Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor dc-dc ridicator tensiune 500-800w


Recommended Posts

Buna seara, imi puteti recomanda un convertor dc/dc care sa-mi ridice o tensiune de 24v la aprox 50v si sa suporte pe iesire un curent de 10-15A

 

Vreau sa-l folosesc intre un grup de acumulatori in un invertor on-grid care are o tensiune de intrare intre 45 si 90v

 

 

multumesc

Link to comment
  • Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Zici ”grup de acumulatori ” . Nu e mai simplu să legi acest grup încât să dea 48V ( de exemplu ) . Eviți un etaj intermediar cu pierderile inerente .

Dacă nu se poate evita etajul intermediar atunci cred că un boost simplu oferă cel mai bun randament . Alternativa ar fi push-pull dar nu cred că se justifică .

Link to comment

OK, am înțeles . În cazul ăsta - convertor . Schemă gata făcută și , eventual testată, mai greu .

Va trebui deci să experimentezi . Îmi mențin recomandarea pentru un boost simplu . Se poate obține randament bine peste 90% dacă se proiectează/realizează corect .

Nu știu ce pretinde la intrare invertorul existent - s-ar putea ca boost-ul tău să nu trebuiască să fie stabilizat ceea ce simplifică ( puțin ) lucrurile .

Link to comment

este vorba de un invertor on-grid, acesta: http://www.ebay.com/itm/201688919122?_trksid=p2057872.m2749.l2649&var=501502%20734886&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

 

cat despre ce vreau sa fac cu el gasiti in pdf-ul atasat.

cateva info:

datele pentru 1panou:
36 celule
130w
Maximum Power voltage 17.6v
Maximum power curent 7.39A
Voc - 21.8v
short circuit current 8.02A
Policristaline

am 10 bucati.
Direct in invertor vor intra cate 6 panouri, doua grupuri de 3 panouri in serie , grupurile puse in paralel

Considerand ca Voc/panou este de 21.8v rezulta ca 3 panouri in serie vor avea 65.4 v VOC sau in sarcina 52.8v
Avand in vedere ca in insolatie maxima dau 7.39 A rezulta o putere de max 390w
Doua astfel de grupuri vor avea o putere de max 780w ( asta cand e soare si pica fix perpendicular pe ele

ce am scris mai sus se refera la panourile ce vor intra direct in invertor.

Vor mai ramane 4 panouri, acestea vor fi legate in cate doua, serie/paralel pentru incarcarea bateriilor printr-un charger Tristar Monigstar T45
Bateriile sunt Rolls 6v 400AH ( ma indoiesc ca mai au atat) aceastea vor fi legate in serie pentru a rezulta 24v

Un al doilea Controller Tristar va fi legat la baterii cu functia de Load Control , din controller va intra intr-un DC-DC booster de aprox 1000-1200w ( cu protectie la suprasarcina) care imi va duce tensiunea undeva peste 48v iar de aici in invertor

scopul celui de-al doilea Contreoller Tristar este sa imi deconecteze bateriile cand tensiunea scade sub o anumita tensiune setata ( nu vreau sa trag prea mult din ele, undeva pe la 1000w, ceea ce se traduce prin aprox 50 Amperi)

eventual pot intercala un releu timer astfel ca bateriile sa fie cuplate la invertor zilnic dupa o anumita ora sau un senzor optic care sa cupleze bateriile dupa lasarea intunericului, n-are sens sa trag si ziua din ele.

Mai mult decat atat, nu voi avea niciun stres cu privire la descarcarea exagerata a bateriilor, controllerul tinand bateria deconectata daca nu depaseste pragul de tensiune setat


Cu privire la invertor, acesta accepta tensiuni de 45-90v pe intrarea DC si maxim 1000w, cu setup-ul acesta nici nu-l fortez prea mult

 

Totusi as avea o curiozitate cu privire la ce face invertorul asta atunci cand consumul este mai mic decat productia in sensul ca seara, cand consumul va fi oarecum constant( undeva pe la 150w/h cu varfuri de 250-300w atunci cand pleaca frigiderul) daca imi trage din baterii cat poate el sa traga..nu e prea bine ca mi le descarca aiurea.

schema sistem.pdf

Link to comment

Mi-ai dat mai multă informație decât am cerut - asta e foarte bine , mulți useri sunt zgîrciți cu detaliile .

Ceea ce era relevant pentru mine - dacă e nevoie de tensiune stabilizată la intrare - am aflat . Nu e . Asta , cum am spus , simplifică boost converter-ul .

Despre comportarea invertorului nu pot să mă pronunț dar , în principiu , el nu trage din baterii cât poate să tragă ci cât e nevoie pentru a da puterea solicitată la ieșire , cu un randament mai mic la puteri mici probabil .

Link to comment

A, e în regulă . dacă vrei să-l cumperi ai destule variante . Credeam ( nu știu de ce , că nu ai spus-o , că vrei să-l faci ) . Cel prezentat de tine îndeplinește - la limită - cerințele . Acu , cât de serioase sunt specificațiile la astfel de produse , nu știu .

Link to comment

Aș fi vrut să nu mă pronunț . Totuși , tu ceri un sfat , nu considerente filozofice .

Deci , părerea mea personală este că nu ține 600W în regim continuu . Radiatorul e mic , fixarea semiconductorilor pe el pare făcută cu un material destul de gros - deci cu transfer prost de căldură, condensatorii de ieșire sunt anemici , despre bobină nu știm nimic - sârma pare a fi OK , așa , la limită , dar miezul ? .

Link to comment

Modelul "fragil" de 600w il am si eu si il folosesc pentru diverse teste ca sa ridic de la 12v la tensiuni mai mari. Si-a facut treaba mereu fara probleme, intr-adevar nu stiu daca l-am dus in limitele maxime, dar pretul este destul de mic ca sa nu plangi dupa el daca nu functioneaza cum trebuie. Il iei la aproape jumatate de pret de pe ebay.

Eu l-am folosit la 12v 48A ca sa alimentez un motor brushless de 19v care consuma pana in 70A, deci destul de solid, mult peste puterea sursei, si n-a carait chiar daca am stresat motorul destul de mult la o freza si chiar blocat de cateva ori.

Poate chiar poti sa gasesti modele putin mai puternice din aceeasi categorie de preturi si cu mici modificari cum ar fi o pasta buna de transfer termic, un ventilator, etc... sa isi faca treaba perfect.

Edited by dany_cta
Link to comment

Aș fi vrut să nu mă pronunț . Totuși , tu ceri un sfat , nu considerente filozofice .

Deci , părerea mea personală este că nu ține 600W în regim continuu . Radiatorul e mic , fixarea semiconductorilor pe el pare făcută cu un material destul de gros - deci cu transfer prost de căldură, condensatorii de ieșire sunt anemici , despre bobină nu știm nimic - sârma pare a fi OK , așa , la limită , dar miezul ? .

e...p-astea le pot schimba cu componente de calitate, inclusv un radiator mai mare..miezu...ala ramane in neant

Link to comment

Nu e foarte simplu de schimbat dacă nu știi destul despre original .

 

Observ că @dany_cta a editat între timp . Se pare că modulul ăsta e chiar grozav ! Bagi 12V x 48A = 576W și scoți 19V x 70A = 1330W ! Sau nu ?

 

În fine , dacă decizi , poți să mergi pe mâna lui @dany_cta .

 

 

EDIT . Nu vreau să fiu neapărat ironic , probabil că e o scăpare . Totuși , acest gen de informație nu ajută pe nimeni . mai ales pe @zaitzus.

Edited by UDAR
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines