Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
XName

PLC, mai multe detalii

Recommended Posts

PLC un subiect destul de putin tratat pe forum, s-au cel putin eu nu am gasit ceva consistent

Am devenit interesant si de aceste automate programabile din pacate nu sprea stiu nimica, sunt la inceput. De accea as vrea sa stiu ce ce sa pornesc in aceasta ramura?

Ce model sa aleg?, care sunt producatorii mai importanti?, care sunt PLCurile mai utilizate?, ce este nevoie pt a le programa?, ce limbaje folosesc sau softuri dedicate? linkuri despre functionarea acestora.

Mersi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am lucrat cu PLC-uri in industria energetica.

 

De obicei prin PLC se intelege un echipament industrial, o cutie, specializata pe anumite functionalitati care controleaza un proces industrial (asta lasand la o parte initialele: Progrmabil Logic Controller).

 

Exemple de PLC-uri de la General Electric:

D60 - protectie de distanta

C60 - comanda si control

T60 - protectie pentru AT-uri si asa mai departe.

 

De obicei PLC-urile sunt foarte scumpe (fiind echipamente industriale costa cateva mii de euro bucata - pentru o fabrica sau o hidrocentrala cateva mii de euro sunt echivalentul bugetului tau pentru inghetata :smt003 ), fiecare producator ofera propriul soft (pe bani sau nu) impreuna cu echipamentele. Fiecare are propriul limbaj, propria filozofie si propria interfata, doar protocoalele de comunicatie intre PLC-uri sunt standardizate.

 

Nu iti recomand sa iti bati capul cu ele daca nu lucrezi in mod curent cu asa ceva. PLC-urile nu sunt un hobby, sunt echipamente industriale care indeplinesc foarte bine anumite sarcini. E o varza de neimaginat in lumea PLC-urilor.

De exemplu eu am lucrat vreo 2 ani cu echipamente produse de General Electric (GE) si sunt complet handicapat daca intalnesc un PLC de la ABB sau Siemens.

 

Producatori importanti:

ABB, Siemens, General Electric, Schneider, Schlumberger, etc.

 

Daca esti interesat de amanunte, cauta pe site-urile producatorilor. Sa nu te sperii daca nu intelegi nimic din ce se vorbeste acolo. Daca nu cunosti PLC-urile respective sau macar ramura industriala pentru care sunt concepute e normal sa patesti asa.

 

:weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am inteles prin PLC un dispozitv (cutie in tablou) cu multe intrari si iesiri logice si analogice. Tu trebuie doar sa programezi ce faci cu semnalele provenite la intrare si ce scoti la iesire in functie de aplicatie.Da, vreau sa invat cate ceva, poate mai aprofundat daca o sa am ocazia sa testez si hardware. De ce?! pai am auzit ca este destul de bine platit un job de genu si relativ cautat.Asa ca orice link cu informatii utile este bine venit :DVoi incerca pe siteurile producatorilor, sa vedem ce au

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce ai inteles este corect, dar este un caz particular, si nu pentru PLC-uri din tablou electric esti bine platit :smt003.

 

Crede-ma ca nu poti invata PLC-uri asa, ca hobby, fara sa ai de a face cu ele in mod concret. Nu e acelasi lucru cum ai inveta un microcontroller. Si programarea microcontroller-elor se plateste bine, aproape orice activitate in care te descurci FOARTE BINE se plateste bine.

 

Uite niste link-uri pentru PLC-uri de energetica de la General Electric:

http://pm.geindustrial.com/EnerVista.asp

si de la Siemens:

http://www.siemens.com/page/1,3771,1155 ... -0,00.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si eu as fi interesat de mai multe amanunte destinate celor care vor sa-si faca o idee macar despre PLC-uri.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest donpetru

Crede-ma ca nu poti invata PLC-uri asa, ca hobby, fara sa ai de a face cu ele in mod concret.

Trebuie sa-i dau dreptate lui RoGeorge pentru ca acesta este adevarul.

 

Eu am inteles prin PLC un dispozitv (cutie in tablou) cu multe intrari si iesiri logice si analogice. Tu trebuie doar sa programezi ce faci cu semnalele provenite la intrare si ce scoti la iesire in functie de aplicatie.

 

Da, vreau sa invat cate ceva, poate mai aprofundat daca o sa am ocazia sa testez si hardware. De ce?! pai am auzit ca este destul de bine platit un job de genu si relativ cautat.

Xname, vad ca a inceput sa te preocupe PLC-urile, cred de la ultimul dialog avut in unul din topicurile sectiunii PIC-uri.

Cea mai ieftina solutie de PLC momentan este cea a firmei Siemens si anume PLC-urile din seria LOGO cu multiple aplicatii atat in domeniu industrial cat si casnic. De exemplu un PLC din seria LOGO cu 4 intrari si 4 iesiri costa circa 100 Euro si cu el poti face multe bineinteles avand si softul acestuia: LOGOSoft Comfort. Daca poti face rost de versiunea full si nu demo te-ai scos, asta insemna ca poti sa scrii in memoria PLC-ului. Modul de programare a acestora este cel mai usor si de recomandat fiind mediul Leader Diagram (adica desenezi o schema logica, ca in electronica, o adresezi la intrari si iesiri, eventual poti sa-i atasezi un delay sau temporizator, in functie de scopul aplicatie).

Ceea ce dorea RoGeorge sa-ti detalieze in primul sau post este cat se poate de adevarat numai ca se referea la acele PLC destinate unor automatizari industriale de scara larga care costa cateva sute sau chiar mii de euro si care foarte probabil cu greu o sa poti sa inveti daca nu lucrezi intr-un mediu care sa-ti permita aprofundarea acestor cunostinte. Fiecare firma are propia structura de PLC bazata pe un anumit soft de programare iar trecerea de la o platforma la alta e ca si cum ai incerca sa treci de la programarea in C++ la, stiu eu, Java sau Pascal. Bineinteles ca ceva tangente sunt si dupa ce un soft l-ai invatat cu restul de acomodezi relativ repede. Nu este o definitie universal valabila dar ca sa vezi ca am dreptate iti dau un exemplu:

Acum ceva timp in urma dupa ce m-am jucat de binelea cu PLC-uri din seria LOGO de la Siemens, un coleg m-a sfatuit sa trec la SIPROTEC-uri, tot de la aceeasi firma. A fost o diferenta relativ mare pentru ca modul de programare este oarecum diferit. In general SIPROTEC-urile (inclusiv seria SIMATIC) de la Siemens sunt destinate spre exemplu automatizarilor unor statii electrice de inalta pe medie tensiune si nu numai. Pot simula: relee de impedanta, de curent, protectii directionale si diferentiale si chiar o simpla instalatie de telemecanica s.am.d. Pe cand cu LOGO se pot realiza scheme de miniautomatizare pentru: comanda grup electrogen, pornire motor in doua sensuri, automatizarea unor malaxoare etc. Deci fiecare are un domeniu bine stabilit.

Sigur mai sunt si alte firme, inclusiv cea punctata de RoGeorge mai sus. Concluzia este ca actulmente in Romania peste 50% din piata de profil este ocupata de PLC-urile firmei Siemens.

 

NUMAI BINE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc de informatii.In cele din urma am decis ca voi incerca sa caut softuri pt SIEMENS. Initial ceva trial sau demo, ca sa vad ce si cum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc de informatii.In cele din urma am decis ca voi incerca sa caut softuri pt SIEMENS. Initial ceva trial sau demo, ca sa vad ce si cum.

Nu exista softuri pt Siemens trial sau demo. Step5 nu mai are suport, iar Step7 (ajuns la versiunea 5.4) se cumpara de la ei pe bani grei. Vine si cu o discheta de autorizare. Autorizarea se transfera, nu se copiaza. O treci de pe discheta pe hdd si invers. Daca ai formatat hdd fara sa transferi autorizarea pe discheta ai pierdut-o.Nu poti invata step7 fara sa ai un PLC la care sa te conectezi. Un PLC S7 cu doua module de intrari digitale, doua de iesiri digitale si un FM350 (intrari rapide pt encoder) costa cam 3000E.Bafta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Atunci se pare ca nu imi ramane deca picurile, macar astea sunt ieftine :d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Atunci se pare ca nu imi ramane deca picurile, macar astea sunt ieftine :d

Nu trebuie sa te descurajezi. Programarea este foarte usoara si destul de complicata, in acelasi timp. Ca sa comanzi niste iesiri digitale in functie de niste conditii de intrare nu e mare inginerie. Insa Step7 presupune mult mai mult. Sunt intrari si iesiri analogice, sunt module de RS232 sau RS485 cu care se poate comunica cu un PC sau cu alte dispozitive ce folosesc aceste protocoale de comunicare, sunt tot felul de insule care comunica pe profibus, timere, countere, ethernet, CAN-open....etc.Nu poti avea toate astea in casa sa te joci cu elept ca sunt foarte scumpe.Singura sansa e sa te angajezi la o firma de automatizari si sa inveti la fata locului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu e mai bine oare sa inveti niste teorie...inainte de a da banii pe ceva?Eu cind am inceput am citit zdravan la o carte numita exact PLCBook scrisa de Hugh Jackman si am invatat pe un simulator numit LogixPro.Sigur le gasesti cu Google.LogixPro simuleaza plc-uri Allen-Bradley seria SLC si Micrologix care se programeaza cu RSLogix500.Mie personal imi plac mult mai mult Allen-Bradley decit Siemens, dar asta e chestie personala. Fiecare au avantaje si dezavantaje.Daca tii totusi sa dai banii Allen-Bradley au un starter kit de vreo 400USD care cuprinde un Micrologix1000 cu 16I/O si o versiune de RSLogix 500 cu care poti accesa numai acest tip de plc.Sau cumpara un AFPX-C14R de la Panasonic, au promotie la el(in state e 99USD, nu stiu in Romania), softul FPWinPro e moaca pe site, demoul e functional numai pina la o anumita marime de program... Si foarte important FPWinPro suporta standardul 61131-3 de programare pe cind RSLogix500 numai ladder logic.Numai bineMarian

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmit

Pentru a invata programarea se poate incepe cu o interfata conectata la pc

usor de construit .

Pe care o gasesti la http://users.skynet.be/DCI_Site/

Nu e ceva profesional dar te poti familiariza cu ce face si cum se programeaza un plc.

Interfata recomandata ar face parte din categoria Releelor inteligente

Mai poti descarca gratuit de la Shneder softul pentru programarea

PLCurilor Zelio , care sint tot relee inteligente.

Dupa ce te descurci cu astea poti trece mai departe la PLCuri mai complexe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mister69

eu te sfatuiesc sa folosesti PLC de tip Mitsubishi seria FX.Mediul de programare e gratis si sunt foarte ieftine comparativ cu siemans.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De ce nu incerci FPGA sau CPLD de la Xilinx sau Lattice. Sunt mai accesibile, de exemplu un XC3S200 il gasesti la capodimonte cu 70 lei fara TVA (numai ca nu au pe stoc), softuri de la Xilinx cel putin gasesti si sunt foarte practice si usor de folosit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.