Jump to content

 • Log In with Google      Sign In   
 • Create Account

Photo

Rubin 102


 • Please log in to reply
28 replies to this topic

#16 OFFLINE   Mircel

Mircel

  Membru

 • Membri
 • PipPip
 • 426 posts
 • Locatie:Est

Posted 18 February 2017 - 02:21 PM

PSF = perfectă stare de funcționare.

Hai să scriem românește!

 

Eu cred că dacă reglează corect potențiometrele de Sincronizare orizontală și cel de Sincronizare verticală, televizorul fiind acordat pe canalul local al TVR1, cu o antenă corect realizată, bine degajată va obține imagine stabilă.


Edited by Mircel, 18 February 2017 - 02:26 PM.


Cu_reclama

Cu_reclama
 • Membri

#17 OFFLINE   Kosmin

Kosmin

  Membru

 • Moderatori
 • 1,549 posts
 • Locatie:DB. KN24RW

Posted 18 February 2017 - 02:39 PM

Domnule Mircel PSF vine de la Punct Static de Functionare si mi se pare ca e scris in limba romana (prescurtat). Eu n-am vazut sa fie folosita aceasta prescurtare pe undeva (mai ales in literatura de specialitate) cu intelesul de perfecta stare de functionare. In fond... nu prea exista perfectiune in electronica daca stam sa analizam cu atentie dar asta e alta discutie.

Daca n-a trecut de pasul mentionat cu reglajul corect al potentiometrelor de sincronizare, nu cred ca are rost sa mai faca alte masuratori si mai bine il duce la un depanator.#18 OFFLINE   VAX

VAX

  Membru

 • Membru activ
 • PipPip
 • 767 posts

Posted 18 February 2017 - 02:42 PM

Pastrez si eu televizorul Rubin 102, care a mers din anul 1965 pana in 1987, cand au cumparat batranii un Telecolor. I s-a dus tubul cinescopic original, care avea o imagine extrem de clara. A fost inlocuit cu unul ceva mai scurt (cam cu 10 cm), cu focalizare mai slabuta. La acest televizor am vazut serialele din copilarie, cum au coborat americanii pe Luna, Telecinemateca, etc. In plus era calul meu de antrenament, am facut scoala pe el. Mi-a parut rau sa-l casez si este in pastrare. 

Din pacate nu se mai emite semnal tv analogic si se poate folosi doar cu semnal de la cablu. Era la fel de sensibil ca televizoarele moderne.

Lampa 6I1P este echivalenta cu ECH81 si este folosita doar la receptia radio UUS (OIRT). #19 OFFLINE   Victor

Victor

  Audiosaurus Rex

 • Membru activ
 • PipPipPipPipPip
 • 8,593 posts
 • Locatie:Bucuresti

Posted 18 February 2017 - 03:07 PM

PSF = perfectă stare de funcționare.Hai să scriem românește! Eu cred că dacă reglează corect potențiometrele de Sincronizare orizontală și cel de Sincronizare verticală, televizorul fiind acordat pe canalul local al TVR1, cu o antenă corect realizată, bine degajată va obține imagine stabilă.

PSF înseamnă în limbajul electronic doar Punctul Static de Funcționare , nicidecum varianta aburistică propusă ca fiind corectă mai sus :) .Una-i una , alta-i alta .Nu știi , nu este o problemă gravă , dar nu scrie aberații .

#20 OFFLINE   surubarila

surubarila

  Membru avansat

 • Membru activ
 • PipPipPipPip
 • 2,081 posts
 • Locatie:Prahova

Posted 18 February 2017 - 03:22 PM

A trecut mult timp si-mi cer scuze daca gresesc : la tuburi se numea trasarea sau ridicarea curbelor caracteristice , se masura Ianodic functie de Ugrila cu Uanod constanta.PSF la semiconductoare l-am intalnit.#21 OFFLINE   Weyland

Weyland

  Nou venit

 • Membri
 • Pip
 • 7 posts

Posted 18 February 2017 - 04:47 PM

Cumperi degeaba 6IP. El este componentă a secțiunii Radio și stă rece când televizorul este pornit. Adică are filamentul nealimentat.

Defectul trebuie căutat în amonte pornind de la video, sincro-linii și cadre, frecvență intermediară și la sfîrșit selectorul.

Caută cu alt televizor (caruia i-ai pus o antenă adecvată) postul TVR1. Vezi pe ce canal îl recepționezi, Du selectorul Rubinului pe acel canal și acordă-l fin. De-abia după aceea cauți cu un osciloscop impulsurile sincro, semnalul video ș.a.m.d.

 

P.S.

Tu știi să folosești toate organele de comandă de pe șasiul televizorului? Adică Dimensiune, Sicronizare orizontală, verticală și ce mai are-n spate?

 

 

TVR1 îmi dă același rezultat. Osciloscop nu am și chiar dacă aș avea, trebuie să recunosc - spre rușinea mea - că nu aș ști să-l folosesc. Sunt nou într-ale electronicii din anii '50.   :)

 

Am încercat să reglez (fin) sincronizarea și dimensiunea de pe spate, dar fără noroc.

 

 

EDIT: Încă o chestie pe care am observat-o este că după pornire imaginea arată cât de cât inteligibilă (sincronizarea verticală e oarecum OK), dar după un timp, devine din ce în ce mai desincronizat.


Edited by Weyland, 18 February 2017 - 05:19 PM.


#22 OFFLINE   Weyland

Weyland

  Nou venit

 • Membri
 • Pip
 • 7 posts

Posted 21 February 2017 - 09:47 PM

Mă apropii încet-încer de o rezolvare. Cred.

 

După ore întregi de reglat sincronizarea și dimensiunea, am ajuns la o imagine oarecum stabilă:

 

Attached File  DSC_0223.JPG   63.25KB   0 downloads 

 

Desigur, nu e nici pe departe ce trebuie: 

 

Attached File  DSC_0224.JPG   95.18KB   0 downloads

 

 

 

De asemenea, am observat că un potențiometru e stricat (nu se învârte decât foarte puțin și pare că se învârte în gol):

 

Attached File  DSC_0222.JPG   79.04KB   0 downloads

 

 

Google Translate zice că potențiometrul ăsta e pentru dimensiunea orizontală.#23 OFFLINE   skaarj

skaarj

  Doctor Carpaci

 • Membru activ
 • PipPipPipPip
 • 1,280 posts
 • Locatie:Vrancea/Prahova

Posted 22 February 2017 - 10:57 AM

salut, ala nu e potentiometru, e o bobina la care rotesti miezul de ferita.

e in partea de linii sub tubul 6P13C. Trebuie s-o umezesti bine de tot cu niste spray WD40 pentru ca plasticul ala e terminat. Daca te chinui si-l fortezi o sa ai o mega-surpriza sa-ti plesneasca. Din ala reglezi dimensiunea pe orizontala si mi se pare ca si sincronizarea (daca iti apare inclinat pe orizontala).

 

baga-i o antena de camera in fund si vezi ce prinzi. Vezi ca are 2 mufe in spate, una din ele e atenuata pentru semnale prea puternice, aialalta intra pe direct.

 

In cazul in care ai imaginea inclinata, te joci in potentiometrele din zona lui 6P13C (trafu de linii).

Daca se invarte imaginea, te joci in potentiometrele din zona lui 6p14P.

Ambele potentiometre sunt "la etaj", nu in partea de jos.

Tubul 6 i 1 P este echivalent cu ECH81, dar ala nu iti trebuie decat daca te apuci sa asculti in FM (zona 68...72 MHz care nu prea se mai foloseste in ziua de azi decat probabil pe la rusnaci). E normal sa fie stins cand sta pe TV. Mai ai un tub in zona tunerului radio - se cheama 6 N 3 P si la fel sta si el stins.

 

Atentie, te rog nu-i umbla in bobine ("parterul" sasiului) ca il nenorocesti, nu-l mai pui la loc.

 

Trebuie sa fii atent la condensatoare - schimba-i toti electroliticii. Ai grija la cei de filtraj de pe sasiu (la "parter" pe langa traf), daca iti fierb sau daca se incing, opresti teveul imediat si le schimbi, nu e de joaca ca pot bubui. Daca nu au ajuns in stadiul asta, cauta valori apropiate si schimba-i, dar nu te mai juca in reglaje ca oricum o ia pe coaja dupa ce se incalzeste teveul si tot aiurea iti va vedea.

Vezi ca unul din conzii aia mari de la "parter" nu face contact electric cu sasiul - e izolat in hartie si are si o saiba de hartie ce il "separa" de sasiu + o saiba metalica cu un fir lipit de el. Atentie sa nu-l scurtcircuitezi cu sasiul ca iese panarama si scantei.

 

Condensatoarele electrolitice de la "etaj" - mai ales cel din catodul lui 6P14P - astea au o boala - dupa ce se incalzesc, partea de jos a imaginii (rastrului) se strange spre jumatate sau chiar se "indoaie" in sus peste imagine. Vezi ca ai niste valori destul de ciudate care nu prea se mai gasesc prin comert. In general trebuie sa schimbi toate electroliticele - vorbim tot despre zona "de la etaj" - partea de imagine+baleiaj.

 

Daca lampile au "EB" (EV) sau "E" in coada, inseamna ca sunt destinate armatei si au in jur de 50000 de ore de functionare garantate (rog pe colegi sa ma corecteze).

Am doua rubine functionale. Unu din ele a fost bulibasit prin bobine de catre subsemnatul pe cand eram pe la liceu si functiona pe post de decodor de HBO/HustlerTV/Babylon Blue. Acuma zace si aduna prafu pe la tara ca n-am mai reusit sa-l aduc inapoi in parametri - nu mai prinde nimic. Celalalt e cumintel la mine acasa, bibelou in camera, ii mai dau drumu din cand in cand sa-i mai incalzesc lampile.

 

Sugestie: pe selectorul de canale ai 2 tuburi: 6N14P si 6F1P. Inlocuieste 6N14P cu ECC84 - are amplificarea mai mare si poti receptiona mai bine posturile TV daca te hotarasti sa prinzi cu antena.

 

Poti sa-i cumperi ceva modulator in care sa bagi semnal de la receptorul de cablu. Treci modulatorul in canalele 4.....10, potrivesti cu selectorul de canale, apoi in modulator bagi ce program TV vrei - il folosesti ca monitor.

Atentie ca asta mai are o boala - cand apare subtitrarea iti baga un barait suparator in difuzoare.

 

Pe partea video (amplificatorul video) ai tubul 6P15P. Ai grija ca nu e echivalent cu 6P14P (nici la picioare nu se pupa) iar daca te hotarasti sa-l inlocuiesti (+resoclare) cu 6P14P o sa ai imaginea spalacita (lipsa contrast)...

 

Vezi ce lampi ai afumate si schimba-le. Eventual pune-le pe toate sa fie cu "EV" in coada ca sa stii o treaba. 6P13C (imagine), 6 Tz 10 P (sau ce naiba lampa ai langa el) si 1 Tz 11 P (redresoarea de inalta tensiune) nu cred ca le gasesti cu "EV" in coada, alea lasa-le in pace.

 

later edit: rugaminte - pune-ti locatia in profil. Poate gasesti pe cineva de-i pe langa tine care mai stie sa umble prin matzele dihaniei sa ti-o puna la punct. Daca esti in Ploiesti te ajut eu.

 

Spor la treaba.


Edited by skaarj, 22 February 2017 - 11:05 AM.

 • addysoftware and gavanescu like this

#24 OFFLINE   allexx1968

allexx1968

  Ciocoflender la CFR

 • Banati
 • PipPip
 • 669 posts
 • Locatie:Dej

Posted 22 February 2017 - 11:26 AM

Buna

Scuze pentru offtopic,dar sunt explicatii beton.De asa ceva era nevoie inca de la inceput.

Toata stima.

Spor tuturor.

Alex#25 OFFLINE   vio2007

vio2007

  Membru avansat

 • Membru activ
 • PipPipPipPip
 • 1,375 posts
 • Locatie:Ianca/Br KN35RD

Posted 22 February 2017 - 11:42 AM

 

Daca lampile au "EB" (EV) sau "E" in coada, inseamna ca sunt destinate armatei si au in jur de 50000 de ore de functionare garantate (rog pe colegi sa ma corecteze).

Mai mult sau egal,≥5000 ore de functionare,nu 50000 ,hmmm ce bine ar fi fost!#26 OFFLINE   skaarj

skaarj

  Doctor Carpaci

 • Membru activ
 • PipPipPipPip
 • 1,280 posts
 • Locatie:Vrancea/Prahova

Posted 22 February 2017 - 09:57 PM

multumesc mult de tot, banuiam io ca-s prea multe ore...

 

revin:  cu placere, imi pare rau ca n-am vazut mai devreme postarea ta.

 

am inteles ca dupa ce se incinge venerabila baba ti-o ia imaginea pe coaja. Incearca sa cuplezi antena pe intrarea atenuata. Intrarea "directa" are un cablu coax mic subtire ce pleaca direct din ea catre selectoru de canale. Atenuata e cuplata la "directa" prin ceva condensatori/bobine/rezistente, nu mai tin minte. Baga antena la intrarea atenuata si arata-mi cum se vede. S-ar putea sa ai o surpriza foarte placuta. Eventual daca tot ii prea puternic - atenueaza tu semnalul mai tare, fa cuplaj capacitiv (inseriezi cablul central al coaxului cu un condensator variabil de vreo suta de pF). Cum ai facut giful ala animat? e criminal.

 

Ziceau colegii ceva de norma OIRT. Rubinu e in norma asta, inseamna ca "distanta" intre imagine si sunet e de 6.5MHz. Majoritatea transmisiilor analogice de pe cablu sunt in norma CCIR si o sa prinzi doar imaginea, nu si sunetul - pentru ca el se afla la "distanta" de 5.5MHz fata de semnalul de imagine. Iar Rubinul stie sa se uite la 6.5MHz si atata. De-asta recomand modulator cu norma selectabila.

 

Lasa-l vreo juma de ora sa mearga, dupa aia il inchizi si dupa vreun minut baga mana pe la electroliticii aia mari si-i pipai. Nu bagi mana imediat ca s-ar putea sa dansezi cazacioc, lasa teveul sa se descarce. Vezi ca nu-i de gluma cu ala, el a fost construit intr-o perioada cam salbatica si are deprinderi de-astea din proaspata perioada post-stalinista - cum te-a prins cum te-a trasnit, nu te iarta. Vezi daca condensatorii aia mari si grosi se incing, ii semnezi cu markeru si cand ai timp, scoate sasiul afara si vezi ce scrie pe ei. Pe cei mici de sub "etajul 1" n-are nici un rost sa-i pipai ca oricum sunt iesiti din parametri. Porneste teveul din nou (presupunand ca ai stabilizat imaginea prin cuplajul semnalului pe intrarea atenuata) si lasa-l vreo ora sa mearga afisand ceva imagine. Mai trage-i poze din cand in cand la imagine vezi cum evolueaza - la 5 minute de la pornire, la 10, 20, juma de ora, 3 sferturi de ora, o ora, o ora jumate. Ar fi bine pozitia camerei sa ramana fixa. Daca nu-ti "impatureste" imaginea in partea de jos a ecranului - te-ai scos. Daca iti "impatureste" incearca sa faci rocada - schimbi 6p14p de la baleiaj-cadre ("etajul 1") cu 6p14p de la ampliful de sunet ("parter"), vezi ce se intampla. Si sa ai in vedere in viitor sa-i schimbi toate lampile (afara de alea de pe radio-fm ca radioul ala e bun numa' sa priponesti closca de el).

 

Mare atentie unde bagi mana ca musca rau.

 

Io maine-poimaine caut schema si exact butoanele ce fac ele. Atentie, in dreapta-jos la selectorul de canale ai o "gaura" - in aia reglezi cu o surubelnita <<DIN LEMN>> si nu metalica niste miezuri de alama - ala e acordul fin pe canal. Daca bagi metalica e degeaba, nu vezi nici un efect si n-ai sa poti face nici un fel de reglaj. Aia se foloseste doar daca prinzi semnalul undeva pe la "marginea" cursei butonului de acord de pe canal.

 

Rubin stie doar canalele 1...12, adica de la vreo 40 de MHz pana pe la vreo 200 si ceva. Sub nici o forma nu stie de UIF.

 

Cand eram la liceu nu existau tablete si toate dispozitivele astea moderne de astazi de cretinizat creieru pana la tembelita cronica - asa ca desfacusem niste selectoare de canale de rubin si mi-am facut tamburi cu perechile de bobine pentru fiecare canal in parte - pe caprarii: unu cu 12 posturi romanesti (proteveu, antena1, tele7abc, primatv....), unu cu posturi de muzica + desene animate, altu cu documentare gen "discovery" sau "mai animal planet", unu cu posturi straine (SAT1, PRO7...), iar ultimu cu posturi de-alea cu patratelu rosu unde se lingeau de mama focului tot felu de zane. Selectoru statea in lateralul teveului ca sa pot schimba manual tamburii aia. Pe teveul ala am vazut io prima data femei dezbracate in miscare. Amintiri placute cu dihania aia, era in stare sa prinda si normal si codat pentru ca avea semnal puternic de pe cablu - acuma pe antena abia manjeste niste linii oblice sterse pe ecran pentru ca i-am umblat in bobine si n-am fost suficient de inteligent macar sa notez pe fiecare in parte cate ture sunt de la pozitia din fabrica pana la "extractie"... deci sa nu repeti aceeasi greseala.

 

Spor la treaba, revino cu poze si detalii.


Edited by skaarj, 22 February 2017 - 10:02 PM.

 • addysoftware likes this

#27 OFFLINE   viobio

viobio

  Nebun , imbecil , jigodie , psihopat .

 • Banati
 • PipPipPipPipPip
 • 5,083 posts
 • Locatie:Bucuresti

Posted 23 February 2017 - 09:39 AM

Televizorul ar trebui restaurat incepind cu sursa de alimentare , probabil toti condensatorii sunt morti de mult , degeaba te chinui sa-l sincronizezi daca tensiunile de alimentare nu sunt filtrate sau sunt in balarii . Sunt sigur ca mai sunt o multime de condensatori morti prin diferite etaje .Partea buna este ca nu este busit traful de linii si tubul inca functioneaza .Fa-mi o lista cu ce tuburi functioneaza televizorul , am o multime de tuburi care se foloseau in tv , le donez ca si asa nu am ce face cu ele , este bine sa inlocuiesti tuburile vechi cu unele noi.
 • addysoftware likes this

#28 OFFLINE   zal

zal

  Tartor

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 17,608 posts
 • Locatie:...

Posted 23 February 2017 - 12:36 PM

În redresare se foloseau diode cu germaniu înseriate să ţină la tensiune, dacă nu mai prezintă încredere se pot înlocui cu siliciu (1x1N4007 ptr un cîrnat de DJ7x). Atenţie că e şi un cond electrolitic izolat de şasiu, de obicei are o cămaşă din plastic. Altă belea sînt cond cu hîrtie uleiată (tubulari ceramici şi căpăciţi cu plumb). Rezistenţele, cond ceramici, comutatoarele, soclurile şi puţometrii erau bine făcute.


 • addysoftware likes this

Cu_reclama

Cu_reclama
 • Membri

#29 OFFLINE   addysoftware

addysoftware

  Membru

 • Membru activ
 • PipPip
 • 275 posts
 • Locatie:Ploiesti

Posted 20 March 2017 - 04:00 AM

....In cazul in care ai imaginea inclinata, te joci in potentiometrele din zona lui 6P13C (trafu de linii).

Daca se invarte imaginea, te joci in potentiometrele din zona lui 6p14P.

Bravo skaarj, ploiestean de-al meu; poate ne-om intalni vreodata la o vorba...

Am ras copios la posturile tale extralungi si exact pe stilul si gustul meu :)Cu_reclama

Cu_reclama
 • Membri
1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users