Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amperaj panou solar


Recommended Posts

Am o mare nelamurire in legatura cu un panou solar de 50W. Ce curent de scurt circuit ar trebui sa fie pe timpul asta? De exemplu azi a fost soare, iar masuratorile le-am facut undeva pe la ora 16.00 , soarele fiind aproape de apus...Mai devreme nu pot masura decat duminica sau saptamana viitoare.

Ce am masurat eu :

tensiune in gol - 20,6V

curent in sarcina - 150mA - "sarcina" fiind controllerul, bateria de 60Ah si niste module care nu "trag" mai mult de 80-100mA.

curent in scurt circuit - 150mA . E normal sa fie asa putin? Intr-o alta zi am masurat 190mA. In teorie, curentul de scurt circuit ar fi de 2,97A (asta cred ca ar fi intr-o zi de vara).

Am discutat cu cel de unde am luat panoul si spunea ca este normal un asemenea curent pe timpul asta iar bateria ar trebui ajutata cu un redresor. Daca trebuie neaparat sa instalez un redresor, tot sistemul de actionare al portilor (ca acolo am montat panoul) trebuie modificat complet, iar asta presupune o alta investitie.

Am luat legatura cu un prieten care are acelasi tip de panou, dar deocamdata nu il poate masura.

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Depinde de cantitatea de lumina care cade pe el. Cel mai bine este ca razele soarelui sa fie perpendiculare pe suprafata panoului. Ai reusit sa scoti 3w din el. Puterea de 50w e data la o cantitate de radiații standard pe metru pătrat. Ia pune pe panou niste reflectoare puternice de lumina si măsoară atunci, vezi cat se duce curentul. Vei sti daca poate. Stai fara grija ca intr-o zi va baga mai mult decat consumi cu poarta. De cate ori te fatai pe poarta? Presupun ca e poarta personală. Iarna e mai greu cu lumina, randamentul e scazut. Dacă vrei să ajuți, mai poti pune un panou in paralel. Nu mai sapi sa pui fire, etc. Sau poti transporta bateria noaptea in casa,odata pe luna... Nu cred ca e deranj mare. Ai masurat ca intr-o perioada de timp producea 3w, puterea de atunci. Ca sa stii cata energie face, vei inmulti puterea cu timpul, dar cum puterea e variabila, calculul se complica putin. nu-i bai, sunt aparate care masoara. Il pui si vezi cat a bagat intr-o zi, apoi il pui si pe poarta, vezi cat consuma la o deschidere si iti faci calcule. X deschideri pe zi consuma Y, in medie intr-o zi produc Z, imi ajunge sau nu? Si totusi, pune-i o sarcina. Panoul si un bec 24v, 50w. Masori curentul direct in configuratia asta. Poate bateria e incarcata si regulatorul ii da doar putin curent.

Edited by Guest
Link to comment

Si celalalt panou are aceleasi valori. Azi pe la ora 13 mi-a spus ca are in scurt undeva la vreo 2A si ceva sau 1A (nu mai retin, dar nu mai conteaza). Am ajuns acasa pe la 16 si direct la panou m-am dus. Surpriza : nu avea decat 60mA in scurt....Am dat iar un telefon sa mai faca niste masuratori si avea doar 40mA . In concluzie, sunt dezamagit de tehnologia asta pentru moment. Poate pe viitor cand or sa apara panouri cu randament mai ridicat, imi va recastiga increderea de a le mai folosi in vreo aplicatie. Dar mai este pana atunci.

Link to comment

Da, exista panouri cu randament ridicat, numai ca trebuie sa iti vinzi casa si nu mai ai poarta ca sa le folosesti. Au 60% randament, obtin energie in 3 straturi si se folosesc in cosmos. Poate ce ai cumparat tu nu este destinat sa faca 50w, e doar o minciuna. Pune niste proiectare cu halogen pe ele si masoara-le asa iluminate si artificial.

Edited by Guest
Link to comment

Pe datele inscriptionate pe el ar duce aia 50W, dar in conditii ideale. Oricum, m-am cam lamurit cum sta treaba cu ele.

Nu am decat sa fac un mic averizor optic/ sonor sa ma anunte cand scade tensiunea bateriei si sa o pun la incarcat. De tras cablu pana la panou este exclus din cauza distantei mari (undeva la vreo 30m de cablu de 2,5 ar trebui + inca o cutie sa reziste la conditiile atmosferice). M-ar mai costa inca 200 lei investitia si nu se merita. `Probabil la urmatoarea modificare a panoului de comanda ( undeva prin primavara), voi lua in calcul si amplasarea unui redresor dar fara a trage si cablul pana la panou (voi folosi un prelungitor pentru redresor).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines