Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem audio 2.1 Microsoft DSS80 (Philips) - defect ciudat


sla
 Share

Recommended Posts

Salutare tuturor!

Am primit un sistem audio bine facut ( si suna corespunzator constructiei), facut de Philips pentru Microsoft (2x16W + 44W), subwoofer-ul (in cutia caruia este tot montajul) are un difuzor cu doua bobine ( respectiv doua amplificatoare) + membrana pasiva. Amplificatoarele ( L, R, 2xSW) sunt in clasa D, alimentate la +/-30V, cu tranzistoare MOSFET.

Aparatul are doua placi: una analogica - cu alimentare (trafo, +/-30V, +/-12V si +3.3V), intrari/iesiri audio si comenzi, TEA6321  (reglaje volum si ton, MUTE), una digitala ( care comanda pornirea/ST.BY/MUTE, recunoaste comenzile de la butoane, porneste la existenta unui semnal audio la intrare, respectiv opreste la lipsa semnalului.

Boxa  SW a cazut de pe un scaun si aparatul a amutit ( inainte de a ajunge la mine). Proprietarul a deschis cutia si a constatat ca traful s-a smuls de pe placa, l-a lipit la loc, LED-ul arata ST-By dar nu mai pornea cu nici un semnal la intrare. L-a adus la mine, l-am incercat si la mine a pornit, a mers OK. Am zis ca-i chestie de contact, l-am deschis, am verificat placile foarte atent, am facut masuratori: alimentari bune, semnal audio de intrare OK. I-am verificat comenzile, toate OK. Am oprit semnalul de intrare, a trecut in ST-By, i-am dat din nou semnal, a pornit. Totul parea OK.

L-am scos din priza si la o noua pornire, surpriza! A ramas in ST-By, indiferent de nivelul semnalului de la intrare. L-am lasat sa se raceasca ( la temperatura camerei) cateva ore, n-a mai pornit. L-am scos pe balcon pana a doua zi, a doua zi a pornit din nou ( la rece).

Odata pornit, daca nu este scos din priza ( nu are buton de pornire), merge oricat. Doar daca este scos din priza nu mai porneste.

Vrand sa fac niste verificari cu osciloscopul, am lipit un fir pe traseul de masa. Cand am legat firul la masa de la sonda osciloscopului, minune: a pornit! Pe urma am constatat ca punand acel fir de la masa pe orice obiect metalic mai mare ( veioza, ciocan de lipit), obiect care nu avea nici o legatura cu tensiunea de la priza  (doar atingand partea metalica), aparatul pornea. Punand doar mana pe acel fir, nu se intampla nimic. Am zis ca e o problema cu masa, ca undeva nu face masa cum trebuie, am refacut toate lipiturile care am crezut eu, fara efect.

N-am gasit schema aparatului si nici un fel de documentatie pe net.

Poate pare o poveste SF, eu ma "joc" cu electronica de vreo 35 de ani, dar n-am intalnit asemenea defect/comportament.

Oricum, aparatul poate fi folosit si asa, dar pare comic cu firul acela pus pe post de "antena"...

Poate aveti idei sau intamplari asemanatoare...

Link to comment
Share on other sites

Sanatate permanenta !Pornirea cu semnal audio cum o face : prin introducerea unui jack/RCA in mufe sau prin prezenta semnalului audio pe cabluri? Masa mufelor e comuna cu masa placii ? Vreo lipitura/microfisura la componentele smd(banui ca are)din cauza trantei.PS. cu niciun cablu conectat la intrari pornirea o face cu vreun buton ON/OFF sau Power/St-by ?

Link to comment
Share on other sites

Intrarea audio este printr-o mufa  jack, masa mufei / masa placii este OK. Nu are buton ON/St-By, pornirea se face cand primeste semnal audio ( chiar la un nivel foarte mic). Am incercat sa misc placa in timp ce nu voia sa porneasca, degeaba... Daca era o microfisura/lipitura, trebuia sa porneasca prin "indoirea" placii. Si eu cred ca este un contact pe undeva, dar de ce porneste cu "antena" la masa  (firul lipit la masa si legat la ceva metalic)?!...

Semnalul audio intra pe mufa, trece de pe placa analogica pe cea digitala, aici este "recunoscut" si procesorul da semnalul de pornire. De fapt, semnalul de pornire dat de procesor comanda scoaterea de pe MUTE a integratului TEA6321 ( pin11: 0V=MUTE, +8.5V=ON). Apoi semnalul audio de pe placa digitala ( amplificat cu un operational) se intoarce pe placa analogica si intra in TEA pentru a fi reglat (volum, ton).

Toate tensiunile de alimentare exista in ambele stari (ON/OFF), nu exista releu de pornire pentru partea de putere, semnalul audio ajunge la TEA si cand aparatul nu vrea sa porneasca, doar ca TEA este pus pe MUTE.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines