Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

automatizare soba prin gazeificare


Guest Traiann

Recommended Posts

Guest Traiann

salutvreau sa fac urmatoarea automatizare...sa va explic principiul de functionare... - centrala are 2 compartimente, unul superior si unul inferior... in cel superior se depoziteaza lemnele care ard mocnit si produc gaz de lemn... care la randul lui trece printr-o duza find impins in compartimentul de jos prin duza de un ventilator.- in compartimentul de jos exista un flux de aer secundar creat tot de un ventilator, aerul generat de ventilator in combinatie cu gazul de lemnn ia foc, ajungand la o temp. de 1600 grade.acum... ma intereseaza sa pot modula debitul de aer secundar in asa fel incat in combinatie cu gazul sa se produca o ardere completa si maxima .... adica sa aiba randament maxim... deoarece in momentul de fata aerul secundar este constant dar gazul de lemn varizaza in functie de incarcatura de lemne ... si in consencinta nu este o dozare controlata de aer... m-am tot gandit ce fel de comparator sau alt montaj sa folosesc sa pot varia turatia motorului in asa fel incat sa am temp. max (ardere completa) ... in camera inferioara...ce fel de senzor de temp. sa folosesc .... eu m-am gandit la un senzor "DALLAS" ... dar nu stiu cam ce montaj sa folosesc... de aceea am apelat la cunostintele dvs.va multumesc anticipat !

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Senzorii Dallas functioneaza doar pana la 150° C.

 

Tu ai nevoie de termocupla tip K sau J, nu stiu exact.

Am vazut pe la Adelaida s.r.l. ceva termostate digitale bazate pe acest timp de termocupla.

 

Daca reusesti sa faci ceva, vreau sa aflu si eu detalii fiindca cam de-o luna mi-am instalat si eu un Atmos de 22 Kw cu gazeificare.

Link to comment
Share on other sites

Atentie mare la debitul de aer. Daca este insuficient arderea este incompleta, rezultand monoxid de carbon, care este letal.Pt a determina daca arderea este completa sau nu, nu cred ca este util un senzor de temperatura ci un detector de monoxid de carbon sau unul de gaze (detectoarele respective au in specificatii la ce gaze sunt sensibile).S-ar putea sa mearga si o sonda lambda de la masinile pe benzina cuinjectie.Inca o data mare atentie, nu te prea poti juca cu astfel de instalatii (marita de vazut ce teste trebuie sa treaca la omologare o instalatie de acest tip).

Link to comment
Share on other sites

Guest Traiann

completare:

 

mai exact .... ma intereseaza schema electronica sau principiul de functionare a unui variator de tensiune care este comandat de un montaj care stie sa varieze turatia ventilatorului in asa fel incat sa se creeze temp. max in camera de ardere.

 

ca senzor termic as putea folosii si o rezistenta confectionata din nichelina care isi va modifica rezistenta in functie de temperatura.

 

montajul trebuie sa urmareasca o curba ascendenta maxima, (curba fiind maximul de temp. din incinta de ardere, considerand ca o turatie mica sau una prea mare nu faciliteaza o ardere corespunzatoare)

 

ps: stiu ca montajul este putin cam complicat, tocmai de aceea v-am cerut sfatul ...

 

berti: spune-mi si mie cate ore functioneaza centrala ta cu un plin facut , eu am reusit sa o reglez si a mers cam 11 ore la o temperatura a apei de 75 grade.

Link to comment
Share on other sites

Mai mult de 6.30-7 ore de autonomie n-am reusit sa obtin, si asta cu suflanta oprita si cu clapa de admisie a aerului aproape inchisa.Problema mea e urmatoarea: hornurile blocului sunt foarte inguste si au armaturile dintre etaje netaiate asa ca se infunda foarte des. Pe faza asta eu mi-am facut horn propriu de 11 m pe structura metalica pe exteriorul blocului. In concluzie am un tiraj natural deosebit de bun, abia daca-mi sta jaru vreo juma de ora (cu ventilatoru pornit). La anu poate fac o modificare, si pun un "suber" pe horn, ca sa pot regla tiraju, ca-mi mananca 3-4 saci de lemne pe zi.

Link to comment
Share on other sites

Guest Traiann

Obtureaza iesirea cosului cu o bucata de tabla minim 3mm si ai sa vezi ca nu mai papa asa de multe lemne si hai sa ne strofocam mintile sa facem montajul electronic de dozare controlata a aerului, eu inca am mintea tulbure :shock: .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Guest IONUT ONILL

Ati mai facut ceva la centrala pe gazeificare ?

 

Am si eu WIESSMAN 24kw iar autonomie in iarna 2006-2007 pe ger mare am avut doar 3 ore. Prcizare: agentul din centrala intra in 2 convectoare de temo cre trageau aer de afara.

Link to comment
Share on other sites

Guest andrei alexandru

te pot ajuta cu termocuple de pina la 2000 grade(cu teaca din portelan )si care comanda un AMC pe acelasi domeniu 0-2000grade celsius...pt relatii la tel 0788048738 Andrei

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines