Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
cocochannel

Intrebare foarte serioasa, acvaristica.

Recommended Posts

Nu stiu nici un forum specializat asa ca imi incerc norocul aici.

Am un acvariu de care m-am cam plictisit si nu ii mai aloc timpul si atentia cuvenita. Am remarcat cu ceva timp in urma ca tot fundul s-a acoperit cu o pelicula mov inchis de ziceai ca-i vopsea. Am zis ca-i vreo alga si am amanat curatenia vreo 3 luni timp in care culoarea fundului s-a facut neagra.

 

Azi zic sa-l curat si sa mai schimb apa. Bag furtunul si vad ca nu trage mizerie, apa in galeata curata si miscand tubul vad ca se ridica, rupe, un covoras exact ca o clatita subtire cand o scoti din tigaie, chiar cu o consistenta mai poroasa.

Deci s-a format peste pietris un nou strat, care nu stiu ce este.

 

Intrebarea mea este daca e bine sa-l detasez si sa-l scot pe bucatele sau e ceva bun si trebuie lasat acolo, gen ecosistemul inchis, biofiltru sau mai stiu eu ce ??

De tras cu tubul nu pot ca unele pietricele raman incorporate si devine greu. Trebuie sa-l rup si sa-l pescuiesc.

 

Stie cineva ce este ? A fost mov si s-a inegrit, acopera tot fundul uniform. Pestii nu au murit si nu s-au imbolnavit. Plantele au cam murit, dar din cauza ca am scazut iluminarea, plus algele verzi de pe geamuri care au redus-o de tot, cred ca plantele s-au dus din lipsa luminii nu a fenomenului mov. Melcii parca s-au mai imputinat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca e muzeria pestilor. Daca nu agiti apa se sedimenteaza. Probabil nu ai mai facut curat de mult timp. Cred ca e cazul sa prinzi pestii si sa le redai un mediu nou, aerat, curat si proaspat. Curati acvariul cu sare, speli nisipul si piertisul pana vine apa curata, il fierbi si replantezi iarba cu radacinile tunse si curatata de alge. E materie organica acolo, ajuta la hranirea diverselor vietati, plante, alge, melci, bacterii...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu e kk de la pesti si resturi de mancare neconsumata. Cand se vedea pietrisul aspiram o gramada de materie din asta si apa era mai galbuie. Incerc sa fac o poza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intre timp au disparul melcii din acvariu, pestii nu vor insa sa moara si sunt bine mersi.

Stie careva care e secventa de culori la iluminarea cu led-uri colorate. Am gasit pe net cu led-uri albastre si albe, dar impresia mea era ca trebuie ceva de genul: purpuriu, alb cald, alb rece, alb cald, rosietic, albastru si se reia.

A facut cineva iluminare cu resarit si apus pentru acvariu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

N-am incercat. Banuiesc ca ar trebui inceput cu 3000K ( sa zicem de 10 la 11 dimineata), dupa care se aprind si LED-urile de 4.000...6.500K ( pana pe la 4 seara) dupa care raman doar cele de 3000K o ora-doua.

In total sa ai 8-9 ore. Incearca sa nu depasesti 6.500K pentru apa dulce. Albastru merge lejer peste 10.000K si e mai bun pentru apa sarata.

PS: "K"= spectrul luminii, masurat in grade Kelvin.

 

Pune o poza cu acvariul, sa vedem si noi ce si cum.

Edited by marius75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×