Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver letcon JBC T245


XAN77
 Share

Recommended Posts

Mai repede decît mă gîndeam, am făcut un nou driver pentru letcon. De data asta unul din altă clasă de scule. Și pentru că este un pic mai special, am zis eu că merită un topic separat. De altfel nici nu pot pune în aceeași oală un Solomon cu un JBC.

Deci este vorba de un driver pentru letconuri JBC din seria T245, care folosesc vîrfuri C245.

 

https://postimg.cc/GHRg8FS3

https://postimg.cc/WhjjNJGg

 

Ce are deosebit acest letcon? Păi să înșir:

1.vîrful include în el termocupla și rezistența de încălzire, avînd un punct comun, deci are 3 contacte în total.

2.rezistența aia trage 5-6 amperi la 24Vca, deci putere mare.

3.vîrfurile se schimbă foarte ușor în timpul funcționării.

4.în 3 (trei) secunde ajunge la 300 grade plecînd de la temperatura camerei. Acest lucru permite un standby cu el complet oprit, adică atunci cînd este pus în suport să se oprească alimentarea.

5.nu în ultimul rînd prețul :) un vîrf e între 100-140 lei funcție de tip iar letconul 320 lei. Deci un 500 de lei ar fi suma minimă necesară ca să te poți juca cu acest letcon. Dar merită banii zic eu. Da poate sunt subiectiv.

Avînd proiectele anterioare, am folosit aceeași structură hard și soft cu ajustările cuvenite.

La acest driver dificilă este citirea termocuplei, pentru că avînd punct comun cu rezistența, e musai ca la citirea termocuplei să nu fie rezistența alimentată, altfel, datorită firului comun și consumului mare al rezistenței, bagă bălării în operațional. Pentru respectarea alimentării în curent alternativ precum stația originală, și așa cum sunt mai toate stațiile comerciale, am folosit un transformator de 24Vca, în speță unul de 2x12. Citirea termocuplei se face la trecerea prin zero a tensiunii alternative, moment în care rezistența nu este alimentată. Datorită timpului scurt avut la dispoziție pentru citirile ADC, nu se mai pot folosi condensatori de 100n la intrare în AO și ieșire, fiind necesar un AO rapid și stabil. Deci nu a mai mers LM358, deși l-am încercat, tras de păr ar merge dar ar afișa cîteodată valori relativ aiurea, ceea ce nu dă bine, plus offsetul care a început să mă enerveze. Prin urmare, am folosit MCP6022 care nu e prea scump, e vreo 7 lei, dar e net superior. Corecțiile de offset nu mai sunt necesare în soft.

Mai este de menționat elementul de comandă a tensiunii alternative pe rezistență, cre datorită curentului mare, am optat, în detrimentul triacului, pentru un comutator cu 2 mosfeți canal N cu sursă și poartă comune. Soluția nu-mi aparține, am găsit-o pe net. Cert e că funcționează corect și moșii sunt reci, nu necesită radiator. Radiatorul e necesar sau nu funcție de rezistența drenă-sursă a moșilor, deci depinde de performanța tranzistorilor folosiți. Eu am avut unii de 40V, 4miliohm.

Pe placă am același 78L05 ca la versiunile de pe topicul celălalt, care este atacat cu o redresată de 12 (punctul median că eu am folosit traf de 2x12). Se cam încălzește da rezistă, consumul e mic. Aș fi putut pune un 7805 capsulă TO220. Ar trebui luat în calcul această variantă, se poate edita fișierul .lay, spațiu este pe placă. Singurul conector de pe placă, cel cu 6 pini, este pentru conectarea letconului și a transformatorului. Pentru traf sunt prevăzute 3 borne așa cum am folosit eu, mediana redresată și filtrată alimentează 78-ul.

Voi atașa cîteva poze, unele inscripții de pe placa mea nu sunt chiar corecte (ex.LM358), fiind placa de testare și dezvoltare a softului. În fișierul sprint am editat corect ulterior. C-urile de la operațional, figurează pe placă dar pe montajul plantat se vede că lipsesc.

https://postimg.cc/RN93khqb

https://postimg.cc/1fZ7nk3N

https://postimg.cc/BX0sSwWm

https://postimg.cc/6yX7k0MX

 

 

Aici un mic clip. Se poate vedea cum ajunge la temperatura setată de 340 grade, plecînd de la temperatura camerei, iar ulterior setez 400 grade.

https://www.youtube.com/watch?v=dJfp2042q2A

 

dacă am uitat sau greșit ceva, voi reveni

Driver JBC-C245.zip

Edited by nico_2010
Inlocuire link pentru imagini
Link to comment
Share on other sites

Foarte frumos, felicitari pentru efortul depus, toata stima din partea mea. :aplauze :aplauze :aplauze

 

Intradevar, pretul justifica calitatea, in 3-4 sec sa ajungi la temperatura setata, este ceva super.

Edited by GeoMar
Link to comment
Share on other sites

nu pot pune în aceeași oală un Solomon cu un JBC.

Ca si cum ai pune Trabantul langa Mercedes :85 .Si eu sunt incantat de produsele JBC.N-am folosit niciodata asa ceva si probabil ca nici nu voi folosi deoarece sunt scule foarte scumpe si pentru electronistii profesionisti iar eu nu sunt asa ceva dar am urmarit diferite videoclipuri despre acestea si am ramas uimit.Cat despre montajul electronic mi se pare chiar profi.Felicitari! :aplauze

Edited by cipri_mury
Link to comment
Share on other sites

Am uitat să precizez despre pinul Std-by de la conectorul encoderului. Acel pin, prin punerea la masă (preferabil printr-o rezistență), oprește alimentarea letconului. Se poate implementa astfel ușor sleep-ul, precum la stația JBC originală, avînd în vedere că inelul metalic din partea din față a letconului este conectat la vîrf la pinul de masă.

O să încerc să-mi construiesc un suport pentru letcon cu conectarea pinului std-by la ”arcul” în care va sta letconul în repaus.

În schema din foto e o mică eroare în sensul că diodele antiparalel de la intrarea AO vin direct la pinul 3, deci după rezistența de 10k, nu inainte de ea. De fapt schema am făcut-o înainte de a posta, informativ, cablajul e cel corect, real și funcțional.

Diodele acelea, teoretic, nu ar fi necesare, dar nu strică să fie puse. Ele permit practic un mod de conectare al letconului cu 2 fire în loc de 3, fără a folosi punctul comun dintre rezistență și termocuplă. Deci cu rezistența serie cu termocupla. Am testat și funcționează și așa. E bine de luat în calcul posibilitatea aceasta pentru că cine știe, poate pe viitor voi face un soft pentru a suporta și vîrfurile C105 cu letconul JBC NT105. Acele vîrfuri au doar 2 contacte, nu oferă acces la legătura dintre rezistență și termocuplă.

La primele teste e bine să fiți pregătiți să scoateți repede din priză, cu 3 secunde în plus pe alimentare continuă, vîrful se înroșește la propriu, eu l-am înroșit de 3 ori și totuși e ok. Chestii bune vîrfurile alea.

 

Mulțume pentru aprecieri.

Link to comment
Share on other sites

Da, asa este JBC, altceva fata de letcoanele "normale".

 

Eu stiam doar de cele cu 2 fire..

Era interesant daca puteai sa masori temperatura reala a varfului, insa oricum incalzirea extrem de rapida nu este sub indoiala.

 

Maniera de lipit este oarecum diferita, nu prea mai conteaza masa termica, este ca si cand ai un letcon turbo, daca se injecteaza energie foarte repede ajunge pe varf, posibil chiar in timpul lipiturii..

Ar fi si alte avantaje:

- conectare cu fir mai subtire/elastic la letcon adica numai 2/3 conductori fata de clasic = 4/5.

- masurarea senzorului cu rezistenta oprita pare o mare complicatie. Insa este si un mare avantaj, eu am avut mari probleme cu scapari de curent prin ceramica. Desi ar trebui sa fie izolatoare, ceramica proasta devine prost izolatoare la temperaturi mari.

 

Ca dezavantaje:

- varfuri de 5-6A, dar acolo este si beneficiul, putere instant de 3 ori mai mare.

- pretul, evident.

- poate maniera de lipit - cine este obisnuit cu masa termica, nici nu resimte vreun dezavantaj, nici nu este incantat de un comportament diferit.

