Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aspirator


Guest Darius

Recommended Posts

Guest Darius

Sal , vreau sa inversez sensul la un aspirator ...imi puteti spune ce trebuie sa fac pentru a putea vopsi cu el ?cum il pot inversa ?

Link to comment
Share on other sites

cred ca e complicat si nu o sa meargasi nu ma refer la faptul ca nu poti inversa sensul de rotire al motorului..... ala il poti inversa usor prin schimbarea polaritatii sau inversarea legaturilor la perii (depinde de tipul motorului).. ma refer ca daca schimbi sensul de rotatie nu o sa mai functioneze turbina si totodata exista riscul sa se desfaca (in sensul normal de rotatie suruburile cu care este prinsa se autostrang)deci.. nu cred ca ai sanse sa modifici produsul din aspirator sa faci suflanta...exista unele modele de aspiraatoare la care se poate conecta furtunul la gura de evacuare a aerului....

Link to comment
Share on other sites

Aspiratorul nu are ventilator astfel incat sa inversezi sensul de curgere al aerului. Turbina se bazeaza pe forta centrifuga, ea va absorbi aerul prin centru indiferent de sensul de rotatie .

Link to comment
Share on other sites

nu e adevarat !!! pid are dreptate, desfa un aspirator si ai sa vezi. Turbina trage prin mijloc si evacueaza prin lateral. Ai putea avea o sansa daca se poate intoarce turbina dar este prea complicat si nu mai poti sa aspiri cu el pe urma, si daca nu este un aspirator mare nu poti vopsi cu el ca sufla aerul foarte anemic. Eu am un aspirator romanesc din ala mare care arata ca o galeata de tabla cu turbina deasupra si trage si apa, am vrut sa varuiesc cu el la tara si........tot bidineaua este baza, ala abea daca sufla apa, cand am pus varul......slab de tot, daca e vopseaua mai groasa nu ai sanse prea mari.

Link to comment
Share on other sites

Ai putea avea o sansa daca se poate intoarce turbina ...

Cum sa intorci turbina? Oricum ai monta-o, tot prin centru trage aerul. Poate sa-i faci un racord pe refulare, dar modifici prea mult. Cauta un aspirator din ala vechi (ideal sau record, nu mai stiu cum ii zice). Ala e facut pentru asa ceva.
Link to comment
Share on other sites

daca o intorci nu mai ai nevoie sa schimbi sensul :rolleyes: si nu mai trage prin centru, o sa sufle prin centru....dar nu stiu cat de eficienta va fi.

:smt003 Are you sure?P.S. Pompele centrifuge, ca si ventilatoarele centrifuge trag aerul (sau apa, sau ce vrei) prin centru si il refuleaza pe la periferie. Indiferent de sensul in care rotesti rotorul si indiferent cum il intorci. De ce? Forta centrifuga (pe care se bazeaza functionarea) are un singur sens: de la centrul cercului inspre exterior.
Link to comment
Share on other sites

yo9hrb are dreptate 98%, nu mai incercati atata sa il contraziceti. NU se poate "intoarce" "turbina".

"Turbina" de la aspirator este defapt o pompa centrifugala (turbina produce lucru mecanic prin destinderea unui fluid, nu cedeaza energie fluidului).

 

Vedeti pdf-ul atasat, o sa va faceti o idee despre ce si cum functioneaza.

Link to comment
Share on other sites

depinde de aspirator...vechiturile comuniste (ajax, daca nu ma insel) erau usor de modificat: pur si simplu mai aveau o "iesire", care sufla, evident, nu aspira!!!dar deh... acum traim in "economia de piatza", in care daca vrei pulverizator, tre sa cumperi, tovarashe, unde te trezeshti??? in democratie, sa faci ce vrei cu ce-ai cumparat???

Link to comment
Share on other sites

Eheeeee....old stuff :smt003 "iesirea" respectiva era facuta special pentru asa ceva. Se putea observa ca furtunul pe care aspirai se potrivea perfect la capacul din spate (avea si filet capacul din spate). Mai mult de-atat, se livrau chiar si cu un borcan+capac facute special pentru a da cu huma pe pereti (cred ca ar merge si cu lavabila).

 

Later edit: Curand topicul va fi mutat la diverse

Link to comment
Share on other sites

Cu aspiratorul potzi doar sa varuieshti, de vopsit (mashina de ex) nici gand. Are debit f mare dar presiune mica, iar pt vopsit cu pistolul itzi tre' presiune maricica (4-5-6 bari) shi un debit nu f mare (150-200-250 l/min)

Link to comment
Share on other sites

sal. darius.. aspiratoru ala nu are iesire de aer? al mau are 2 gauri, pe una aspira si pe cealalta expira.. se poate conecta furtunul la mabele parti. am avut un model asemanator si acum cativa ani am varuit o pivnita cu aspiratorul si un borcan special (dinala de varuit).

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines