Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
ionescu liviu

distorsiuni puternice-ce poate fi?

Recommended Posts

salut! am un amplificator ce provine de la o combina, nu stiu exact ce putere are pt ca pe el scrie 145 w si are 4 iesiri:doua principale care merg si doua pt "surround speakers" la care nu merge decat masa (care e facuta cu tot peretele de fier din spate), cred ca cele 2 iesiri care nu merg sunt de forma (probabil ca exista un model mai avansat care seamana cu aceasta si au folosit aceeasi carcasa, fara modificari), combina este veche si o am de la un unchi care cat a avut-o a folosit-o cu 2 boxe, asa cum a venit din fabrica. ideea este ca distorsioneaza rau dar nu mereu (in medie o zi da, una nu), distorsiunile se aud mai bine cand il dau pe intrarea cd sau aux. (dar ea distorsioneaza si pe radio doar ca nu sunt acoperite de muzica)si cam de la 30% din volum in sus se aud distorsiunile puternic si incep difurile sa aiba de suferit (sigur ca nu o dau niciodata tare din aceasta cauza). are niste butoane cu cate un LED rosu deasupra (butoane pt cd, tape, tunner...) si cand distorsioneaza LED-ul palpaie si se intrerupe. am uitat sa zic ca din cand in cand (atunci cand distorsioneaza) se opreste complet si nu mai trimite DELOC semnal catre boxe si LED-ul mai sus amintit se stinge complet dar display-ul nu palpaie si nu se stinge. o s-o duc la reparat in curand (sunt cam ocupat zilele astea - viata de student) poate stiti ce ar putea afla, ca probabil ca ar fi mai multe variante, daca nu aveti nici o idee o sa aflu cand o duc la reparat, acum vroiam sa stiu la ce sa ma astept, (ca poate e ceva grav si scump de reparat si nu merita efortul) sperand sa fie o problema des intalnita care este arhicunoscuta pt voi. pun si o poza cu toate ca nu cred ca va ajuta prea mult, dar sa stiti cat de cat despre ce este vorba. firma este fisher, facuta in korea. am facut poza cu un telefon nu f performant de aceea e un pic stramb in colturi, dar ampu e drept :smt005

Share this post


Link to post
Share on other sites

am uitat sa zic ca nu distorsioneaza cum dostorsioneaza un radio cand nu prinde postul, distorsioneaza sacadat, cateodata mai slab cateodata mai tare si mai violent si face mici pauze, face distorsiuni scurte si puternice nu din acelea lungi si mai "blande" ca la radio. si vroiam sa zic "poate stiti ce ar putea avea" nu "afla" :yawinkle: si scuze pt cele doua edit-uri unul dupa altul, n-o sa se mai repete, la fel si greselile "de tipar" :smt003

Share this post


Link to post
Share on other sites

probabil condensatoare uscatebaza

Share this post


Link to post
Share on other sites

In mod cert sunt o gramada de condensatori uscati. Mai pot fii contactele de la tastatura , potentiometrele de volum si corectie de ton sau comutatorii modului de lucru, sau ai gamelor de frecventa.( Mai mult ca sigur ca unul din aceste potentiomatre sau comutatoare e de vina- eu cred ca cel de volum ), mai pot fii lipituri reci(crapate) care devin active la vibratie I-ar trebui in primul rand o curatenie generala de praf in interior ( prin suflare de jet de aer nu prin absorbtie ) si verificate contactele firelor, lubrifierea potentiometrelor si abia apoi se poate trece la inlocuiri de piese Problema e nu daca se poate face...! Ci, daca gasesti un depanator dispus sa se ocupe de el.Fiind asa de vechi in general depanatorii nu au timp de defecte care necesita schimbari de piese de pproba sau doar curatarea cablajelor. Ti se va spune ca nu se mai ocupa cu asa ceva. Daca ai cat de cat cunostinte de electronica poti sa ti-l repari singur ,sau sa apelezi la un coleg electronist, daca zici ca esti student. Deci ,de facut se poate face ,dar cu rabdare si pasiune si nici nu ar trebui sa te coste prea mult.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut, din nou! Stiu ca a trecut aproapre un an dar nu stiam unde a disparut topicul meu si de aceea nu am mai raspuns (probabil ca l-au mutat moderatorii la depanari, eu postasem ca Pacala la constructii amplifuri :smt005 ) asa ca raspund acum ca abia acum mi-am gasit topicul din intamplare. Problema s-a rezolvat usor, era o mufa slabita ce face legatura intre 2 "etaje" dinauntru. CD playerul aceleiasi combine nu cred ca o sa il rezolv asa usor :smt005 (un topic mai jos).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vezi ca la amplifurile si combinele stereo care mai au si iesiri de ''surround speakers'', acestea se leaga inseriate intre cele 2 canale, fara contact cu masa, astfel incit sa se auda in ele numai diferentele, la un nivel mult mai scazut decit pe boxele din fata. Toate legaturile sint facute inauntru, nu trebuie sa faci nimic afara, decit sa pui niste difuri. E o metoda primitiva de a obtine putina spatialitate si a aparut inainte de 1990, contemporana cu primele amplifuri cu Dolby Surround sau Prologic. :smt006

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cat ma bucur sa aud asta! Mereu m-am intrebat de ce nu merg si cele de surround, am zis ca asa e din fabrica si nu s-au mai sinchisit sa schimbe carcasa cu toate ca atunci cand apas pe butonul surround scad inaltele un pic de pe fronturi dar totusi ea a venit din fabrica cu 2 boxe :smt017 .Poti sa dai niste detalii te rog ca nu prea am inteles cum sa le leg, eu foloseam doar iesirile de sus("speakers) iar la "surround speakers" nu merge minusul (care cred ca e masa, nu stiu sigur). Si vad ca pe surround speakers scrie 10-16 ohmi, pai e cam aiurea cu impedanta asta asa mare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu legatul e foarte clar in poza, nu vad ce sa-ti mai zic si eu. Cu impedanta difurilor e alta poveste, ai ampliful cu STK care are pe 8 Ohmi iesirea (probabil ca e STK4142... 4162, dupa consumul jucariei), adaugind si difurile suplimentare de ''surround'' (imprejur, inconjur ar insemna in româna), impedanta la iesire scade sub 8Ohmi, de aceea trebuie puse unele de 10... 16 Ohmi. Poti sa pui difuri de 8 Ohmi inseriate cu cite o rez de 4,7 Ohmi/3W, de exemplu. Minusul nu merge deoarece ti-am zis ca nu e legat la masa, iesirile astea sint legate in serie intre celelalte 2 iesiri de difuri principale. Cind apesi butonul ala, actioneaza un fel de filtru pe intrarea amplifului care mareste separatia intre canale si da impresia ca se deschid si difurile din spate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.