Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panouri radiante


Ovidanie
 Share

Recommended Posts

http://www.elforum.info/topic/119850-radiatia-corpului-negru/

 

Am de facut un panou radiant pentru o lucrare de licenta. Practic va fi o coala de sticla sablata si vopsita negru. Uniform pe toata suprafata panoului vor fi distribuite elementele de incalzire, niste rezistori de 5W in corp metalic. Cu o camera termografica vor masura temperatura in diferite puncte si vor evidentia diferentele de temperatura de pe suprafata panoului radiant.

 

Panoul va avea aproximativ 0,5m^2 si intentionez sa-l aduc la 60-70 grade la o temperatura ambientala de 22 grade celsius, fara ventilatie , cred ca 700W ar fi acoperitor.

Link to comment
Share on other sites

Un panou radiant chiar asta are, o rezistenta de nichelina introdusa intr-un corp de ciment (probabil cu samota in el) si care are puteri undeva intre 400W si 1000W la modelele uzuale. Atentie la sticla ca se poate crapa foarte usor din cauza diferentelor de temperatura intre rezistoare si zona adiacenta plus ca nu este un transmitator de radiatii FIR foarte bun (este opaca la cele pe care le foloseste camera cu termoviziune).Mai degraba folositi doua folii metalice (nu de cupru, alegeti fier sau aluminiu) pe cele doua parti ale sticlei, pentru echilibrare termica, daca vreti sa aveti o simulare a unui astfel de panou dar cu "miez" de sticla.

PS: se poate renunta la a doua folie metalica daca folositi o vopsea cu emisie foarte buna in FIR. Testati vopseaua inainte pe o oala cu apa cu termometru in apa si comparati cu ceea ce arata un termometru IR indreptat spre acea vopsea.

Link to comment
Share on other sites

Vopseaua este pe baza de negru de fum, aceeasi vopsea folosita pentru plitele de fonta. Sticla va fi incalzita uniform, energia termica va fi distribuita uniform pe suprafata,asa este cerinta, teoretic nu ar tebui sa am diferente de temperatura,  iar la 60-70 grade rezista cu brio orice coala de sticla. Sticla fiind calda, emite infrarosii.

 

Validae, cred ca pot folosi doua placi de gresie sau faianta, din alea imense, cred ca am vazut ceva cu latura de 60cm...sa intreb daca accepta.

Link to comment
Share on other sites

Sticla este un izolator termic si veti avea gradient de temperatura de-a lungul elementelor rezistive. Tinand cont ca elementul rezistiv are o suprafata de contact cu sticla mica, automat temperatura acestuia trebuie sa fie mult mai mare decat maximum admis pentru sticla si asfel, pentru o putere mare, veti avea un gradient de temperatura mare.

Daca vreti sa folositi rezistente de putere eu va propun sa gasiti rezistente in corp metalic iar pe suprafata interioara a sticlei sa adaugati o foaie de aluminiu cu pasta termoconductoare pentru reducerea si omogenizarea suprafetelor calde. Nu va bazati pe ceea ce credeti pentru ca este posibil ca avand un fir de nichelina in contact direct cu sticla, sa fiti nevoit sa ridicati temperatura firului la 200 grade. De aici acea nevoie de un strat conductor termic intern.

Vopseaua pe baza de carbon nu va omogeniza temperatura ci doar va ajuta la marirea emisivitatii IR. Carbonul nu este un conducator termic prea bun.

Daca nu va da voie cu vopseluri pe sticla, acel strat de aluminiu interior face "impresie artistica" la camera cu termoviziune chiar daca sticla este destul de opaca la aceste radiatii.

Link to comment
Share on other sites

Care-i puterea aproximativa, W pe metru patrat?

Pentru cele de joasa temperatura (T max 90*C) in jur de 1000 wati/mp

 

Se poate calcula cu Fourier fluxul termic in functie de gradientul de temperatura. Avand o astfel de lucrare de diploma, ar fi trebui sa va invete acest lucru in facultate.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines