Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se poate inova fara osciloscop ?


Guest dimmache

Recommended Posts

Guest dimmache

Ne amintim cum reglam statiile audio cu frecventmeru si un bec incandescent.

 

Sau cu ceva pe care il numeam grid dip metru.

 

Treaba mergea doar cand a fost vorba de o schema super testata de altii. O schema consacrata.

 

 

Pot sa imi cumpar sau sa imi construiesc propriul osciloscop pana la 50MHz.

 

Dar daca vreau sa construiesc in 1.2GHz poate ar merge doar copiind o schema.

Daca vrei sa testezi propria schema?

 

Cine isi permite osciloscop in frecventa asta?

Am cautat analizor spectral, dar si ala e scump.

 

 

 

 

 

 

Cel mai ieftin analizor spectral ar fi:

 

Poate fi folosit si ca scanner radio pentru doar 15$ (zic ei)

 

Proful meu de electro spunea ca emisia se face mai usor decat receptia. Si zgomotul mare tine mult de receptie.

 

Ce stick ar trebui si unde se gaseste ? Voi ce ati inteles din acel video ?

Link to comment
  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest dimmache

Citat:

"Atenţie: NU toate tipurile de stick-uri USB DVB-T sunt utilizabile."

Ar fi bine sa prinda si banda de 27MHz.

Sensibilitatea de -112dBm/-114dBm pare excelenta pentru ceva asa mic.

Edited by dimmache
Link to comment

Depinde ce vrei sa stii despre acel semnal de 1.2GHz! La fel si cu osciloscopul o simpla vizualizare fara un suport teoretic asupra ce vrei sa afli nu reprezinta mai nimic.

Tipul ne prezinta un SDR ca suport pentru a demonstra o comunicatie al carui semnal este vizualizat in domeniul frecventa. Pentru a defini complet un semnal e nevoie dei informatii despre amplitudine si faza. Intr-un sistem real, practic, cei mai multi se concentreaza asupra amplitudinii in functie de frecventa uitand faza. In fapt pentru o tratare corecta este importanta tratarea semnalelor sub aspectul unei functii complexe (trigonometrica sau exponentiala) cu riscul aparitiei frecventelor negative, dar care supuse unui proces reveleaza comportamente, altfel imposibil de imaginat.

 

SDR descompune semnalul receptionat in componenta directa I si componenta in cuadratura Q. Acest lucru este destul de usor prin mixarea semnalului de analizat cu un semnal de oscilator local, direct si in cuadratura (defazat cu PI/2) in doua mixere echilibrate sau de alta natura. La iesirile celor doua mixere se obtin I si Q, ceea ce reprezinta cheia cea mai importanta pentru decodarea informatiei continuta de semnalul receptionat. Mixajul poate avea ca rezultat FI=0 (DC) sau diferita de zero.

 

Cele doua semnale contin un semnal definit complet, atat in amplitudine cat si in faza. Prelucrarea lor de catre un DSP (poate fi emulat de PC sau stand alone) cat si de alte circuite analogice. De ex. daca semnalului Q i se aplica o trasformata Hilbert si apoi este insumat sau scazut cu semnalul I, se obtin cele doua bezi laterale (USB, LSB) independent, fara a se influienta intre ele (sau o rejectie acceptabila). Astfel se asigura si rejectia frecventei imagine, USB pentru LSB sau invers fiind chiar Fimag. Transformata Hilbert in cateva cuvinte este o defazare cu PI/2. In DSP aceasta transformata este tocmai o procesare matematica directa. Majoritatea transceiverelor moderne fac acest lucru folosind DSP.

In SDR, DSP este chiar computerul, care la o placa de sunet suficient de buna (fs=192KHz), poti avea pe monitor usor 100KHz, folosind o mixare in mijlocul celor 100KHz. Cu un click pe un semnal, il poti auzi in difuzor!

 

Acelasi lucru il face si o retea Polifazica, ca o metoda analogica, astfel transformata Hilbert fiind destul de acurata pentru defazaje PI/2 intr-o banda de frecvente destul de larga, mai mult asigurand si semnale corespunzatoare pentru toate unghiurile PI/2 de pe cercul trigonometric (0, PI/2, PI, 3PI/2). Acest lucru este extrem de util pentru o procesare diferentiala, cu avantajele ei.

 

Avand la indemana I si Q se poate decoda orice modulatie cunoscuta (amplitudine, faza, frecventa, etc) utilizand un DSP cu un algoritm matematic.

Edited by sebi_c
Link to comment

Stiu sigur ca LeCroy foloseste heterodinarea pt a putea captura banda superioara de frecventa intre 30-90GHz iar reconstituirea se face in domeniul digital de catre computerul integrat.

Tehnologia ADC-urilor este (era) limitata la o banda de caprura de maxim 30GHz si prin helerodinare puteau sa ajunga sa vizualizeze semnale de pina la 90GHz.

Din pacate nu am vazut fizic face to face un astfel de osciloscop.

 

Un analizor spectral este mai scump decit un osciloscop "entry level" de 1,5Ghz. Dar mai trebuie avut in vedere si sondele pt un astfel de osciloscop care pt o astfel de frecventa trebuie sa fie active sau trebuie lucrat adaptat pe 50Ω.

Edited by sesebe
Link to comment
Guest dimmache
STICK USB DVB-T RTL2832U cu E4000 Tuner pentru SDR

E4000 tunner

http://www.superkuh.com/gnuradio/Elonics-E4000-Low-Power-CMOS-Multi-Band-Tunner-Datasheet.pdf

pg4. este I/Q (modulatie in cuadratura), o mixtura intre modulatie in aplitudine si unghiulara, restul se obtin.

 

Sigur ca trebuiesc si cunostine in afara de osciloscop, am sa ma documetez.

 

Marele avantaj la acest tunner este ca o buna parte din procesare tine de soft.

 

Si oricum inteleg ca acel stick poate fi folosit ca tuner TV. Nu poti sa zici ca il iei degeba.

Link to comment

Detaliati va rog frumos.

Heterodinare 1.2GHz cu 1.1GHz si iese (dupa inmultire) 100MHz care pastreaza caracteristicile lui 1.2GHz?

 

Putem lua un exemplu matematic.

Daca semnalul este sinusoidal, da.

Daca semnalul este modulat cu semnal de JF , da.

Daca semnalul este dreptunghiular... trebuie macar unu de 6Ghz sa fii sigur de ceva...

Link to comment
Guest dimmache

Atunci si stick-ul de NET poate fi folosit pentru a obtine I si Q si a le prelucra soft ?

As putea sa il folosec pentru sniffing GSM sau chiar pentru open BTS ?

 

https://ferrancasanovas.wordpress.com/cracking-and-sniffing-gsm-with-rtl-sdr-concept/

 

Nu spun ca voi avea entuziasm si timp sa finalizez asa ceva.

Exista si transceiver USB stick dar este pre scump:

http://www.qrpblog.com/2013/10/ut-100-sdr-usb-dongle-transceiver.html

 

https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=58750&p=443740

Edited by dimmache
Link to comment

Trebuie sa se imbine electronica clasica (analogica, tehnica de RF) cu cea digitala. Beleaua este ca radioamatorii mai batrani, care stiu bine partea clasica (fundamentala) nu le cam au cu digitala (ma refer la cunostinte profunde, nu ca ar fi construit si ei un SDR cu soft luat de pe net). Iar tineretul este cam paralel cu bazele electronicii (a pierdut mult timp cu jocurile pe calculator), chiar daca are dexteritati la tastatura.

Parerea mea este ca un SDR bun trebuie sa aiba in fata si un preselector de calitate.

Iar osciloscopul este stetoscopul electronistului. Este extrem de util celor care construiesc echipament (din ce in ce mai putini) sau care mai repara ceva. Este de baza si in procesul didactic.

Link to comment

[...]

Pot sa imi cumpar sau sa imi construiesc propriul osciloscop pana la 50MHz.

Dar daca vreau sa construiesc in 1.2GHz poate ar merge doar copiind o schema.

Daca vrei sa testezi propria schema?

Cine isi permite osciloscop in frecventa asta?

Am cautat analizor spectral, dar si ala e scump.

 

Problema osciloscopului este o problema falsa: mai ales ca amator, dar uneori si ca profesionist, nu ai nevoie de osciloscop in SHF.

De exemplu, tinand cont de ceea ce ai scris mai sus, sunt sigur ca vei fi uimit: numara te rog cate osciloscoape vezi aici:

 

 

 

Daca doresti sa abordezi un proiect modest deja cunoscut (sa il reproduci), nu numai schema este problema; la SHF implementarea fizica este important a fi si ea reprodusa, nu numai schema in sine. Daca ai tot proiectul la dispozitie, te poti descurca inclusiv cu un minim de aparate (cele clasice, nimic exotic), chiar si numai cu un banal multimetru obisnuit. Un exemplu tipic de acest fel ar eventual fi un preamplificator sau transverter in 1,3 GHz bine documentat, precum era pe vremuri si cazul receptoarelor TV de satelit.

 

Daca doresti sa proiectezi si sa construiesti de la zero, adica sa proiectezi si sa lucrezi serios in domeniul RF SHF la nivel de componenta, situatia se schimba radical. Nu ai nevoie neaparat de osciloscop, dar osciloscopul ramane util, este bine sa il ai, chiar daca doar pana la 50 MHz pentru ca acesta este oricum mai putin util in masuratori in montajul RF dar poate fi util in alte etaje si in situatii conexe, osciloscoapele ce le vezi prin laboratoarele de RF de obicei nu sunt destinate masuratorilor in circuitele de semnal precum se intampla in tehnica frecventelor joase. Acest osciloscop este foaaaarte ieftin comparat cu ceea ce ar mai trebui langa el, pentru ca...

...In SHF in acest caz, aparatele de masura principale si cele mai utile sunt analizorul de spectru si analizorul vectorial de retea. Pentru noi amatorii, ambele aparate sunt nu scumpe, ci foaaarte scumpe, insa chiar si asa, doar cu acestea nu poti face totul, mai ai nevoie de generatoare de semnal RF, powermetre de RF, cuploare directionale, atenuatoare, sarcini artificiale, eventual circulatoare si izolatoare, precum si kilograme de conectori, adaptoare, cabluri de masura, cabluri coaxiale si jumperi de diverse tipuri (cu teflon, miniatura, semirigide, etc., de diverse dimensiuni si cu diversi conectori) si ... bineinteles aparatele obisnuite: surse de alimentare, multimetru, frecventmetru de microunde, etc.

Ce este insa cel mai important -si fara asta nu are rost nici sa ai aparate, chiar gratuite, si nici sa incerci acest domeniu- este stapanirea tehnicii specifice, respectiv tehnica microundelor. Nu ghiduri de unda si ceea ce implica acestea, ci tehnica moderna, microstrip, tehnica specifica a PCB-urilor in SHF, adaptari, parametrii S, filtre, inclusiv cunoasterea componentelor specifice utilizate.

Tot ce tine de masurari in SHF este in general scump, inclusiv "maruntisurile", dar in mod paradoxal azi componentele active de semnal mic nu sunt scumpe, exista tranzistori bipolari cu Ft 25 GHz care costa la bucata < 1 leu la distribuitori (Farnell), ca sa nu mentionez de ceea ce se poate obtine foarte ieftin de pe PCB-uri recuperate din tehnica comerciala.

 

Nu intotdeauna ai nevoie de asa "complicatii", exista solutii care cel putin ca amator iti pot simplifica enorm viata. De exemplu, folosind MMIC-uri pentru care exista deja PCB-uri standard pe care le poti monta si utiliza, totul cu interconexiuni coaxiale, si care prezinta deja coeficienti de reflexie buni la porturi, exista amplificatoare de semnal mic si mediu, de zgomot redus, de dinamica ridicata, inclusiv mixere integrate, oscilatoare, filtre, multiplicatoare de frecventa, prescalere..., si exista module gata functionale (inclusiv oscilatoare si sinteze), poti construi astfel aparate intregi din module conectate de exemplu prin conectori coaxiali SMA; PCB-uri se gasesc inclusiv pe ebay... de exemplu la acest vanzator http://stores.ebay.com/RF-Basic-Store/Develop-PCB-/_i.html?_fsub=10&_sid=98139492&_trksid=p4634.c0.m322 si la altii, la fel module gata construite. Este dupa parerea mea cea mai indicata abordare pentru startul de la zero in acest domeniu.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines