Jump to content
ciuca paul

Display cu iluminare insuficienta

Recommended Posts

Va salut.Am ales aceasta rubrica intrucat nu insusesc suficiente cunostinte in depanarea lcd-urilor. Am intalnit multe tv-uri care functioneaza cu luminozitatea si contrastul la maxim ptr. a putea avea o imagine acceptabila (mai mult sau mai putin) ,la crt-uri cunosc metodele de ajutor ptr. a mai prelungii viata de functionare a tubului dar la lcd-uri este o alta treaba. Intrebarea era daca cotroleru din invertor are limite acceptabile la un consum suplimentar daca i-am marii artificial cu o tensiune mai mare decat o da procesorul pe pinul de reglaj (dim) fara sa intre in protectie cu acel consum suplimentar de pe ccfl-ri? Rog ceva amanunte de la cei experimentati sa-mi dea detalii in a efectua o eventuala modificare la aceste probleme intalnite (bineinteles daca este posibil) .Va multumesc ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schimbarea CCFL-urilor cu unele noi, va rezolva problema...mărirea tensiunii de control a luminozităţii nu poate să facă decât să grăbească sfârşitul lămpilor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunt de aceiasi parere ,dar ca o solutie temporara ma interesa daca cineva a procedat si asa si invertorul poate lucra si in acest regim de compromis?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Care este la CRT metoda de prelungire?La CCFLuri schimbi lampile daca nu merg ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probabil se refera la supravoltarea filamentului TK..! Nicidecum nu duce la prelungirea duratei de viata,dimpotriva ! :95

Share this post


Link to post
Share on other sites

cu riscul de a fi offtopic: cel mai probabil s-a referit la prelungirea duratei de viata a tubului in sensul ca altfel ar fi de aruncat la gunoi

 

 

In ce priveste LCD-urile, probabil la fel face referire, sa grabeasca defectarea definitiva a lor, dar cel putin probabil vor functiona in parametri mai ok dpdv al luminozitatii.

 

Posibil sa fie vorba de un monitor pentru care nu se merita efortul financiar de a il da cuiva sa ii inlocuiasca lampile (desi teoretic nu e foarte greu, mie mi-a reusit din prima fara sa sparg vreo lampa)

 

 

PS: Oare nu ar fi o solutie si marirea luminozitatii din setarile placii video ?

Cred ca trebuie in acelasi timp si micsorat putin contrastul pt a limita eventualele "distorsiuni" ale imaginii. Trebuie vazut prin incercari.

Edited by buleu_alexandru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ati intuit perfect ce doream sa afirm pentru ce am mentionat eu despre crt-uri ,iar in legatura cu ccfl-uri stiam despre varianta de inlocuire a lor dar am cateva cazuri la care clientii mei nu prea ar fi deacort sa mai investeasca in schimbarea lor si vroiam sa fiu sigur daca fortand putin artificial invertorul poate mai reuseam un timp (nu stiu cat) sa le mai duc asa .Cand am sa am timp am sa risc aceasta modificare si poate daca contastul ramane acelasi nu va influenta mult buna functionare a invertorului. In ceea ce priveste modificarea eventuala a parametrilor pentru partea video din meniul servis nu stiu daca la toate variantele de lcd-uri este valabila ,ca o eventuala rezerva ptr. ce-mi trebuie mie fara sa mai fac aceasta modificare. Multumesc ptr. interes...

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu am zis nimic de meniu service, am zis despre Graphics Properties cand faci click dreapta pe desktop, sau cum s-o numi in functie de placa video, versiune de Windows, etc

 

Acolo se poate mari luminozitatea, micsora contrastul, sau invers, etc

 

 

 

EDIT : Cred ca poti afla care lampa e mai uzata si sa o schimbi doar pe aceea, desi probabil nu se merita efortul de a desface tot LCD-ul si sa schimbi doar una din lampi

 

In functie si de cat de mult e folosit (pe zi) acel LCD va tine mai mult sau mai putin.

Cred ca e foarte greu de estimat cat va mai tine. Unii poate il folosesc 8 ore pe zi, altii doar 1 - 2 ore. Sau chiar si unii care il folosesc mai des, s-ar putea brusc sa foloseasca mai rar compul, din diverse motive.

 

 

Oricum, Un alt sfat ar fi instalarea unui ventilator. Micsorarea temperaturii la care lucreaza lampile cred ca le prelungeste viata.

 

Eu am instalat la sfarsitul anului trecut, la un LCD ventilator de 12V pe ramura de 5V, si merge continuu, dar e f silentios si cred ca va tine mult timp (turatie mica = uzura mica in timp). A fost totul pe fuga si nu am mai facut sa stea alimentat doar cand nu e in stand-by inverterul.

 

Sau doua ventilatoare de 5V identice, inseriate si alimentate de la 12V.

 

 

Deci, modificarea inverterului, impreuna cu 1 - 2 ventilatoare mici cred ca ar fi o solutie mai buna (pe langa cea de modificare a setarilor video din sistemul de operare)

 

Totusi tind sa cred ca cresterea ratei uzurii poate fi chiar si exponentiala in cazul acestei modificari si acel ventilator nici sa nu mai conteze.

 

De fapt, depinde si de cat de uzate sunt lampile. S-ar putea a doua zi sa cedeze definitiv.

 

 

Sper sa ne mai scrieti ca sa stim ce ati mai reusit sa probati si cum a iesit.

Edited by buleu_alexandru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×