Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curent in perete...


Guest BMA07

Recommended Posts

  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Eu zic ca ar trebui urmatoarele conditii:- lampa cu led-uri (se aprinde la curenti mici)- tencuiala umeda (conduce binisor curentul)- faza in contact cu tencuiala (eventual in doza metalica sau tub metalic prost izolat pe interior).O idee pentru identificarea locului de contact cu faza:Legi o sarma lunga izolata cu un capat la firul rosu si cu celalalt cap atingi peretele (ca in video) din ce in ce mai departe de doza, pana nu se mai aprinde. Locul aprinderii maxime este locul unde faza e in contact cu tencuiala.Atentie mare la riscul de electrocutare! Nu trebuie atinse sarmele sau peretele cu mana si incaltamintea trebuie sa fie izolatoare si uscata! Recomandarea este sa apelezi la un meserias autorizat!PS Alta posibilitate: la becuri este legata faza (nu nulul cum zici) si circuitul se inchide la pamant, prin tencuiala umeda pana la temelia casei.

Edited by Ticu
Link to comment

Becul este LED, da. Mai exact sunt 3 becuri acolo in aplic? legate paralel, 1x9W si 2x5W, toate LED. La bec este nulul. Nu am masurat, vorbesc doar dupa culoare. In doz? vin de la tablou firele albastru si rosu. Rosu se duce catre becuri direct, albastrul se duce la intrerupator prin negru, pentru ca nu am avut atunci albastru sa pun, asa ca am pus unul negru care merge din albastru catre intrerupator, si 2 rosii care merg din intrerupator catre becuri. Din cate stiu albastrul ar trebui sa fie faza, dar am sa verific cu aparat dupa-masa. Tencuiala nu este umeda, pentru ca peretele a fost retencuit, gletuit, zugravit in vara. Deci clar este deja uscat. De curentat...am facut proba de care veti rade, clar. Am udat palma sub robinet si am mers si am pus mana pe perete langa doza. Nu m-a curentat. Pe jos este gresie si in picioare aveam slapi. Deci probabil nici nu aveam cum sa ma curentez. Tuburile sunt de PVC, nu metalice, deci ele nu conduc. Cele 3 fire vin de sus din doza prin tub si sunt libere, poti trage de ele usor, circula prin tub deci nu ating niciunde tencuiala. Alte fire prin jurul dozei de la intrerupator nu trec. Toata instalatia este pe sus, acestea fiind singurele care coboara catre intrerupator. De curiozitate am sa masor si voltajul intre un nul si perete, sa vad cat e acolo.

Link to comment

daca intre nulul de lucru si( pamint )perete aveti o tensiune este indiciu ca reteaua trifazica este dezechilibrata, va sfatuesc sa masurati rezistenta de izolatie cu ajutorul unui megohmetru valoare minima acceptata 0,5 Megohmi deci legati nulul de protectie la priza de pamint  niciun consumator in priza   becurile desfiletate  masuratorile se fac intre nulul de protectie si faza si nulul de lucru dar si intre conduntorul fe faza si conduntorul destinat nulului de lucru

astept raspuns

Link to comment

@v67, Am plecat de acolo înainte să postezi acel mesaj.

Am fost aseara acolo si am constatat că la bec merge direct nulul, asa cum ar trebui si la intrerupator vine faza. Asta este ok. Problema care zic eu ca e gravă, este cea de aici din filmarea asta de aseara https://youtu.be/A2JviUO8TTo si anume, măsurat intre un nul de la priza si perete, am aprox. 8V. Treaba este ca asta se intampla si atunci cand totul este oprit de la sigurante. Dau jos toate sigurantele si totusi curent in perete este. Sa inteleg de aici ca acele cabluri care vin de pe stalp pana la contor conduc curent undeva in perete ? Acel perete este peretele pe care se afla contorul si tabloul de sigurante.

Link to comment

Ce are forumul asta, bre? Merge ca naiba. Din primul post vad doar

Nu ?tiu unde s? postez asta, dar am nevoie de ajutor.

Este vorba de o cas? mai veche cump?rat? la ?ar?. Am mutat un

Apoi, mai departe

Nu. M-am g

sau

Cel mai probabil curentul becului se

Ce are de nu merge ca lumea?

Link to comment

La fel si la mine, postarile #1,3,5,9 se vad doar partial.

...............

Casele vechi au/aveau dozele de aparat si cele de legatura din tabla. Poate este vreun fir cu izolatia topita, atinge de doza de tabla, iar doza la randul ei, atinge de una din sarmele din perete (cum se folosea inainte pe post de armatura)...De acolo poti avea curent (faza) prin toti peretii unei camere. La unele casele vechi s-au mai facut si modificari neautorizate si e posibil ca anumite doze sa fie legate pe direct (inainte de tablou sigurante).

 

Varianta a doua...firul de faza din consola atinge de teava consolei (izolatie topita), iar de acolo, prin intermediul unei sarme, ajunge in armatura din pereti (facuta tot din sarma). Aveti grija...

Chiar eu am avut firul de faza cu izolatia topita (cativa mm) in consola, dar spre norocul meu, nu a atins de teava consolei.

Singura solutie viabila este sa sunati la deranjamente la furnizorul de energie electrica si sa-i spuneti problema. Doar ei pot sa verifice legaturile intre contor si consola (banuiesc ca de acolo vine problema)

Edited by marius75
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines