same for all four meters. In this case the orthogonality, i.e. the RMS value of a sum of two orthogonal currents or voltages contains no cross-products and the squared total RMS value is equal to the sum of the squared RMS values, resulted in a valid reading. But when the distorted voltage was supplied, the reading was 361 W, 8 W, 349 W and 0 W, while a calibrated energy meter stated 360 W. The meter with 8 W reading also measured 107 Hz, instead of the supplied 50 Hz fundamental frequency, which supports the idea that the algorithm uses zero-voltage detection, causing the misreading in this meter. of the display is shown in Figure 2."

https://storage.googleapis.com/files.dinside.no/9/maalere_rapport.pdf

Editat de adryano
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări