Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
cavit

generator cu fir

Recommended Posts

Este cunoscut ca liniile electrice generaza ele singure energie electrica fara a fi injectata in ele, genereaza fie continuu fie ultrajoasa frecventa, dar si componente de frecvente mai ridicate, folosind o punte de diode rapide la tensiune mare, de exemplu schottky cu carbura de siliciu este posbil a se recupera aproape toate aceste componente de la dc pana la frecvente de cativa Mhz.

 

Pentru cine are in apropiere un tronson de linie dezafectata poate incerca acest generator cu fir cu functionare continua 24 din 24.

Link to post
Share on other sites

Ce să facă cu maximum câţiva miliamperi ? Poate să alimenteze radiouri pentru posturi radio locale...

Iar energia aia ce apare în ele nu e nicidecum ,,generată,, ci doar recepţionată fie de la staţiile radio puternice (mare parte), fie de la undele electromagnetice cosmice.... orice fir se comportă ca o antenă.

Link to post
Share on other sites

Un fir nu genereaza energie decat daca este in prezenta sa un camp magnetic variabil. Pe liniile moarte sunt tensiuni induse fie din cosmos, fie din toti emitatorii de unde electromagnetice, fie campul magnetic terestru face aceste efecte.

Link to post
Share on other sites

Mai degraba se incarca electrostatic din atmosfera. Apar tensiuni mari de mii de volti dar curentul este f. mic. Nu e rentabil sa fie "recuperat", din contra este o problema pt. ca defecteaza semiconductorii foarte usor datorita tensiunilor foarte mari.

Link to post
Share on other sites
Guest AdiBarbu

Cand eram copil,intindeam cu prietenii tot felul de sarme sa facem rost de curent in mijlocul campiei.

Asa si Cavit,il apuca dorul de inovatii inutile la varsta maturitatii intelectuale.

Link to post
Share on other sites

Sursele de energie sunt toate pe care le-ti pomenit mai sus, electrostatic si prin efect magnetohidrodinamic, si inductie si din cosmos si din campul electromagnetic al Pamintului si de la emitatoare, ba chiar si de la alte linii sub tensiune, clar pentru a capta cativa w sau cateva zeci, este nevoie de kilometri de sarma numai ca asta functioneaza continuu, mult mai tare ziua si cand sunt furtuni electromagnetice sau eruptii solare.

 

Problema e ca alte surse nu sunt permanent disponibile, sau sunt scumpe, varianta ideala este acel tip de generator nuclear cu care sunt alimentati robotii spatiali, desi are randament prost, este un dispozitiv static relativ simplu care funtioneaza zeci de ani fara probleme si fara riscuri de explozie.

 

Problema este ca bateriile cu plumb nu pot fi incarcate rapid cand ai energia si uneori energie nu tine mult, desi putere ar fi, cele cu litiu sunt scumpe si pretentioase, supercapacitori deoacamdata nu, trebuie o sursa de putere relativ mica dar continua.

Link to post
Share on other sites

Problema e ca cu zeci sute de antene redresate si cuplate in paralel nu poti scoate mai mult de 1-3 w care e foarte putin, singura sursa de energie ramane soarele el e singuru care are sursa de energie pentru a incalzi pamantu, radiatile solare captate si transformate in energie electrica termica mecanica etc.

Link to post
Share on other sites

Nu se pot obtine wati, doar miliwati. O linie electrica, telefonica sau telegrafica, este o antena cu inaltime efectiva mica si cu lungime mare (Long Wire), mai multe lungimi de unda. Lungimea mare a unei astfel de antene nu mareste puterea semnalului receptionat, ci reduce unghiul sub care se receptioneaza semnalele (in lungul firului). Astfel de antene s-au folosit si cu un secol in urma pentru unde lungi, cea mai lunga era de 19 km. In prezent exista o astfel de linie privata de 12 km si este folosita de un amator american pentru receptia UL si UM din Europa peste Atlantic. Semnalul este la fel de slab ca si de la o antena de 50 m, dar selectivitatea spatiala este foarte buna.

Alte surse de RF dau semnale mai slabe decat posturile de radiodifuziune. Descarcarile atmosferice si exploziile solare pot induce tensiuni mari, dar de durata si energie prea mica.

Link to post
Share on other sites

Cand eram in scoala generala, mi-am facut un telefon, cu un coleg, care statea in blocul vecin. Distanta era pana in 100m. Am intins un fir de vreo 2-2.5mmp, intre cele 2 blocuri, de la et. 2 la 4. Cu ac. fir si o dioda, aprindeam un bec de 6,3V/0,3A, care palpaia , functie de semnalul programului 2 (ac. avea cea mai mare putere, si intra neacordat).

Problema a aparut intr-o zi innorata, cand a avut loc o descarcare de vreo 1/2m cu blocul. I-am pus eclator, dar de pomana, ardea tot cand erau nori pe cer, asa ca am renuntat la instalatie. Asa ca, ATENTIE mare cu acest gen de instalatie.

Link to post
Share on other sites

O antena lunga si inalta da semnal mare in apropierea unui emitator. Inaltimea antenei e mai importanta decat lungimea. Eu aveam una intre doua blocuri turn si auzeam postul in difuzor cu un receptor alimentat din antena. Aveam un eclator cu varfuri intre antena si pamant, care se aprindea in draci cand fulgera pe aproape. Noroc ca pe atunci aveam un receptor cu lampi care rezista bine.

Link to post
Share on other sites

Si totusi atunci de ce se ard liniile canadienilor ca niste lite cand sunt eruptii solare violente.

E clar ca nici acest tip de generator nu este utilizabil nu generaza continuu si in banda de putere rezonabila poate genera dela mw la Mw in functie de imprejurari clar nu este bun.

 

Doua ramin minireactorul static ca acela pentru roboti spatiali si hidro dar si hidro are problemele ei nu multi au apa constanta tot anul sau cat decat sa merga tot timpul.

Deja mi-am comandat o microturbina de1 kw ca pv ul nu satisface nevoile si nu este adecvat pentru acumulatorii cu plumb nici cei tubulari nu se incarca in 5 ore, practic nu ai ce folosi, am crezut ca cei flooded pot fi incarcati mai repede, da de unde, nu se usuca ca cei cu gel la cei tubulari nu se dezintegreaza pacile , dar se sulfateateaza si daca incerci sa -i incarci mai repede si daca nu-i incarci destul,

 

pv ul trebuie mult supradimensionat sa mearga 10 kw instalat si 100 kwh capacitate de stocare iese pe undeva pe la 30 mii euro si bateriile nu dureaza mai mult mare parte din energie nu poate fi utilizata

 

Din toate sursele de energie micrcomodulare doar acel microreactor static se poate produce singur doar pe baza energiei generata de unitatile produse deja si poate sutine si restul activitatilor.

 

Socotind un microreactor de 200w de persoana inmultim cu 20 milioane avem 4 Gw toata puterea vehiculata in SEN inclusiv industrii si transport, masa totala 300 kg si durata 20 ani mai putin ca o masina.

 

Daca fiecare om poate avea o masina de ce nu poate avea si propria sursa de energie.

 

Puterea generata si implicit rata de consum a materialului radioactiv poate fi ajusta in anumite limite in functie de nevoi in plus se foloseste uzual impreuna cu supercapacitoare eventual un mic acumulator lifepo4 pentru asigura varfurile de putere necesare.

 

Chestia asta se preteaza foarte bine la productia de serie deoarece are putine componenete mai putine ca un autoturism obisnuit.

Edited by cavit
Link to post
Share on other sites

Le arunci in fundu ' curtii ... daca se poate , la vecinu ' ... sa - i moara capra . Domnilor ( cu asemenea idei ) , sincer ... da ' sincer ! ... santeti cu toate in regula ? Materialele radioactive nu sant de uz individual . Daca intrebati de ce ... reiterez intrebarea . Pot sa va dau si raspunsul ... deja il stiu .

Edited by gauss
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines