Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
razvy_me

cum pot pune 2 dif (bass)intr-o incinta?

Recommended Posts

cum pot pune 2 dif intr-o incinta?ce fel de filtru tre sa folosesc??si cum se leaga???

Share this post


Link to post
Share on other sites

le legi paralel sau serie..si folosesti un filtru trece-jos.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest coolcut

Legarea difuzoarelor de bass in serie nu strica din calitatea sunetului?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca e asa, atunci spune-ne si noua de ce ar strica sunetul...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se da un difuzor chipurile 150W, 20cm diametru (parca), 2 bobine cu impedanta de 4 omuleti fiecare. Statia este home made, testele s-au efectuat pastrand volumul la aceeasi valoare, folosind aceeasi melodie de fiecare data, doar difuzorul "cu pricina" fiind pus la lucru (intr-o incinta bass reflex de aproximativ 60 litri (am scos firele afara pentru fiecare bobina, ca sa nu innebunesc desfacand la cutie mereu).Test 1: se leaga bobinele in paralel (+ la +, - la -). Sunet mai puternic (ca intensitate) decat daca as fi lasat doar o singura bobina legata. In traducere, se aude mai tare decat daca as fi lasat doar o singura bobina conectata.Test 2: se leaga bobinele in serie ( + - + - ). Sunetul putin mai slab ca intensitate fata de cel de la testul 1, insa cu ceva mai mult bass.Voi decideti daca va e util sau nu acest test.

Share this post


Link to post
Share on other sites

daca pui 2 bobine de 4 ohmi in paralel nu ai o impedantza de 2 ohmi...si daca pui 2 bobine tot de 4 ohmi in serie nu ai 8 ohmi..???mi se par notiuni elementare...sau sa nu fii inteles testul..???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu prea e util testul. Doar te-ai jucat cu bobinele.Bobinele alea antreneaza aceeasi masa, sunt prinse de acelasi resort, stau in acelasi camp magnetic.Cand ai doua difuzoare diferite se schimba complet treaba.Merge legarea in serie cand ai ambele difuzoare identice si puse in aceeasi incinta. Incinta trebuie sa le trateze in acelasi fel pe ambele difuri.Asta e discutie de amorul artei.Evident poti sa legi difurile in serie, paralel, in anti paralel, de crapat nu o sa crape nimic, de auzit tot se va auzi ceva. Unii nici nu vor simti diferenta. :weedman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca vrei raspunsuri mai precise,spune si la ce te-ai gandit sa faci cu ele,ce sunt,ca sunt mai multe solutii.Daca vrei sa faci fullrange,trebuie sa le pui pe ambele pe baffle,sa obtii spl,daca vrei sub,poti sa faci bassreflex cu 2 difuri pe baffle,legate in serie(daca sunt pe 8o e mai bine in paralel ca iti trebuie amp puternic pe 16o) sau paralel,filtrele calculandu-se apoi la impedanta obtinuta.Se mai poate face BR pe 2 cai jumate,BR izobaric,bandpass izobaric....Deci,detaliaza,raspunsuri la modul general(legarea difurilor si tipuri de incinte) gasesti si pe net f bine explicate.Cat despre legarea in serie,daca difurile sunt la fel si nu intervine filtre intre ele,se pot lega,cele de 4o sunt mai intalnite,16o nu prea se fol.Nu cred ca cutia influenteaza ceva la legarea in serie sau paralel,dar uneori exista diferente,si nu la joase,ci in capatul celealalt,in special la difuri de calitate,in sensul ca diful legat al doilea in serie nu mai suna ca primul.Diferentele sunt minore,dar exista si se simt,daca s-ar lega in serie 2 difuri de banda larga dotate cu con suplimentar sunt sigur ca s-ar simti mai repede.La legarea in paralel nu apare acest inconvenient.Difurile proaste se pot lega oricum :toimonster:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.