 

Dar daca te obisnuiesti cu JBC, nu mai poti/vrei sa treci inapoi la altceva...

Link to comment
Share on other sites

Eu nu am observat alt dezavantaj în afara prețului care este un foarte mare dezavantaj, dar asta na, depinde de fiecare. Ăia 5-6 amperi trași eu îi pun la avantaje, pe lîngă faptul că se diferențiază clar de letconurile cu care lucrăm majoritatea, are și o putere mai mare ceea ce ajută la diverse cositoriri de materiale mai mari. Necesitatea opririi alimentării pe timpul citirii termocuplei obligă la un timp mort, care taie din putere. Acesta ar putea fi compensat cu o tesiune ridicată pe timpul ON, dacă s-ar alimenta în CC. Așa cu alimentare în alternativ, se folosește trecerea prin zero a tensiunii. Modul de PWM implementat de mine este unul care lasă un anumit nr. de perioade complete. Adică niciodată nu bag în letcon fracțiuni de alternanțe, pentru mersul echilibrat al transformatorului. Alimentarea AC și puterea acestui letcon cam implică cumpărarea unui transformator. Am încercat cu unul de UPS dar se sacrifică viteza. Eu am cumpărat unul de 150VA, alți bani altă distracție. Am luat unul toroidal ca să-mi încapă în carcasa gordakului.

Gordak cu letcon JBC dracu a mai văzut :rade:

Am început lucrul la suport, în partea din față vreau să bag un burete de sîrmă știți voi de care.

 

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Nu inteleg de ce considerati pretul un dezavantaj caci lucru ieftin si de buna calitate nu exista.Iar in ceea ce priveste produsele JBC cam toti care le-au folosit au spus ca isi merita pana la ultimul banut fiind adevarate bijuterii.

Edited by cipri_mury
Link to comment
Share on other sites

Dezavantaj în sensul că te apropii mai greu de ele. Letconul, traful și vreo 3 vîrfuri cam costă ceva bani. Că se merită însă, asta mai mult ca sigur.

 

Oricum, am ieșit mult mai ieftin decît o stație JBC simplă cu acest letcon.

Edited by XAN77
Link to comment
Share on other sites

Mie vîrfurile astea 245 îmi par chiar iefitne la ceea ce pot să facă, letconul însă îmi pare scump, deși față de celelalte scule JBC e cel mai ieftin posibil. În fond e un suport pentru acel vîrf cu un cablu și un conector. Însă banii se văd în calitatea materialului, fir moale etc. Mai sunt ceva jucării de la ei cu care se poate experimenta, letconul T105 cu vîrfurile C105, pensetele micro și nano care folosesc 2 vîrfuri și sunt perfecte pentru dezlipit smd-uri, din păcate sar de 700 de lei pensetele alea.

Am găsit o sursă de vîrfuri C245 interesantă, urmează să văd dacă e ok. Era bine dacă știam de la bun început. Pe ebay vînzătorul thinkpadtablet din Polonia (coincidență! :) ) are o gamă redusă de 10 tipuri de vîrfuri C245 cu 18 dolari bucata transport gratuit. Am comandat 2 bucăți, acum aștept. La 75 de lei vîrfu transport inclus, e foarte bine.

Link to comment
Share on other sites

Statia de mai sus o am si eu si nu am decat cuvinte de lauda la adresa ei. Nu pot sa spun decat ca varful ajunge la temperatura setata fix in timpul in care il iei din suport si il pui pe lipitura.In mod sigur pot fi emulate functiile statiei cu ajutorul unui arduino iar in felul acesta poti avea o scula buna cu investitie mai mica ( varfuri + suport OEM + electronica diy ).Dupa ce iei creionul ala in mana si te joci putin cu el chiar nu iti mai vine sa lipesti cu cozile alea de matura, sa astepti sa se incalzeasca, sa se manance varful si sa nu mai adere fludor pe el...La JBC varful se schimba fix cu o mana, foarte usor si fara batai de cap. Merita dezvoltat acest proiect.Cat despre sursa de varfuri vreau si eu info pe PM daca se poate ( am appx 10 din care doar unul il folosesc intens, dar mai vreau sa cumpar si alte modele ).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines