Jump to content
cearda

De ce se montează rezistori în serie cu ledurile ?

Recommended Posts

La TV-uri-monitoare cu leduri,de ce se montează rezistori în serie cu ledurile?Am schimbat la un monitor neoanele cu leduri,fără sa montez rezistori. Funcționează și în ziua de azi,are 5 ani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai uitat să specifici şi câte ore pe zi funcţionează cu acea modificare. Nu e nevoie neapărat să pui rezistenţe, dar curentul prin leduri trebuie menţinut cât mai constant posibil între anumite limite . Asta fac de obicei sursele de curent constant (stabilizator de curent), dar cea mai simplă variantă e folosirea de rezistenţe serie.Dezavantajul e că se pierde putere pe rezistenţe, putere transformată în căldură. Probabil că la tine, rezistenţa internă a ledurilor înseriate e suficientă ea singură să limiteze curentul maxim prin leduri, dar trebuie să reţii că ledurile au proprietatea de a-şi micşora rezistenţa internă odată cu încălzirea, proprietate specifică şi altor semiconductoare de altfel....şi aici e problema, ele tind să consume un curent din ce în ce mai mare pe măsură ce se încălzesc.Dacă sunt răcite bine situaţia se îmbunătăţeşte simţitor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai uitat să specifici şi câte ore pe zi funcţionează cu acea modificare. Nu e nevoie neapărat să pui rezistenţe, dar curentul prin leduri trebuie menţinut cât mai constant posibil între anumite limite . Asta fac de obicei sursele de curent constant (stabilizator de curent), dar cea mai simplă variantă e folosirea de rezistenţe serie.Dezavantajul e că se pierde putere pe rezistenţe, putere transformată în căldură.

4..5 ore pe zi,alimentate din sursa monitorului (12v).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se pune ca sa mai cada o tensiune si pe rezistenta si sa nu depaseasca datele de catalog ale ledului. Totodata, limiteaza si curentul acea rezistenta. Daca ai led la 3 v si ii dai 3 v nu are nimic, merge si fara. Daca ii dai 3,5v ii scurtezi viata sau i-o curmezi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

La TV-uri-monitoare cu leduri,de ce se montează rezistori în serie cu ledurile?Am schimbat la un monitor neoanele cu leduri,fără sa montez rezistori.Funcționează și în ziua de azi,are 5 ani.

LED-urile se alimenteaza in curent, nu in tensiune. Singurul lucru legat de tensiune la LED-uri e sa nu depasiti tensiunea inversa. Probabil acei rezistori pe care nu i-ati mai pus aveau valori foarte mici, sau poate ca sursa nici nu poate debita un curent mai mare, de aceea nu s-au defectat(inca) LED-urile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Alimentate in CC nu prea ai cum sa depasesti inversa, pentru ca nu prea exista inversa, nu crezi?

 

Se pune ca sa mai cada o tensiune si pe rezistenta....Totodata, limiteaza si curentul acea rezistenta....

E fix unul si acelasi lucru.

 

 

Probabil că la tine, rezistenţa internă a ledurilor înseriate e suficientă ea singură să limiteze curentul maxim prin leduri, dar trebuie să reţii că ledurile au proprietatea de a-şi micşora rezistenţa internă odată cu încălzirea, proprietate specifică şi altor semiconductoare de altfel....şi aici e problema, ele tind să consume un curent din ce în ce mai mare pe măsură ce se încălzesc.Dacă sunt răcite bine situaţia se îmbunătăţeşte simţitor.

A nu se intelege ca ledurile au prin constructie, o rezistenta in interior. Ceea ce spui tu este polarizarea directa a jonctiunii, acel Vf din pdf-uri, si de acord, daca ai suficient de multe leduri inseriate, sau daca vf-ul lor este suficient de mare atunci aceasta poate fi una din explicatiile pentru care inlocuirea a mers asa. Fenomenul descris ( partea bolduita ) este ambalarea termica.

 

Ca orice semiconductor, si ledurile au limite maxim admise la parametrii de lucru, in cazul de fata este curentul direct maxim admis, rezistenta inseriata cu ele se foloseste atunci cand alimentarea se face dintr-o sursa de tensiune ( este foarte important de retinut termenul ), stabilizata sau nu, rezistenta inseriata cu ledul este cunoscuta si sub numele de "balast", ea limiteaza curentul direct prin led functie de valoarea sa ohmica si diferenta dintre caderea tipica de tensiune pe led/leduri, si tensiunea de la sursa de alimentare. Curentul asta este musai sa fie mai mic decat maximul admis de leduri.

 

Atunci cand alimentarea se face dintr-o sursa de curent, rezistenta nu mai este necesara atata vreme cat acel curent este limitat la o valoare sigura pentru led. Si aici sunt de acord cu Spitfire in ideea ca probabil sursa de alimentare nu poate mai mult.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nu se intelege ca ledurile au prin constructie, o rezistenta in interior.

Au o rezistenta interna. Nu avem conductorul perfect inca. Probabil te refereai la rezistor, el ca element fizic. Nu scriu ca sa te contrazic, sunt convins ca stii. Suntem la incepatori si poate le prinde bine.

 

rezistor=chestia aia mica si cu dungi colorate

rezistenta=proprietatea de a se opune trecerii curentului

 

(asa mai groso modo)

Edited by fanelforum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parerea mea este ca discutia nu are obiect daca nu exista schema pentru blocul respectiv.

Aici discutam ipoteze.

 

Rezistentele respective pot sa aiba diverse scopuri:

- foarte putin probabil: rezistente de limitare (adica driver serial pasiv) - adica ele sa stabileasca curentul constant. Daca era asa s-ar fi ars ledurile de mult.

Uzual alimentarea ledurilor se face din drivere active in comutatie, deci driverul ala stabileste el curentul ledurilor.

- varianta probabila este de rezistente de echilibrare, folosite pentru a permite legarea ledurilor sau a catenelor de leduri in paralel. Ele echilibreaza diferentele constructive de Vf. A nu se confunda cu ce se intampla in cazul precedent, aceste rezistente sunt dimensionate sa aiba o cadere de tensiune mult mai mica, deci si disipa putin.

Fara aceste rezistente vor exista diferente de luminozitate intre leduri sau catene de leduri, multi nici nu vor observa...

Lipsa lor nu provoaca defectari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×