Jump to content
Kostas1

Problema radio romanesc Total RMB 241 (Electronica)

Recommended Posts

Buna ziua!

 

Am achizitionat sus-numitul aparat, facut dupa 90'. Am descoperit urmatoarea problema:

functioneaza pe toate gamele de unda(FM, MW, SW), numai ca posturile se aud foarte incet. La actionarea butonului de volum, incepe sa se auda un zgomot in difuzor si nu se mai aude nimic inteligibil, decat un bazait ritmic. Am gasit schema aparatului pe Proradioantic si m-am gandit ca este ceva pe la amplificator. M-am gandit ca sa schimb electroliticii care il deservesc, precum si electroliticul de cuplaj cu difuzorul cu unii noi. Dupa aceasta operatie, se aude fix la fel. Sa fie ars amplificatorul -circuitul integrat (beta)T150N? De mentionat ca acel circuit nu are echivalent, sau cel putin nu l-am gasit eu. Nu am probat daca restul aparatului e ok, in sensul ca sa iau semnalul audio si sa-l amplific cu alt circuit sa vad daca functioneaza. De asemenea, se vede ca cineva a mai umblat prin aparat.

Atasez si schema aparatului.

Ce ma sfatuiti sa fac?

 

 

 

post-188860-0-57639100-1486730361_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Ce ma sfatuiti sa fac?"Intai masurati tensiunile pe pinii integratului T150N fata de masa si postati-le aici. Dupa aceea mai vedem.

In caz ca e defect, o optiune ar fi adaptarea unui LM386. Nu e compatibil la pin, dar e tot in capsula mica de 8 pini si ar trebui sa incapa.

Edited by cirip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca amplificatorul audio este OK. Fenomenul descris pare a fi o reactie AF - RF. Tensiunea de alimentare a blocului de RF nu este bine filtrata si apare o reactie cand finalul audio incepe sa aiba consum variabil. Pe integratul de RF este pus un electrolitic de 100 micro, dar pana la el sunt niste contacte dubioase la comutatoare. Solutia simpla este adaugarea unui electrolitic zdravan dupa rezistenta de filtrare R505 de 33 ohmi, paralel cu C323 de 10 nF.

Succes !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu am probat daca restul aparatului e ok, in sensul ca sa iau semnalulaudio si sa-l amplific cu alt circuit sa vad daca functioneaza.

Cred că e cea mai facilă modalitate de a localiza etajul cu probleme.Cu acelaşi rezultat puteţi proceda şi invers, injectând semnal audiope capătul "cald" al potenţiometrului P401 (75 KΩ, logaritmic), dupăce în prealabil acesta a fost izolat (deconectat) de C313 (100 nF).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×