Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scalare gama tensiune


Guest Knut

Recommended Posts

Salutare,In cadrul proiectui apare problema transformarii gamei de 1-5 V in gama 0-5V, aceasta tensiune urmand a fi citita printr-un pin al microcontrollerului pentru a afla o anumita temperatura. Scopul acestei scalari este de a nu pierde 20% din precizie . Cum as putea transforma 1-5V in 0-5V?Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Vaz ca nu se inghesuie nimeni :), asa ca... uite o schema aici. Schema e generica, din moment ce nu spui ce tensiuni ai disponibile p-acolo, ce operationale ai prin sertar, etc. Vino cu detalii si mai rafinam.Cirip

Link to comment
Share on other sites

NU, nu trebuie pus punct acolo. Este corecta schema doar ca eu unul as alimenta AO-ul cu o tensiune diferentiala de +- 5V pentru ca iesirile majoritatii AO-urilor nu pot ajunge pana la potentialul bornelor de alimentare. Si as lega R4 la borna de +5V.

Link to comment
Share on other sites

Exact cum spune Bala. R3 si R4 nu sunt conectate la intrarea neinversoare, deci shema este desenata corect. Am pus 39K si 1K in serie ptr ca rezistenta de 40K nu este standard.Bala, in principiu ai dreptate, dar am si spus ca schema este generica. Fara detalii suplimentare, nu are sens sa merg mai departe. Poate ca postul este deja uitat de cel care l-a initiat :)Cirip

Link to comment
Share on other sites

Guest Knut

Scuze, am fost plecat cateva zile din localitate si nu am mai avut acces la net. Tensiunea intre 1 si 5V o culeg de la un adaptor pt un senzor de temperatura, in speta pt100. Ideea e ca largind gama de la 1-5 la 0-5 ma gandeam ca voi castiga in precizie. Acum nu mai sunt atat de convins, pentru ca nu stiu daca pt100 are o repetabilitate atat de buna incat chiar sa castig ceva prin scalare.Multumesc pentru raspunsuri!

Link to comment
Share on other sites

pt 100 este un senzor de temperatura de mare precizie. Conteaza insa enorm de mult cum faci masurarea parametriilor.

 

Adica, daca vrei sa masori tensiunea pe PT100 este foarte important sa vi cu o sursa de curent FOARTE stabila!!! Masurarea tensiunii pe senzor trebuie sa fie facuta foarte precis.

 

Variatia rezistentei interne a senzorului este destul de mica si orice eroare cat de mica de masurare a rezistentei senzorului va duce la erori mari de temperatura!

 

Eu pentru a masura cat mai precis temperatura am facut masuratori folosind un keithley 2000 ( http://www.keithley.com/products/dmm/dmms?mn=2000 ) si masuram direct rezistenta folosind o configuratie in 4 puncte (4 wire).

 

O alta sursa de eroare poate fi si daca aplici pe senzor un curent prea mare deoarece va disipa caldura si vei masura o temperatura ceva mai mare.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines