VAX Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 Am recuperat diode punctiforme D20 (Д20) dintr-un tv portabil cu tranzistoare si am constatat ca puteau sa detecteze si la 10 GHz (puse in camp de microunde, in fata unei antene horn). La frecventa asta punctiformele romanesti (EFD...) sunt moarte. http://i50.tinypic.com/214cnc9.jpg http://www.club155.ru/datasheet/D20 Sunt bune si D18, respectiv D311 (astea merg la mixaj in US). Sunt utile (inca) si tranzistoarele de RF pe germaniu, cum ar fi GT311, GT313, GT329, GT341, GT362, etc, care merg bine in UIF. Rusii faceau si KT-uri cu Ft mare (GHz), de ex. KT371. Daca le vedeti prin targurile de vechituri sa le cumparati, ca merita. Lista cu tot ce faceau rusii este mare, nu stau sa scriu pagini intregi. Foarte bune sunt rezonatoarele cu XT in balon de sticla vidat. Link to comment
Marele Savant Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 Am si eu ceva provizii de semiconductoare ex urss si nu s-au facut de ris pina acuma, le folosesc fara griji! Acuma sint la job, dar miine voi testa o dioda ruseasca in cuptorul cu microunde la putere redusa sa vad cum se comporta! Link to comment
VAX Posted November 7, 2016 Author Share Posted November 7, 2016 O ardeti in mod sigur. Eu am testat diodele la putere mica (25mW de la un clistron reflex cuplat la un ghid de unda). N-ar fi rau daca v-ati construi un generator din asta, doar ca sa testati diode la frecventa mare. Clistroane se mai gasesc. Daca va procurati unul cu flansa de ghid pe el, este mai bine. Mai greu este cu sursa de alimentare. Diode D18 sunt in radio Selena, la detectorul MF. Le scoateti de acolo si puneti EFD-uri, care la 10,7 MHz merg bine. D18 nu este la fel de buna ca D20 in privinta frecventei maxime, dar este mult mai buna decat EFD-urile. Se pot folosi la masurari de camp RF in UIF. D20 sunt in televizoarele Electronica VL 100. Se mai vand prin targuri (bucati din ele). Link to comment
Marele Savant Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 Am niste chestii mai mari, scoase din ceva ghiduri de unda, sint marcate doar cu puncte colorate si nu stiu nimic despre ele. Arata ca un corp ceramic cilidric cu capete metalizate. Erau 3-4 bucati intr-o chestie metalica destul de grea cu mufe si ghiduri de unda. Am primit-o de la un prieten din oras si nu stiu la ce era folosita! La cuptor pot cobori puterea la 100W, si voi incerca intii cu dioda in exterior vad daca scapa ceva in afara! Link to comment
VAX Posted November 7, 2016 Author Share Posted November 7, 2016 (edited) Ar putea fi diode GUNN (IMPATT ?), dar pot sa fie si diode de mixaj sau chiar detectoare. Pe net sunt date cataloage (carti) rusesti cu diode de microunde. Dar trebuie sa le cauti cam mult. Si rusii aplica legea cu dreptul de autor si multe link-uri au fost blocate. Important este ca unele piese rusesti sunt de performanta si nu au echivalent in ce se vinde in magazinele de la noi. Este pacat sa fie aruncate, din necunoastere sau din mofturi. Este posibil ca chestiile alea sa fi fost pe MIG-urile dezafectate. Incercati sa aflati despre ele de la cei care faceau service la MIG-uri. Edited November 7, 2016 by VAX Link to comment
Marele Savant Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 Poate voi pune o foto sa vad daca le recunoaste cineva! In ce priveste componentele rusesti, mai am ceva provizii de la moldovenii care venau in tirg la Craiova cu piese si le folosesc fara griji, asa cum am mai spus. Mai ales KT-urile de mica putere care sint frumos colorate si au colectorul in mijloc cum am pe unele pcb-uri. Link to comment
VAX Posted November 7, 2016 Author Share Posted November 7, 2016 Aveti schema de la Electronica VL 100: http://storage5.static.itmages.ru/i/13/0506/h_1367863810_3442288_650aef9e83.png Se pot recupera 3 diode D20 si 7 tranzistoare GT313 (bune in VHF-UHF), plus componente pasive si carcase pentru bobine. Nu sunt rele nici celelalte tipuri de tranzistoare. Ideea este ca nu trebuie sa se arunce aceste componente, in caz ca dati de ele. Sunt extraordinar de bune (intuitive) pentru copiii care vor sa invete electronica de radiocomunicatii. In curand nu se vor mai gasi componente cu terminale din sarma si va fi greu (incomod) sa faci cu copiii montaje cu SMD-uri. Link to comment
validae Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 Vedeți că puterea cuptorului cu microunde nu este variabilă continuu, de fapt magnetronul emite tot la puterea lui maximă, dar timpul de funcționare este redus, practic lucrează în ,,șuturi,,......în mod pulsatoriu. Link to comment
Marele Savant Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 Am inteles, nu stiam, de fapt nu prea stiu nimic despre cuptorul cu microunde decit sa butonez. Ma gindeam ca daca il setez la 100W atita scoate! Link to comment
Spitfire Posted November 8, 2016 Share Posted November 8, 2016 In curand nu se vor mai gasi componente cu terminale din sarma si va fi greu (incomod) sa faci cu copiii montaje cu SMD-uri. Serios? Componente THT se vor produce pana la sfarsitul electronicii/lumii, nu se pune problema...doar gama de componente va fi mai redusa/diferita de ce era odinioara. Link to comment
+_Florin_+ Posted November 9, 2016 Share Posted November 9, 2016 Componentele de productie ex-sovietica erau destul de bune, doar cine nu cunoaste le desconsidera. Rezistentele MLT sunt celebre, calitate si durabilitate de top. Si acum sunt vanate de cunoscatori. Tranzistoarele erau bunicele, seriile KT, dar mai bune erau ale noastre. Doar electroliticii nu erau grozavi, cam de acelasi nivel calitativ cu cei IPRS. Nici ceramicii (aceia rosii) nu straluceau, ai nostrii parca nu dadeau atatea probleme. Despre tuburi electronice nu mai amintesc, deseori umileau brandurile occidentale ca fiabilitate. Am un radio SOKOL 403 cu germaniu, fabricat prin 1972. Functioneaza ireprosabil si acum, nicio componenta nefiind schimbata. E postat la "ce aparate construite inainte de '90 detineti", pag. 75. Am avut un tv "Foton" rebranduit in Ro "Diamant 252x... (nu mai stiu), l-am donat cuiva in stare de functionare prin anul 2012, doar C-urile de filtraj fusesera schimbate. Tubul era, intr-adevar, putin obosit. Link to comment
Spitfire Posted November 9, 2016 Share Posted November 9, 2016 Diamant 2520 (Foton 225) am avut si eu in casa in 1985, dar era foarte slab, rotactorul pentru canalele 1-12 facea o galagie de sculai toata casa cand schimbai postul, C-ul de 470pF/20KV a cedat in primul an(nici nu era necesar, de fapt filtrajul pentru inalta tensiune...), semireglabili bolbaviciosi care l-au transformat in TV 16/9 :-) (baleiaj vertical). Cele mai performante componente sovietice au fost condensatorii mica silver, poate si fiindca rusii au fost dotati de natura cu rezerve de mica (muscovit). post image online image hosting 12mb Link to comment
vio2007 Posted November 9, 2016 Share Posted November 9, 2016 Am niste chestii mai mari, scoase din ceva ghiduri de unda, sint marcate doar cu puncte colorate si nu stiu nimic despre ele. Arata ca un corp ceramic cilidric cu capete metalizate. Diodele pot fi detectoare pentru microunde.Cautati cu Google (imagini) "керамические СВЧ диоды" Poze diode Catalog cu diode Link to comment
puriu Posted November 10, 2016 Share Posted November 10, 2016 Dar ce ziceti de filtrele electromecanice pe 500 kHz? N-am mai vazut de mult asa ceva. Link to comment
Guest Posted November 10, 2016 Share Posted November 10, 2016 Foarte bune,doar ca trebuia un pic de munca la adaptarea lor in montajul practic. Link to comment
Recommended Posts