Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Grundig CUC7301 sursa defecta


Recommended Posts

Am un Grundig sasiu CUC7301 cu sursa defecta.

 

Schema este aici:

http://microprocesoare.ro/?p=productsMore&iProduct=10

(multumesc TAVI :prayer: :partyman: )

 

Gasesc in scurt si inlocuiesc tranzistorul (T665-MJF18004), doua diode din punte si bine-nteles siguranta.

 

Mai inlocuiesc:

IC630 (UC3842A)

C656(2,2 micro)

C667(in montaj era 100 micro nu 1000 ca in schema,dar am schimbat cu altul de 100/63V)

C663(2,2 micro)

 

Deconectez finalul linii, pun sursa pesarcina, alimentez si...poc... :smt059 tranzistorul si diodele.

 

Reiau cu schimbat tranzistor, diodele (tot 2buc.) din punte.

 

Las numai puntea si filtrajul, alimentez si am 305V (banuiam si C-ul pentru arderea diodelor)

Verific in montaj toate rezistentele si smd-urile, scot toate diodele si condensatorii si le masor... totul ok.

Verific diodele si condensatorii din secundar... totul ok.

 

Cu C682 (100 micro/250V) scos, alimentez sursa pe sarcina (ma gandeam sa nu clacheze C-ul sub tensiune) si porneste sursa (intra in stand-by).

Masor C-ul si cum nu credeam sa fie el cauza il pun la loc in montaj sa pot masura tensiunea.

 

Alimentez si... poc :smt059 :banghead: Nu am mai apucat sa vad ce tensiune de iesire am.

O iau de la capat. Schimb tranzistor, diode si C682.

Verific iar tot inclusiv trasee pe cablaj.

 

Alimentez si...poc. :smt059 :banghead: :banghead: :banghead:

 

Am 12 ore de cand lucrez la tv-ul asta.Tot ce am inlocuit am pus nou-nout si masurat.

Va rog un sfat ceva... orice e binevenit. :prayer:

Mie nu-mi mai trece nimic prin cap decat ca ar fi tranzistorul contrafacut, dar in Iasi nu se gaseste decat la un singur magazin asa ca nu am de unde alege.

Pote imi scapa mie ceva, poate nu am verificat ceva...

Cu multumiri.

:prayer: :partyman:

Link to comment
Share on other sites

eu am schimbat doar electroliticii si o facut poc :smt005 .culmea e ca inainte pornea greu pana la un moment dat cand nu mai o pornit delocsurse de genul asta am vazut ca la reparatiile initiale aveau electrolitici pusi paralel, peste cei vechi :smt115 nu m-am prins de faza, prinsei putine surse de-astea. care sa fie spilu? :smt017

Link to comment
Share on other sites

la mine s-au reparat foarte multe pe sasie cuc7301 , 7303 si g1000 , important este sa schimbi condensatorul din colectorul tranzistorului, sa refaci lipiturile si sa pui uc original si tranzistor originalsi aveti grija, unele surse cu uc merg cu fet, altele cu tranzistoare normale spre deosebire de cele cu 4605 care merg doar cu fet

Link to comment
Share on other sites

Maine am sa schimb condensatorul din colector chiar daca la masuratori e ok. Tranzistor am din acelasi lot "foarte bun". Daca tot nu merge am sa caut la alt magazin.Nici nu stiu de unde sa cumpar: de unde l-am cumparat costa 4,5 lei (se gaseste intr-un singur loc), iar la alt magazin il poate aduce la comanda si costa 3,2 lei :smt017 . M-am orientat si dupa pret, speram sa fie bun, dar se vede ca nu intotdeauna e asa.

Link to comment
Share on other sites

Da, este rezistenta de 220 ohmi in baza tranzistorului (sursa este cu tranzistor bipolar). Interesant....Am masurat-o acum scoasa din montaj si are fix 275 ohmi (inainte o masurasem lipita si avea doua sute si ceva de ohmi, am zis ca e ok). Imi poate arde instantaneu tranzistorul? Fiind din baza la masa... Oricum o trec pe lista de schimbari.Condensatorul de filtraj e exclus, am decuplat totul dupa el si pe el am 305V.

Link to comment
Share on other sites

Toate piesele puse sunt noi si masurate. Am indoieli in privinta provenientei.Pe tranzistorul scos era o sigla cu un M intr-un cerc (cam ca la motorola), iar pe cele cumparate scrie MOROCCO. Sa fie acelasi lucru? Sau tocmai asta arata ca e contrafacut?

Link to comment
Share on other sites

Chopper-ul l-am masurat cu ohmetrul. Stiu ca imi poate scapa vreo spira in scurt, dar si arata foarte bine, nu are deloc urme de incalzire. Nu este exclus sa fie el cauza cum nu este nimic exclus, dar cum nu am altul sa fac o proba si dupa cum arata el la ochiometru ma gandesc sa-l las ca ultima solutie.

Link to comment
Share on other sites

Buna idee cu becul!Oare asa scap de "poc"? Deja vanzatorul de la magazin cand ma vede ma intreaba "tot MJF doriti?" :smt003 Tensiunile masurate dupa pornire (daca porneste) cum sunt influentate de bec?Ce inseamna sa pornesc sursa pe direct? Sa alimentez baleiajul?

Link to comment
Share on other sites

Guest louis73
Buna idee cu becul! Oare asa scap de "poc"?

 

Cu "poc" mai mic, eu folosesc metoda cu bec de 10 ani si am salvat multe piese, orice sursa incerc prin bec de 200W. La acest sasiu am gasit multe probleme de lipitura la c-ul din colectorul tranzistorului, in unele cazuri nu porneste dar de obicei face "poc". In loc de MJF se poate pune un BU final-linii de monitor (bu2527 etc. dar preferabil unul original) pt. proba. In unele cazuri se incalzeste mai tare cu BU dar pt a incerca sursa e bun, sau daca merge bine nu merita cautat un MJF original. De multe ori o piesa recuperat "original" este mult mai bun decit unul nou dar fabricat "undeva". Traf chopper n-am gasit defect la sasiu CUC, dar trebuie verificat atent piesele din emitor (2xD!!. si 2xR.) si din baza.

Louis.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc tuturor de sfaturi :bere: Azi e inchis la magazin, dar maine dimineata ma duc sa fac aprovzionarea :smt003 si am sa schimb c-ul din colector, diodele si rezistentele din baza si din emitor, alimentez prin bec si... :smt102Maine am sa postez vesti.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines