Jump to content
HelliosSun

Monitorizare energie disponibila in acumulator 18650

Recommended Posts

Buna ziua.De curand am achizitionat un modul tda7492P cu bluetooth in vederea realizarii unei boxe portabile.De asemenea am achizitionat 4 acumulatori li ion 3400mAh 18650 pe care o sa ii inseriez si o protectie pt acumulatorare.Pentru incarcarea acumulatoarelor o sa folosesc un incarcator de laptop de 16V 4A.Problema apare aici.Cum imi dau eu seama cat curent mai am in baterie?Adica daca vreau sa o iau undeva intr-o drumetie sa stiu ca am atata baterie ramasa si ca pot asculta n ore pe ea.Sa nu ma aflu in punctul sa o iau descarcata cu gandul ca pot sa ascult pe ea si dupa 20min sa se opreasca.

post-232399-0-15769300-1488981398_thumb.jpg

post-232399-0-93673100-1488981403_thumb.jpg

post-232399-0-54374300-1488981407_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

O pui la incarcat peste noapte cu un incarcator smecher.

Nivelul tensiunii la borne este proportionala cu energia inmagazinata dar nu stiu cum s-ar calcula pt n celule in paralel. Goagle.........!!!!!!!

 

astar fi un bun punct de start; http://www.batteryuniversity.com/learn/

Edited by sesebe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu ma gandeam la un voltmetru cu ampermetru digital.Sau la o schema ceva.Am gasit ceva pe net cu TL431 DAR NU STIU CUM SA O FOLOSESC!!

post-232399-0-23970500-1488985142_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Afisajul ala iti arata curentul cerut de sarcina, nu capacitatea acumulatorului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Există astfel de circuite care convertesc tensiunea acumulatorului măsurată în sarcină, în ore estimate de utilizare la curentul de sarcină maxim.Dar sunt aplicabile în mod uzual la mașini de ras, aparate foto sau alte dispozitive ce au un consum destul de constant în timp.Astfel de circuite se fac în jurul unor microcontrollere.

Ai putea să faci astfel de circuit, dar care să-ți estimeze timpul aproximativ de funcționare la putere maximă a boxei, dar va avea erori mari în practică, fiindcă un amplificator este rar folosit la puterea sa maximă.Dacă erorile sunt în plus față de timpul real rămas, nu e niciun deranj, fiindcă e mai bine să crezi că acumulatorul e mai descărcat decât crezi, decât să fii informat că e mai încărcat decât crezi....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exista niste wattmetre pt cc. Afiseaza tensiunea, curentul, energia , capacitatea si timpul de folosire. Poti sa monitorizezi atat incarcarea cat si descarcarea cu ele. Cand stii ca ai bagat x wh, te astepti sa scoti aproximativ aceiasi energie. Mai pui si faptul ca se autodescarca in timp cu o anumita rata, pierderi prin incalzire la incarcare, etc. Plus ca ai live si tensiunea pe celula si aia e un indicator bun. Faci citirea in sarcina.

https://goo.gl/images/YZYwUx

https://goo.gl/images/T9nNER

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu zic că e mai simplu să monitorizezi tensiunea pe acumulatori...în functionare normală a sarcinii ...şi la o anumită tensiune de descărcare poti trage concluzia că trebuie să te opreşti(să încarci)

Iar timpul de descărcare îl poţi estima singur după primul ciclu de încărcare a acumulatorilor folosire a aparatului la performanţele cerute!Bineînţeles că după un anumit număr de cicluri(încărcare-descărcare) capacitatea acumulatorilor va incepe să scadă...respectiv timpul de descărcare va fi mai scurt.(asta e în funcţie de calitatea acumulatorilor folositi şi de încărcător...care trebuie să furnizeze tensiunea si curentul de încărcare impuse de fabricantul acumulatorilor)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc mult pentru sfaturi.Referitor la incarcator eu zic ca este bun un incarcator de laptop de 16V la 4A.Tinand cont ca ele inseriate o sa aiba 14.4V iar capacitatea unui acumulator este de 3400mAh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

NU

 

Incarcatorul de Laptop nu-i incarcator ci numai un alimentator, partea de incarcare este in acumulatorul laptopului.

Daca faci cum ai specificat o sa se lase cu ceva fum si artificii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai si in cazul acesta ce incarcator sa folosesc pentru a incarca acumulatorii inseriati desigur ca nu o sa stau mereu sa desfac cutia si sa scot bateriile sa le incarc pe rand si dupa sa le montez inapoi??Am gasit incarcatoare dar acelea le incarca separat pe fiecare.Daca le las afara sa imi fie usor sa le incarc ma incurca deoarece sunt expuse la lovituri chiar daca o sa le bag intr-o cutie ceva.La apa etc.

post-232399-0-91299800-1489039956_thumb.jpg

post-232399-0-47188000-1489039964_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aşa se încarcă acest tip de acumulatori ...separat!

Trebuie să construieşti un încărcător special pentru ei...

Ăsta e dezavantajul acumulatorilor li-ion care sunt înseriaţi...nu pot fi încărcaţi aşa înseriaţi ...doar aplicând o tensiune pe bornele lor!( cum e cazul altor acumulatori ...care sunt mai toleranţi cu o astfel de încărcare în serie...cum ar fi acumulatori cu plumb-acid şi Ni-hg/Ni-cd)

În cazul acumulatorilor Li-ion sau Li-polimer... încărcarea lor inseriaţi, poate duce la explozii ...pentru că nu se stie nici o dată, când un acumulator intră în scurt ...iar ceilalţi primeşte mai mult tensiune şi curent decât este indicat de producător!Tensiune şi curent care au valori critice la acest tip de acumulatori...

Edited by elmar

Share this post


Link to post
Share on other sites

E destul de complicat să faci un încărcător de la zero....mai bine te-ai orienta spre un încărcător special pentru astfel de acumulatori...

Îi încarci pe încărcător pe urmă îi pui în boxa mobilă...

Ce trebuie să-i faci ...e, un un suport care să permită detaşarea acumulatorilor (bucată cu bucată) la boxă şi un monitor al descărcării acumulatorilor...

Pentru că dacă aceşti acumulatori îi descarci mai mult decât ar fi indicat(ex.3,5v) ...e posibil să nu-i mai poţi încărca ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×