Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
vio_gl

ipa 300 complementari

Recommended Posts

as vrea sa folosesc 4 perechi de trz bd249-250.pentru un ipa 300.am gasit o schema dar nu e cu complementari.asvrea sa stiu ce putere as scoate din 4 perechide astia si la ce tensiune sai alimentez ptr 4 ohmi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest donpetru

Iti recomand sa nu utilizezi o tens. de alim mai mare de +/-45VDC pentru o pereche de complemetari BD249/BD250 (indicat un +/-35VDC tinand cont de calitatea componentelor). Puterea in acest caz este dependenta de tens. de alim si de puterea sursei de alim pe care o folosesti. In general, nu o sa depasesti 100W per 4Ohmi cu o pereche de finali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dar pe mine ma intereseaza la 4 perechi ce putere as scoate si la ce alimentare

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest donpetru

La o singura pereche de tranzistoare BD249/BD250 tensiunea de alimentare maxima nu va depasi 70% din tens. Uce a unui tranzistor data de catalog iar puterea disipata sa fie jumatate din suma puterilor maxime disipate de "n" tranzistoare aflate in etajul final, conform datelor de catalog.

Exemplificare: BD249C/BD250C, conform catalog Uce=115V.

Tens. de alim a unui etaj de amplificare trebuie sa fie de maxim: Udc=0,7*Uce=0,7*115=80,5VDC, tens. aplicat unei perechi complementare sau cazul alimentari simetrice: max. aprox+/-40VDC.

La aceasta tensiune de alimentare puterea maxima disipata de un etaj final realizat cu o pereche complementara de tranzistoare trebuie sa sadisfca relatia: Pdis=0,95*Pdcatalog. Pdcatalog pt BD249C, BD250C este 125W, deci va rezulta: Pdis=0,92*125=115W. Aceasta valoare conduce la o incarcare la limita a unei perechi de tranzistoare, chiar daca puterea disipata de cele doua capsule complementare a unei perechi de finali este 2*125=250W (in regim tranzitoriu pe o alternanta si alta de tensiune modulata pe o impedanta de difuzor puterea disipata Pdis nu trebuie sa depaseasca Pdcatalog pt un singur tranzistor, fie ca este BD249C, fie ca este BD250C).

Pt a micsora puterea disipata de o pereche si pentru a modifica carcateristica P=f(THD), adica a micsora THD-ul amplificatorului la putere maxima, se apeleaza la introducerea uneia sau a cel mult doua perechi complementare de tranzistoare (max. trei perechi in total pt aceasta tens de alim - +/-40VDC).

1. Puterea nominala modulata de un etaj final de amplificator avand la baza aceste tranzistoare si care lucreaza in clasa AB, randament 50%, nu depaseste Pdis=115W, la un anumit nivel de distorisuni armonice. In realitate, pe o anumita topologie de amplificator puterea modulata de acesta in conditiile utilizarii unei singuri perechi de tranzistoare finale polarizate in clasa AB reprez circa 50% din Pdis calculata mai sus. Mai exact:

Pdif_1=0,5*115=57,5W pe impedante de 4Ohmi, THD=0,5%;

Ca sa micsoram THD la 0,1%, pastrand tensiunea de alim constanta, va trebui sa mai atasam o pereche de finali. Atunci, in aceste conditii va rezulta aceeasi putere dar la un THD de 0,1%.

2. Pt. cazul cand polarizam etajul final in clasa B, randamentul de conversie atinge un maxim teoretic de 75%, adica pe difuzor vom avea:

Pdif=0,75*115=86,25W pe impedante de 4Ohmi, THD=10%. Ca sa micsoram THD-ul la 0,1-0,2% va trebui, dupa efectuare unor teste, sa mai atasam inca doua perechi de finali.

3. Idem pentru cazul cand polarizam etajul final in clasa A. In acest caz vom observa ca este deajuns o singura pereche de finali, deoarece THD-ul in acest caz pt o putere de Pdif=0,25*115=28,75W va fi de maxim 0,15%. Micsorarea acestui coef de distorsiuni devine o pretentie mai mult influentata de partea fiabilistica a montajului, coef de fiabilitate R(t) fiind mult mai mic fata de cazurile de polarizari expuse mai sus. Montarea inca unei perechi de finali in cazul polarizarii in clasa A a etajului final marind semnificativ R(t) circuitului.

In concluzie, nu este indicat la un etaj final realizat cu aceste tranzistoare sa depasesti o tens. de alim de +/-40VDC (max. in gol +/-45VDC) si nici nu este economic sa utilizezi mai mult de trei perechi de astfel de tranzistoare in etajul final, pt ca in primul rand puterea modulata de amplificator nu inregistreaza nici o crestere pe o anumita impedanta (exemplu 4Ohmi) ci doar se mai imbunatateste THD amplificatorului la puterea maxima pe aceea impedanta. Utilizarea mai multor perechi de finali are pe langa cele spuse anterior si avantajul posibilitati folosirii amplificatorului pe impedante reduse (ex. 2Ohmi) cu majorarea semnificativa a THD-ului amplificatorului daca nu se i-au masurile de rigoare in ceea ce priveste dimensionarea corecta a sursei de alimentare si verificarea puterii disipate de tranzistoarele finale. Asadar, scopul atasarii inca unei perechi de finali, apropo de cele trei cazuri expuse mai sus, are si rolul de a reduce THD-ul amplificatorului la putere maxima la o valoare tipica de 0,1%, specifica echipamentelor muzicale cu pretentii Hi-Fi.

 

NUMAI BINE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu regret tin sa informez ca Uc-e la trz. BD249/250C e de 100V. Deci refaceti calculele donpetru.

 

vio_gl

Fara multa polologhie, pot sa spun ca BD249/250C pot fi folositi la tensiuni de alimentare de maxim +/-45V, numai la 8Ohmi/1 pereche. Ptr. 4 Ohmi se pot folosi cite 2 perechi la +/-40V (exemplu: amplif Grundig V5000, 2x100W/4Ohmi). Degeaba vei pune mai multi trz. ca nu vei putea depasi cca 100W din cauza tensiunii de alimentare limitate, insa vei obtine un radiator ''rece''.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu obtii un radiator mai rece ci o temperatura mai mica a jonctiunii.Creste fiabilitatea, sau poti folosi un radiator mai amarat care sa mearga mai fierbinte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.