Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Consumul de curent


Adrian Pruna
 Share

Recommended Posts

Sa vorbim putin despre consumul de energie electrica, fie ca este vorba de surse de sudare, cat si restul masinilor din atelier.

Stim cu totii ca invertoarele au un consum mai mic decat cele de tip transormator, dar cand m-am pus sa fac niste masuratori reale nu mi-a venit sa cred ce diferenta enorma exista de fapt, in special la mersul in gol.

In urmatoarele doua videoclipuri, am sudat cu electrod de 3.2 bazic 7018 ESAB 140A cu aparatele:

 

Lincoln Square Wave de tip transformator bifazat 400V - 2x230V 

 

 

Fronius TransSteel 5000 de tip invertor trifazat 400V - 3x230V

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

Interesant si poate mai relevant ar fi consumul de energie (Wh). Sunt diferente intre aparate poate, tensiune, curent, putere. Asa faci un experiment de genul: iau un electrod si sudez pana il termin, vad cat a consumat un aparat, apoi repet experimentul cu celalalt aparat, acelasi electrod si vad diferenta. Putem trage o concluzie cantitativa mult mai folositoare. Orocum,interesante masuratorile, bune de dimensionat priza  destinata sudurii, la reteaua electrica a casei. :aplauze

Link to comment
Share on other sites

Pai, din curentul instantaneu absorbit pe faze masurat putem deduce empiric: 7A x 400V = 2.8 kw sau ce afiseaza display-ul aparatului de sudare 140A x 22V = 3 kw.

Destul de concludent si strans. Deci cam asta ar fi consumul energetic daca ne tine si ii dam intruna o ora.

In principiu nu economic ne intereseaza aceste valori, ci din punct de vedere al dimensionarii instalatiei, bransament, maximum de capacitate, respectiv ce masini putem folosi simultan etc.

Oricum, este binevenita orice idee.

Link to comment
Share on other sites

Salut,

 

Lamureste-ma si pe mine,te rog........despre ce fel de aparate de sudura este vorba in experiment,ca nu inteleg?Monofazate sau trifazate?Ca surse de sudura bifazate nu am intalnit,in afara de cele in puncte.Mersi anticipat.

 

Alex

 

P.S.Un lucru important de care trebuie sa tinem cont.........ampermetrul tau masoara o valoare medie.Cea mai buna solutie este cea propusa de fanelforum ,adica sa masori cantitatea de energie consumata.

Un lucru este cert si nu incape indoiala..........sursele in comutatie sunt net superioare din punct de vedere al consumului de energie.........doar ca polueaza puternic reteaua,dar asta ar fi singurul inconvenient.

Edited by alex.cselenyi
Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca este concludenta masuratoarea....in primul caz aveti consumator bifazat, in al 2-lea aveti trifazat....apoi inmultirile pe care le-ati facut pot face referire doar la putere aparenta...si, banuiesc ca ,la dvs. se contorizeaza doar putere activa nu si putere reactiva....

Edited by flomar60
Link to comment
Share on other sites

Bine ar fi sa compari un aparat cu transformator tot trifazic, altcumva or sa dea calculele, consider destul de clar ca un bifazic absoarbe din retea mai mult decat un trifazic pentru a reda acelasi curent pe electrod.

Am postat in acelasi timp, era pentru Adrian.

Edited by nickrvl
Link to comment
Share on other sites

Am evitat s? aprind un foc aici. Au mai fost discu?ii cu factorul de putere si tot ce implica aceste calcule foarte complicate. S-a mai discutat si a iesit cu scandal. Eu atat spun, e complicat.

Link to comment
Share on other sites

E, pai nu e nici  un scandal, de aceea infiintam topicuri sa venim cat de multi, sa completam fiecare cu ceva. Dupa cum am mai spus, este doar ceva empiric.

 

[email protected] Stiu, ai dreptate, de aceea am tinut sa precizez ca traful este bifazat.

 

[email protected] Am precizat inaintea fiecarui videoclip modelul aparatului folosit. Surse de sudare bifazate exista, sa zic asa.....dintotdeauna. De ex sigur stii acele aparate mari cu reglarea amperajului din manivela, robinet, au fost in dotarea majoritatii atelierelor, CAP-urilor etc.

Americanii le numesc totusi aparate monofazate la 400V.

 

Stima tuturor.

 

post-246971-0-18339800-1477230412_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ar fi interesant daca ai avea schema aparatului a carui poza ai postat-o mai devreme..........sau sa faci o poza in care sa apara mai multe detalii.Nu de alta,dar am o vaga banuiala ca il alimentezi bifazic,el fiind,de fapt,trifazic.Cele scrise aici ia-le drept observatie,nu altceva.Astept raspunsul tau,ca m-ai facut curios.

Link to comment
Share on other sites

Crede-ma ca ii 100% corect. Cand mi-am dus aparatul, am stat o saptamana si m-am uitat la el, si muream de ciuda ca nu pot sa il pornesc, ca nu am stiut nici eu cum sa il leg, si nu am vrut sa risc sa il leg gresit. M-am uitat pe tot felul de forumuri americane si nimic concret. Pana la urma le-am dat e-mail tocmai celor de la Lincoln (parintii aparatului) si m-au lamurit, au fost clari si profesionisti. In prima poza se vad cele trei sunturi: HIGH, MED, LOW.

LOW = nul + faza 230V (da, se poate alimenta monofazic)

MED = doua faze 380V

HIGH = doua faze 415V

L-am pus pe HIGH ca am tensiune buna, 400V.......405V

 

Iti pun si poza dorita. Ambele sunt facute de mine pe fata laterala interioara a masinii.

post-246971-0-48996300-1477234549_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Aparatul nu e bifazat... doar pentru ca au notat alimentarea cu L1 si L2 si merge intre 2 "faze" ale sistemului trifazat.

Bifazat este un sistem de alimentare vechi folosit si acum f rar im SUA. Sunt doua tensiuni defazate la 90 grade si evident foloseste 3 linii de alimentare sau 2 + nul local.

Cand e vorba de o singura tensiune de alimentare, vorbim de sistem monofazat, indiferent de valoarea tensiunii sau daca este vorba de tensiunea faza-nul sau faza-faza a unui sistem trifazat.

Legat de consum, o apreciere mai corecta ar fi cea prin masurarea energiei consumate pentru aceeasi operatiune.

Nu stiu cate aparate de sudura au PFC... deci valoarea curentului poate indica doar puterea aparenta iar pentru persoane fizice nu se contorizeaza energia reactiva.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines