Jump to content
Sign in to follow this  
Dgby

rezolvare circuit

Recommended Posts

Bună ziua!

La mulţi ani!

Am o întrebare în legătură cu aflarea curenţiilor din înfăşurare secundară a unui transformator post-235869-0-18612800-1483533981_thumb.jpg, pentru bec am post-235869-0-75096100-1483534069_thumb.jpg, U22 = 9V, R' = 1k, R" = 66.

Din grafic => Ib = 0.3A, Rb = 30. Dacă aplic teorema 2 Kirchhoff pe ochiul ce conţine becul => I' = 0.009A iar din teorema 1 Kirchhoff => I" = 0.309A, dar dacă aplic teorema 2 Kirchhoff pe celălalt ochi => I" * R" = 0V în timp ce I" şi R" nu sunt egale cu 0 (am curent dar nu am tensiune), teorema 2 Kirchhoff nu se verifică.

Care este explicaţia?

Mulţumesc.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut,Probabil ca deja ai rezolvat, dar suspectez ca notatiile nu sunt corecte. Nu ai cum sa ai U22 si le bornele infasurarii si la bornele becului. Poate ca una e U22, iar cealalta este V22.In orice caz, cu datele problemei, tensiunea pe infasurarea trafului mie imi da de 29.394V.

Edited by cirip

Share this post


Link to post
Share on other sites

I" * R" = 0V în timp ce I" şi R" nu sunt egale cu 0 (am curent dar nu am tensiune)

In primul rand, gaseste 2 numere diferite de 0 care inmultite dau 0. In al doilea rand, nu poti avea curent fata sa ai o tensiune in practica. Nu am rabdare de calcule. Ai o rezistenta in paralel cu becul si una in serie. Vezi rezistenta echivalenta a circuitului si ai tensiunea de 9 v aplicata. Afli curentul usor, mai cauta la formule. Edited by fanelforum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Becul este o rezistenta neliniara, iar rezistenta lui creste cu tensiunea, graficul este gresit. Trebuie refacut.

Schema prezinta o sursa legata la o retea de rezistente. Curentul in sursa nu se calculeaza cu Kirchhoff, ci cu legea lui Ohm. Se calculeaza rezistenta echivalenta Re=R"+R'*Rb/(R'+Rb) si curentul prin sursa I=U22/Re. Deoarece Rb nu se cunoaste, i se da initial o valoare aproximativa, se calculeaza curentul prin bec si tensiunea la bornele sale, apoi se compara cu graficul. Daca eroarea este mare, se corecteaza Rb si se reia calculul. Dupa mai multe aproximatii succesive, rezultatele corespund.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bună ziua!

 

Ulterior am aflat că tensiunea pe bec (notată Ub) nu era egala cu tensiunea U22.

Iar până la urmă am reuşit să rezolv problema.

 

Vă mulţumesc frumos pentru sfaturi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×