Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mare nedumerire mare (puterea a două amplificatoare)


Guest

Recommended Posts

Mi-a venit un amplificator comandat pe internet ( si aici cred ca fu greseala) si sunt stupefiat de faptul ca se aude la fel de tare ca amplificatorul de doi bani (fix atat a costat) in clasa d care e dat la 2x10W.

Sunetul are detalii, se aude chiar un pic mai placut , dar de ce asa de incet, nu-mi explic ?? Doar sa fi luat vreo tranteala pe traseu.

Cel de 2 bani e un yda-138, iar cel mult laudat e un sony dn860 care ma asteptam sa-mi rupa boxele de 100W , nicidecum sa stau cu volumul la maxim.

 

 

Link to comment
  • Replies 22
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Pai ca sa iti ''rupa boxele'' o avea si el nevoie de semnal mai mare la intrare fata de ce i-ai bagat tu acum, ma gandesc

De unde ai bagat semnal, ai incercat cu mai multe surse ???

Sa nu te astepti la puteri mai mari de 50w pe canal la acel amplificator. Ala e mai mult pentru filme si mai putin pentru muzica

Edited by maxente
Link to comment

Am folosit aceeasi sursa de semnal si la unul si la altul. Am plimbat-o pe toate intrarile audio si chiar nu am remarcat vreo diferenta intre acele intrari. Folosit aceleasi boxe, care-s de 8 ohmi, sony ar fi recomandat pentru 6 ohmi.

Nu mai zic cum e cu caldura ca nu ma crede nimeni, cel cu yda e rece ca sloiul, sonica e bun in zilele cu ger.

Link to comment

Boxe de 8 ohmi si 100W. Sursa, daca e aceeasi are vreo importanta ca e un telefon sau un super DAC ? Maxente eu inteleg ca are 7 canale si 1050W e totalul, dar ar trebui sa fie 150W totusi. Chiar si 50W suna mult mai tare decat 10W nu la fel.

Link to comment

Boxe de 8 ohmi si 100W. Sursa, daca e aceeasi are vreo importanta ca e un telefon sau un super DAC ? Maxente eu inteleg ca are 7 canale si 1050W e totalul, dar ar trebui sa fie 150W totusi. Chiar si 50W suna mult mai tare decat 10W nu la fel.

 

Da, are o mare importanta pt ca un telefon scoate undeva pe la 0.2-0.3V la iesire si asta MAXIMUM iar un "Super DAC" iti scoate la iesire minim 4 Vrms, unele chiar si peste 8Vpp.

Al meu scoate 4Vrms la iesirea directa si 16Vpp la iesirea controlata la maximum volume.

Daca nivelul de atac este prea mic amplificatorul nu poate livra puterea lui maxima.

 

Iar de boxe tot nu ai spus nimic. Sint un milion de boxe de 8 ohmi si 100W.

 

Intrebarea nu am pus-o degeaba. Conteaza foarte mult si sensibilitatea boxelor pt ca una este sa ai boxe de 86db/1W/1m si alta este sa ai boxe de 95db/1W/1m, cele de 95db se vor auzi cu aceeasi putere din amplif de 4 ori mai tare. ex daca la cele de 96db bagi 3W pt auditie puternica in casa in cele de 86db trebuie sa bagi 24W ca sa sune la fel de tare.

 

ps: Cred ca stii ce-i aia compresie dinamica. La un amplif prost sau boxe proaste se produce compresie dinamica ceea ce poate parea ca suna muult mai tare comparativ cu un amplif si boxe de calitate buna la care nu apare compresia dinamica asa de repede.

In final cel care nu face compresie dinamica va parea ca suna mai incet decit cel ce face compresie dimica chiar daca puterile livrate boxei vor fi identice.

Edited by sesebe
Link to comment

Nu chiar .Desi mă dezgusta profund genul ăsta de habarnisme , nu pot să trec cu vederea o asemenea comparație între x wați și y wați .De ce ? Păi este ușor de explicat , folosind doar termeni din fizica de școală generala .Incinta acustică este un convertor energie electrică - energie mecanică care transformă energia electrică în unde acustice , prin mișcarea membranei se antrenează aerul aflat între membrană și timpanul ascultătorului .E clar ?Cum se face treaba asta ? Simplu : o bobină situată într-un câmp magnetic se mișcă solidar cu membrana unei pompe de aer . Așa funcționează difuzoarele magnetodinamice , adică majoritatea tipurilor de difuzoare existente .Ca să se audă de doua ori mai tare , trebuie ca bobina difuzorului să aibă excursia mecanică de doua ori mai mare .Luăm un caz didactic : avem o incintă audio cu impedanța bobinei de 8 ohmi și un amplificator de mare putere .Ascultăm muzică la 200W .La un moment dat , dorim să se audă de două ori mai tare . Cum procedam ?Raspunsul este din nou foarte simplu : mărim puterea semnalului electric aplicat incintei audio .Întrebarea inițială era de câtă putere avem nevoie pentru a dubla presiunea acustică ?Ne amintim din școala generală că forța electromotoare ( cea care mișca bobina și membrana ) este direct dependentă de curentul care trece prin bobină , deci va trebui să dublam valoarea curentului pentru amisca membrana cu o amplitudine dubla , deci va vântura o cantitate dublă de aer , ca urmare timpanul ascultătorului va percepe dublarea semnalului audio .De aici totul este aritmetică simplă : la 200W / 8ohmi avem un curent prin bobină de 5A . OK , il dublam , deci vom avea un curent de 10A .La o impedanță de 8 ohmi și un curent de 10A îi corespunde o putere electrica de fix 800W .Nu mai mult , nu mai puțin !Da , fix 800W !Daca am fi făcut un sondaj rapid printre majoritatea userilor fără studii serioase la nivel gimnazial , cu siguranță ar fi fost răspunsuri de bun simt la genul 300W , 400W sau pe acolo , dar la 800W nu se gândea nimeni , deoarece reprezintă o putere electrica de fix 4 ori mai mare ...Pe de altă parte , un asemenea amplificator de 800W / 8 ohmi ( înseamnă 1600W / 4 ohmi ! ) este foarte scump și greu de construit .E , acum sa il vad pe inițiatorul subiectului cum va raspunde la întrebarea inițială : are o incinta de 8ohmi și un amplificator de 10W . De ce putere electrică avem nevoie ca sa se audă de doua ori mai tare ?Aștept un răspuns decent ...Stiu ca nu am cunostiinte suficiente de metodică , psihopedagogie și suficient talent pedagogic în special când mă adresez unui auditoriu slab pregătit în domeniul electronicii , dar consider că acest gen de abordare interactivă ii poate face pe cei curioși să înțeleagă și ulterior sa aprofundeze fenomenele electrodinamice în discuție .

Link to comment

Frati soimaresti, este vorba de aceeasi pereche de boxe.

Singura chestie de care m-as putea lega ar fi ca puterile trecute in fituica sunt date pentru impedanta de 6ohmi. Bun la 8 puterea e mai mica, mai precis 0,75 x puterea pe 6 ohmi, adica din 90W rms declarati, tot mai raman 67 W rms. Eu ascult la 2x10W, un amplificator de 60W cu volumul la maxim ar trebui sa sune altfel.

 

Nici nu as avea nevoie de puteri mai mari pentru ca nu dau discoteca in sat, nunti , botezuri, cumetrii, asa ca 35W ar fi arhisuficienti pentru auditii intr-o camera mare.

Sensibilitatea pe intrari este 500 mV. Am si eu la lucru un generator de semnal care scoate 10V, dar nu cred ca e din semnal problema.

 

O sa incerc si cu conexiune cu dvd si cd cumparat si daca tot stau cu volumul la maxim, atunci asta e, taiem si sony de pe lista.

Link to comment

Tot nu ne-ai spus ce sursa de semnal ai folosit. S-ar putea sa nu dea cei 500mV necesari pt a obtine puterea maxima a amplificatorului.Zici ca, clasa aia D facuta de Yamaha suna aproape la fel de bine si merge rece la 2x10W/8R? Nu e rau. Vezi ca poate 2x20W/4R (datasheet).

Edited by lukeme
Link to comment

Daca exista suspiciunea de misto e bine sa nu va bagati ca va alegeti cu reputatia patata si onoarea nereperata, pana vine domn' Mitica.

 

Victor , e bine 40W ? Totusi asta nu explica de ce stau cu volumul la maxim in casa. Sigur nici in magazin nu am mers pana la maxim si acolo era zgomot ambiant cacalau.

Nu stiu ce curent continuu consuma ca azi a venit pe la pranz. O sa-i pun maine antena sa nu mai fie discutii despre semnal si daca tot la maxim merge butonul de volum atunci miercuri l-am pupat si pleaca la el acasa.

Link to comment

Da, si spl-u. N-am inteles cum face un amplificator prost compresie dinamica fiindca mai e lume care da o gramada de bani pe compresoare. In principiu un semnal compresat poate suna mai tare sau mai plin fiindca nivelele mici sunt amplificate mai mult si alea mari atenuate, dar s-ar auzi si o reducere a benzii de frecvente reprodusa.

Lukeme, e arhisuficient cum se aude acum, chiar nu ma asteptam. Am vazut si variante cu doua cipuri in bridge care scoteau mai mult. Ce am observat a fost ca pe difuri de 4 ohmi suna chiar prost, cand am pus pe 8 ohmi , uau, ce diferenta. probabil ca filtrele alea de iesire sunt foarte sensibile la impedanta sarcinii. de fapt in fisa tehnica a integratului sunt specificate clar bobine si capacitoare diferite pentru 3 impedante.

Problema pentru care am deschis topicul nu e yda, ala dupa prima ora de functionare si-a platit banii, ci sony care m-a dezamagit profund. Inclin sa cred ca pachetul a suferit un soc pe traseu. In cutie zapada artificiala e minimala si am vazut ca era si joc, ambalajul foarte slabut.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines