Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lucrari de duminica


Postări Recomandate

Folosind functiile cam de la fusion 360. Am facut 3d adaptive in ambele cazuri de frezari interioare, al doilea fiind facut cu functia de Rest, si pentru exterior am folosit 2D contur.

Gaura a fost data manual pentru ca etapele le-am facut in gcod-uri diferite si n-am vrut sa fac al 3-lea gcode pentru o simpla gaura.

 

 

Elicea a fost deja montata pe pompa si merge incredibil de bine. Am redus voltajul normal de la 8v (cu elicea veche) la 5v cu cea noua fara sa afecteze debitul dar a disparut complet orice zgomot, nu mai bazaie deloc, si elicea fiind de aluminiu, raceste rotorul perfect.

Zgomotul era principalul motiv pentru care am hotarat sa schimb elicea, pompa fiind folosita la racirea calculatorului si vreau totul perfect silentios.

Pompa respectiva raceste procesorul, placa video si sursa de alimentare.

Furtunele prin care impinge apa sunt de 12mm si radiatorul este un radiator de motocicleta.

Temperaturile sunt minime acum, cm 23-24grade sunt in zona calculatorului (el sta langa calorifer in spatele perdelei).

Trebuie sa mentionez ca lichidul nu este apa pura (care avea tendinta sa miroasa urat dupa un timp) ci antigel diluat 50% cu apa distilata. Aceeasi concentratie care se pune si la masini. Un pic mai vascos decat apa normala. Facand butucul plin ar fi intrat mai greu pana la paleti.

Posted Image

Editat de dany_cta
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Si daca tot va plangeti ca nu se fac lucrari, mai postez una doar ca sa imi spal pacatele trecute,prezente si viitoare de la politica.

Ideea am furat-o de la AFCtin.

Se descurca perfect la debitari in orice material moale si chiar si oteluri dar mers foarte usor si de multe ori cedeaza pastila, probabil si discul de circular fiind de 2lei nu este asa de rezistent cum ar trebui.

Este 100% sigur, mai sigur decat o lama HSS pentru ca corpul discului nu este un otel casant ca un HSS, in cel mai rau caz se indoaie/rupe, nu sare, doar pastila se desprinde dar nu o arunca, se face ciobulete si cade.

 

Posted Image

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Tai panza de circular cu flexul in fasii si apoi le aduc la latimea de 10mm pe polizor. E o treaba destul de rapida.

Mai este de remarcat faptul ca pastilele au taisul inclinat intr-o parte sau alta dar le indrept rapid pe piatra diamantata.

 

In metale moi/plastice taie fara probleme, in fier merge dar usor usor. Am taiat chiar si fi30 otel de constructii, dar am si pocnit cateva pastile, oricum dintr-o panza ies o gramada, adevarul e ca nici nu am stat sa le numar dar mi-am facut o gramajoara.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Si ca sa fac un pic de bump la topic, revin cu o lucrare mai veche, dar simpla si foarte utila.

Cum port-tarozii din comert au obiceiul sa pocneasca din cauza aliajului ciudat din care sunt facuti (am pocnit 3 pana acum), am pus mana pe o bucata de fier si am rezolvat definitiv problema.

 

Intr-adevar, are o mica ciobitura intr-o parte ca asa a fost materialul, dar e totul ok, nu am vrut sa scurtez tot corpul doar pentru ciobitura aia minora, o ascundem in poze si gata.

aDkQEGa.jpg

 

Initial am vrut sa folosesc bratele originale, dar apoi m-am razgandit si am facut si alte brate.

fesl4gr.jpg

 

Brate care au trecut prin randalina

9sSQnde.jpg

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Doar de curiozitate intreb.. cum se poate face o astfel de piesa, dintr-o bucata, folosind utilajele manuale ? Piesa este mica, cat o cutie de chibrit.

Asta este facuta deja de mine, eu doar sunt curios de metodele de prelucrare manuala.

Pe strung nu prea intra ca nu ramane spatiu sa bagi cutitul intre picioruse.

Presupun ca singura posibilitate ar fi cu o masa rotativa pe freza dar si acolo, alinierea la precizie ar face lucrul asta aproape imposibil.

 

34iHn4y.jpg

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Cum as face eu. Prinzi materialul in menghina , dai cele 4 găuri dai un chanfren mic . Pui masa rotativă , in capul de frezat pui un con cu același unghi ca si chanfrenul. Apropii sa între conul gaura , aplici putina presiune si strângi piesa pe masa . Dupa care începi se frezezi din masa rotativa.Cam asta ar fi pentru toate cele 4 găuri . Bine-n-teles cand se pune masa rotativă o centrezi . Da probabil va dura mai mult decat pe Cnc .

Alinierea con pe con o sa scoată precizia in cateva sutimi . Daca doriți precizie mai mare atuncea ar trebuii alezate găurile la h7dupa care introdus un știft fără joc si centrat astfel . Asta ii la centrate.

Având in vedere ca sunt găuri filetate probabil nu este nevoie de asa precizie si este suficient con pe con .

Link spre comentariu

La interior nu trebuie precizie mare, la exterior in schimb sunt lagare pe care vin alte piese fara joc, de aceea nici nu am mai facut trecere de finisare suprafata in trepte fiind mai usor de pasuit la final.

Gaurile din interior nu sunt date precis, acolo doar vine saiba care tine picioarele culisante sa nu iasa afara.

 

 

Tot de curiozitate intreb si eu: la ce foloseste piesa asta? La partea inferioara este o coada de randunica?

 

Este un suport portcutit pentru randalina. M-am saturat sa plece bratele randalinei in toate directiile asa ca m-am apucat sa fac unul rigid.

In cazul de fata rigiditatea este data si de faptul ca saiba de sus este dintr-o singura bucata pe toate 4 gaurile si cu scobituri in care intra piciorusele, deci fiecare piciorus/lagar nu se poate misca independent.

 

Mereu prefer frezarea manuala la piese unice sau simple, dar aici mi-am batut capul si nu a iesit nici o solutie. nu am incredere in precizia mesei rotative sa faca lagare.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări