Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Crest CPX2600


ervinen
 Share

Recommended Posts

Am un astfel de amplificator cu o problema careia nu-i dau de cap. Canalul B functioneaza perfect, dar canalul A are un comportament cel putin straniu. Indicatorul DDT se aprinde la un nivel al volumului mai mic cu circa 25% decat B-ul, cu toate ca am injectat acelasi semnal pe ambele canale. Mai mult, marind volumul spre maxim se produce un fenomen de neexplicat (cel putin eu n-am inteles cauza) si anume ca apar impulsuri periodice cu un format aproape dreptunghiular de nivel destul de mare suprapuse peste sinusoida de test (l-am testat cu sinusoida la 400Hz). Deasemenea se aude in radiator un zgomot ca un ticait (datorat impulsurilor, care satureaza periodic etajul final). In momentul aparitiei impulsurilor tip treapta, sinusoida este atenuata in el amplitudine destul de mult (pana la 50%) iar aceste impulsuri au cam trei -patru treceri prin zero apoi dispar si se repeta cu o frecventa de 100-150 Hz/, Evident ca am schimbat toti operationalii, inclusiv cel de transconductanta (3080), am verificat traseele de reactie din amplificator si toate componentele din jurul operationalilor. Pana la aparitia oscilatiilor, amplificatorul este ok, nu distorsioneaza deloc.

Daca anulez circuitul DDT, oscilatia treapta este permanenta de la un anumit nivel al volumului si are amplitudine foarte mare (periculoasa pentru etajul final). Este prezenta si in iesirea operationalului de atac al etajului final. Se pare ca intreg etajul final devine instabil. 

Circuitele de injectie de curent din bara de tensiune mare nu apuca sa intre in functiune (cu toate ca sunt bune, le-am interschimbat cu canalul B)

Filtrul Boucherot de la iesire este ok, toate tensiunile sunt ok pe etajul final, curentul de repaus este ok.Precizez ca defectiunea a aparut "in mers" si a afectat doar canalul respectiv. Poate cineva s-a mai intalnit cu un stfel de defect si are idee care ar putea fi cauza, sau ce ar trebui sa mai verific (ma adresez celor ce repara frecvent echipamente audio de mare putere.)

Va multumesc foarte mult si orice sfat ar fi binevenit.

Atasez si schema.

crest_cpx2600.pdf

Edited by ervinen
Link to comment
Share on other sites

Evident ca i-am verificat. Am si inlocuit o parte din cei de valori mici, iar cei de filtraj de 12000 sunt ok pe ESR.

Oricum nu i-am banuit pentru ca defectul a aparut in mers, la cald, si s-a manifestat groaznic (impulsurile

dreptunghiulare au generat in boxe niste pocnete cumplite). 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines