Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum pot pune 2 dif (bass)intr-o incinta?


Vizitator razvy_me

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Se da un difuzor chipurile 150W, 20cm diametru (parca), 2 bobine cu impedanta de 4 omuleti fiecare. Statia este home made, testele s-au efectuat pastrand volumul la aceeasi valoare, folosind aceeasi melodie de fiecare data, doar difuzorul "cu pricina" fiind pus la lucru (intr-o incinta bass reflex de aproximativ 60 litri (am scos firele afara pentru fiecare bobina, ca sa nu innebunesc desfacand la cutie mereu).Test 1: se leaga bobinele in paralel (+ la +, - la -). Sunet mai puternic (ca intensitate) decat daca as fi lasat doar o singura bobina legata. In traducere, se aude mai tare decat daca as fi lasat doar o singura bobina conectata.Test 2: se leaga bobinele in serie ( + - + - ). Sunetul putin mai slab ca intensitate fata de cel de la testul 1, insa cu ceva mai mult bass.Voi decideti daca va e util sau nu acest test.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Nu prea e util testul. Doar te-ai jucat cu bobinele.Bobinele alea antreneaza aceeasi masa, sunt prinse de acelasi resort, stau in acelasi camp magnetic.Cand ai doua difuzoare diferite se schimba complet treaba.Merge legarea in serie cand ai ambele difuzoare identice si puse in aceeasi incinta. Incinta trebuie sa le trateze in acelasi fel pe ambele difuri.Asta e discutie de amorul artei.Evident poti sa legi difurile in serie, paralel, in anti paralel, de crapat nu o sa crape nimic, de auzit tot se va auzi ceva. Unii nici nu vor simti diferenta. :weedman:

Link spre comentariu

Daca vrei raspunsuri mai precise,spune si la ce te-ai gandit sa faci cu ele,ce sunt,ca sunt mai multe solutii.Daca vrei sa faci fullrange,trebuie sa le pui pe ambele pe baffle,sa obtii spl,daca vrei sub,poti sa faci bassreflex cu 2 difuri pe baffle,legate in serie(daca sunt pe 8o e mai bine in paralel ca iti trebuie amp puternic pe 16o) sau paralel,filtrele calculandu-se apoi la impedanta obtinuta.Se mai poate face BR pe 2 cai jumate,BR izobaric,bandpass izobaric....Deci,detaliaza,raspunsuri la modul general(legarea difurilor si tipuri de incinte) gasesti si pe net f bine explicate.Cat despre legarea in serie,daca difurile sunt la fel si nu intervine filtre intre ele,se pot lega,cele de 4o sunt mai intalnite,16o nu prea se fol.Nu cred ca cutia influenteaza ceva la legarea in serie sau paralel,dar uneori exista diferente,si nu la joase,ci in capatul celealalt,in special la difuri de calitate,in sensul ca diful legat al doilea in serie nu mai suna ca primul.Diferentele sunt minore,dar exista si se simt,daca s-ar lega in serie 2 difuri de banda larga dotate cu con suplimentar sunt sigur ca s-ar simti mai repede.La legarea in paralel nu apare acest inconvenient.Difurile proaste se pot lega oricum :toimonster:

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări