Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie prea-plin tub peleti - senzor optic


zaitzus
 Share

Recommended Posts

Buna seara, mi=am construit un arzator pe peleti pentru o centrala pe lemne si tot caut o schema cu un senzor optic care sa sesizeze daca tubul prin care se alimenteaza peletii se umple iar daca o face sa cupleze un releu.

EXTREM DE IMPORTANT este sa nu -mi cupleze releul daca sursa de lumina este intrerupta pentru mai putin de 15 secunde insa orice intrerupere mai mare de 15 secunde sa declanseze, astfel incat arzatorul sa intre in protectie, intreruperile de sub 15 secunde fiind date de alimentarea normala cu peleti.

 

Imi puteti recomanda o schema, va rog?

 

 

cu stima

Link to comment
Share on other sites

Tubul este transparent? Ti-ar trebui ori 2 leduri, unul emitator si unul receptor, infrarosu ori laser si fotorezistenta, asta pe partea de detectie. Un temporizator si partea de forta, tranzistor, releu, etc. Sau iei una de-asta si ii adaugi un delay cu 555.

Sau daca zona este fierbinte, trebuie gasita o alta solutie. Nu stiu cum e acolo unde vrei sa montezi.

Trebuie sa spui si ce actionezi cu releul. Mai multe detalii sau poze asteptam.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Schema propusa de domnul Ticu ar putea functiona. Cu privire la intrebarea userului V67 arzatorul are urmatorul mod de functionare:

1- initiaza faza de ardere si incearca aprinderea timp de 15 minute. am setat in aceasta faza timp de alimentare cu peleti 15 secunde si pauza intre alimentari 255 secunde

Daca nu se aprinde in cele 15 minute imi da eroare de aprindere. Arzatorul sesizeaza aprinderea printr-un termocontact cu bimetal de 220 grade, normal inchis, montat chiar pe camera de ardere. cand aceasta ajunge la temperatura nominala se deschide si arzatorul trece in faza de ardere normala.

 

acum, vreau sa evit o eventuala umplere a tevii de alimetare cu peleti sa imi dea eroare de aprindere insa acestia sa inceapa sa arda mocnit daca sunt adunati in teava. pe aceasi teava am un alt termocontact care sa-mi sesizeze cresterea temperaturii in teava dar un senzor optic ar stopa mai din pripa intreg procesul de alimentare, cu mult inainte sa inceapa sa se incalzeasca teava.

Link to comment
Share on other sites

cred ca aprinderea este data de o bujie (cred) ,in acea teava ar fi bine sa avem senzor de nivel minim-maxim deci alimentarea(este un snec?) se face cind atinge nivelul minim si se opreste la nivel maxim,  martorul arderii este un termocontact,daca a ajuns la temperatura stabilita (in camera )flacara se va stinge?....cred ca un releu inteligent s-ar potrivi important este sa stabilim ce trebue sa faca ,avem un model care functioneaza ?

Link to comment
Share on other sites

O alternativa mult mai fiabila si fara intretinere ar fi un senzor capacitiv. Cred ca se poate gandi o varianta constructiva care sa ofere informatii despre volumul de peleti existent in recipient. Stiu o firma italiana care a construit cosuri de gunoi cu senzori capacitivi. Sistemul lor este bazat pe IoT (Internet of Things) cosul comunica cu masina de pe traseu atunci cand se afla in raza ei de acoperire wireless si cere golirea daca este cazul.

Link to comment
Share on other sites

cred ca aprinderea este data de o bujie (cred) ,in acea teava ar fi bine sa avem senzor de nivel minim-maxim deci alimentarea(este un snec?) se face cind atinge nivelul minim si se opreste la nivel maxim,  martorul arderii este un termocontact,daca a ajuns la temperatura stabilita (in camera )flacara se va stinge?....cred ca un releu inteligent s-ar potrivi important este sa stabilim ce trebue sa faca ,avem un model care functioneaza ?

aprinderea este fcauta cu o bujie cu incandescenta auto. Alimentarea este cu snec iar partea de initiere, ardere si stand-by este facuta cu arduino. Practic placa arduino functioneaza  in sistem start motor introducere peleti X secunde/pauza motor x secunde. Sistemul are 3 faze: Aprindere, ardere, stand-by. Functioneaza astfel:

1 se initiaza aprinderea. in aceasta faza se introduc peleti timp de 12 secunde si pauza 200 secunde. Aprinderea are loc dupa aprox 450 secunde ( arde cu flacara). camera de ardere trebuie sa ajunga la 220 grade pentru ca termocontactul sa decupleze si astfel controller-ul sa sesizeze ca trebuie sa treaca in faza de ardere. In aceasta faza sistemul comanda peleti 3 secunde cu pauza 45 secunde pana temperatura apei din instalatie ajunge la maximul setat. Dupa ce se ajunge la temperatura setata arzatorul intra in stand-by, faza in care introduce peleti timp de 3 secunde si pauza de 100 secunde. Practic totul consta in temportizari.

 

Am decis sa schimb termocontactul cu un termostat cu capilar reglabil care suporta 320 grade si care imi permite sa decuplez sub 220 grade. Astfel faza de initiere ardere va dura mai putin( pana acum arderea era initiata insa pana ajungea sa se incinga la 220 grade, la interval de  200 secunde electronica imi tot comanda peleti cate 12 secunde, acestia nu apucau sa arda si se umplea tubul de alimentare, riscand sa se aprinda. Totusi ar trebui sa am o protectie pe teava de alimentare pentru orice eventualitate.

 

Alta caracteristica ar fi faptul ca daca arderea nu este initiata timp de 15 minute imi da eroare de aprindere, trebuie resetat sistemul si curatat de peleti. Momentan, ca si protectie, am pe teava de alimentare un senzor de temperatura cu termocontact bimetal care daca depaseste 80 grade comanda oprirea alimentarii cu peleti si alimenteaza turbina pana se raceste. De asemenea introduc aer proaspat prin teava de alimentare prin 3 ventilatoare de sursa de calculator pentru a evita incalzirea si a nu permite flacarii sa urce pe teava de alimentare.

Link to comment
Share on other sites

Am vazut placi electronice de centrale termice cu acelasi microcontroler folosit de Arduino.

Problema aici ar fi fiabilitatea senzorilor si a elementelor de executie.

 

Eu unul as face un sistem paralel cu cel existent care sa se ocupe exclusiv de siguranta in functionare.

Link to comment
Share on other sites

,,1 se initiaza aprinderea. in aceasta faza se introduc peleti timp de 12 secunde si pauza 200 secunde. Aprinderea are loc dupa aprox 450 secunde ( arde cu flacara). ,,

Nu ar fi normanl -alimentare -aprindere daca nu se aprindere inca o incercare apoi alarma  daca se aprindere  trece la faza de ardere, de ce 450 secunde?in faza de aprindere sealimenteaza de doua ori? pina  se aprinde(200+200+50).In faza de ardere bujia incandescenta ese de circuit?releele inteligente au  contor de impulsuri citeva tipuri de relee de timp, intrari analogice (poate supraveghea temperatura tur-retur  camera ...) intrari digitale,comunicare cu Pc ul , gsm ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines