Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

comparatie intr doua scheme de amplificator


Recommended Posts

  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest donpetru

Ca sa vedeti totusi ca este mai comod de realizat schema cu MOS-FET-uri, prezint in poza de mai jos, avantajele si dezavantejele schemei cu bipolari.In al doilea rand, practic vorbind, e mai greu de imperecheat doua tranzistoare unul PNP si celalat NPN decat doua tranzistoare NPN. Va recomand, atunci cand va alegeti o schema pe bipolari sa cautati una in configuratie de iesire tip "Quasi-Complementary", e mult mai usor de realizat practic, tinand cont de faptul ca nu toti aveti posibilitatea de o sorta din 50 tranzistoare PnP si nPn, doua care sa respecta regula. Asa ca e mai bine sa folositi numai finali de tip "npn", deoarece acestia, cumparati de la un anumit distribuitor sau vanzator, probabilitatea ca acestia sa poata fi imperecheati, din pct. de vedere a factorului beta, este mai mult mai mare. In plus, durata de viata utilizand numai tranzistori npn pe partea finala a etajului de iesire este mai mare cu circa 50% fata de solutia cu tranzistoare pNp+nPn in etajul final.Aceasta regula se poate aplica si in cazul MOS-FET-urilor.

Link to comment

Ca sa vedeti totusi ca este mai comod de realizat schema cu MOS-FET-uri, prezint in poza de mai jos, avantajele si dezavantejele schemei cu bipolari. blah, blah...

Nu prea vad eu unde ai gasit superdioda si protectiile la supracurent...Iar cu etajul final n-ai nimerit-o de loc, nu e nici EF nici Darlington... CFB clasic.Prefinalul are o configuratie mai aparte, prin care se asigura compensarea termica cu ajutorul tranzistorului complementar care polarizeaza emitorul astfel incat se elimina superdioda clasica.Poate ca poliloghia asta prinde la proiectele pe care nu se uita nimeni si sunt evaluate doar la numarul de cuvinte/pagini...
Link to comment
Guest donpetru
Nu prea vad eu unde ai gasit superdioda si protectiile la supracurent...

 

Eu ma refeream la modul cum este realizat. Bineinteles ca nu are montaj superdioda.

 

Iar cu etajul final n-ai nimerit-o de loc, nu e nici EF nici Darlington... CFB clasic.

 

Cred ca te inseli, ce treaba are Darlington cu topologia Emiter Follower :smt006 Amplificatorul asta e EF cu prefinali suplimentari pt compensare termica. E o gaselnita care trebuie luata in considerare cand se dimensioneaza radiatorul. Deoarece, daca radiatorul nu depaseste temp. de aprox. 45grade Celsius, tranzistoarele respective nu isi au rostul in schema. In al doilea rand, cum am spus si in poza atasata, in acest caz se micsoreaza factorul de utilizare a tensiunii si implicit raspunsul, intr-o oarecare masura, la frecvente inalte a amplificatorului.

 

Poate ca poliloghia asta prinde la proiectele pe care nu se uita nimeni si sunt evaluate doar la numarul de cuvinte/pagini...

 

Sa fim seriosi.... :smt003

:toimonster:

Link to comment

donpetru

Ma abtin cu greu sa intru in polemica cu domnia ta, rog sa mai analizezi inca o data schema si sa corectezi unele afirmatii.

Personal nu ma incinta schema respectiva, insa nu ma apuc fac o analiza in halul ala de mai sus. Nu pricep cum de un specialist ca domnia ta poate vedea protectie la supracurent si/sau limitare acolo unde sint niste polarizari ale unui etaj prefinal. Si imi place la nebunie ca nu vrei condensatori intre B-E trz prefinali de valoare egala. De asemenea nu-ti place semireglabilul ptr simetrie ( :rolleyes: ), preferi fara? Pe urma valoarea de 1000uF a condensatorului din bucla de amplificare ''denota'' un raspuns extins la frecvente joase, posibil pina la citiva hertzi. Mi-a placut de asemenea si faza cu superdioda. Pina la urma ai aflat de ce nu e un trz acolo? :smt003

Etc... etc...

Personal, eu unde nu stiu sigur ceva, nu ma bag. Chiar si cind stii multe poti gresi, iar cind vrei sa pari interesant, cu atit mai mult. Sper sa apreciezi corect mesajul meu.

Link to comment
Guest donpetru
Nu pricep cum de un specialist ca domnia ta poate vedea protectie la supracurent si/sau limitare acolo unde sint niste polarizari ale unui etaj prefinal.

 

In ultimul meu post am afirmat ca nu e vorba de protectie la supracurent, citez: "Amplificatorul asta e EF cu prefinali suplimentari pt compensare termica" chiar daca pe schema am mentionat, putin cam in graba cei drept, dar bine ca au observat si altii, si pt obs. de rigoare le multumesc.

In ceea ce priveste topologia de iesire a schemei, daca eliminam tranzistoare prefinale pt compensare termica a montajului rezulta un etaj Quasi-Complementary, fara nici o indoiala. Banuiesc ca la asta te-ai referit cand ai mentionat:

rog sa mai analizezi inca o data schema si sa corectezi unele afirmatii.

 

Cat despre treaba cu:

De asemenea nu-ti place semireglabilul ptr simetrie ( Rolling eyes ), preferi fara?

nu stiu de unde ai dedus lucru asta, eu am vrut sa mentionez in schema lipsa montajului superdioda realizat cu tranzistor sau cu diode, doar atat si nu am avut nimic in legatura cu faptul ca trebuia sa fie sau nu semiraglabilul. Bineinteles ca merge si asa, dar tu cum credea-i ca e mai bine ? Superdioda cu tranzistor sau semireglabil simplu?

 

Pe urma valoarea de 1000uF a condensatorului din bucla de amplificare ''denota'' un raspuns extins la frecvente joase, posibil pina la citiva hertzi

 

Iar ai inteles gresit, hai sa-ti traduc ca la mesteri: amplificarea la frecvente joase e prea mare, deci vom avea un bass cam puternic. Acum m-ai inteles ? Aceasta afirmatie in schema nu denota un inconvenient a schemei, ci este o simpla observatie.

Cat despre condensatoarele alea, era doar o recomandare pe astfel de tipuri de scheme, doar atat...o recomandare.

 

Personal, eu unde nu stiu sigur ceva, nu ma bag

Scuza-ma, dar chiar nu inteleg...Chiar nu avem voie sa ne exprimam punctul de vedere, mai ales cand acesta poate fi "folositor"... Asadar, ma intorc la vorba ta:

Sper sa apreciezi corect mesajul meu.

 

NUMAI BINE

Link to comment

Vad ca donpetru nu stie care e semireglabilul de simetrie. :smt005 Banda extinsa la joase nu inseamna ca va fi un bas puternic, ci ca raspunsul va fi de la citiva hertzi in sus, in loc de zeci de hertzi. Amplificarea sau atenuarea la joase (sau inalte) va fi data de preul de ton.

Link to comment
Cred ca te inseli, ce treaba are Darlington cu topologia Emiter Follower :smt006

Total "intamplator" conectiunea darlington este formata din 2 EF cascadati...

Amplificatorul asta e EF...

Constat ca persisti cu EF. Mai cauta definitiile pentru EF, conectiune Darlington, CFP (cunoscut si sub "conectiune/pereche Sziklai")...

...cu prefinali suplimentari pt compensare termica.

Uneori te mai si distrezi pe forumul asta... Ma intreb daca ai habar cum functioneaza compensarea termica in schema data.

E o gaselnita care trebuie luata in considerare cand se dimensioneaza radiatorul. Deoarece, daca radiatorul nu depaseste temp. de aprox. 45grade Celsius, tranzistoarele respective nu isi au rostul in schema.

In conectiunea Sziklai se compenseaza doar variatia tensiunii pe jonctiunea prefinalilor, temperatura finalilor neinfluentand curentul de mers in gol.

Temperatura radiatorului nu-i cea mai relevanta in compensarea termica, datorita inertiei mari. Importanta e temperatura jonctiunii, care poate varia mult mai rapid, si daca se pierde controlul, prin ambalare termica tranzistorii se distrug rapid, fara ca radiatorul sa apuce sa se incalzeasca semnificativ (a mai "muscat"-o recent un forumist care n-a urmat sfaturile si si-a luat adio de la finali).

In al doilea rand, cum am spus si in poza atasata, in acest caz se micsoreaza factorul de utilizare a tensiunii si implicit raspunsul, intr-o oarecare masura, la frecvente inalte a amplificatorului.

Comparativ cu ce? Comparativ cu conectiunea Darlington, cea SZiklai ofera excursia cea mai mare a tensiunii de iesire si n-are probleme cu "raspunsul la frecvente inalte" (uneori prezinta tendinte de oscilatie datorita castigului ridicat in bucla).

In ceea ce priveste topologia de iesire a schemei, daca eliminam tranzistoare prefinale pt compensare termica a montajului rezulta un etaj Quasi-Complementary, fara nici o indoiala.

:smt043 Finalul cvasicomplementar e format dintr-o pereche Darlington, respectiv Sziklai... pentru a permite folosirea tranzistoarelor finale de acelasi tip, cand nu exista complementare (npn sau canal n de cele mai multe ori).

Link to comment
Guest donpetru
Vad ca donpetru nu stie care e semireglabilul de simetrie.

 

Ma rog, vrei sa pari putin glumet cu replica asta sau vrei sa intram in polemica. Nu stiu cum ai dedus tu lucru asta? Vrei sa-ti spun: vezi semireglabilul "SIMETRY" :smt003 :smt003 :smt003

 

Banda extinsa la joase nu inseamna ca va fi un bas puternic

 

:smt003 Una este o banda de frecvente extinsa, si altceva este amplificare mas. in dB pe aceasta banda. Ce face condensatorul respectiv: si una si alta, ia un analizator de spectru si probeaza ?

:smt003

 

Amplificarea sau atenuarea la joase (sau inalte) va fi data de preul de ton

 

Ce treaba are asta cu preul de ton....? iar faci confuzii. Astept sa vad daca stii definitia notiunii si apoi arunca vorbe.

Total "intamplator" conectiunea darlington este formata din 2 EF cascadati...

 

Da, si cei cu asta ?

Ma intreb daca ai habar cum functioneaza compensarea termica in schema data

 

Daca ai fi analizat putin schema in rosu ai fi aflat raspunsul ?

temperatura finalilor neinfluentand curentul de mers in gol.

 

:smt006 As dori sa mai analizezi ceea ce spui ? Daca temperatura finalilor atinge un regim critic cat de repede se stabileste valoare curentului de mers in gol in urma intreruperii regimului tranzistoriu la care a functionat amplificatorul. Mai este oare aceeasi val. a curentului de mers in gol si cat tip persista aceasta valoare ? Hai, ia spune-mi :smt005 ?

 

Temperatura radiatorului nu-i cea mai relevanta in compensarea termica, datorita inertiei mari

 

Cu asta sunt de acord.

 

Comparativ cu ce? Comparativ cu conectiunea Darlington, cea SZiklai ofera excursia cea mai mare a tensiunii de iesire si n-are probleme cu "raspunsul la frecvente inalte" (uneori prezinta tendinte de oscilatie datorita castigului ridicat in bucla).

 

Cea SZiklai ofera excursia ce mai mare de tensiune ? Sa ma gandesc. Apropo, stii semnificatia fizica a factorului de utilizare a tensiunii la un amplificator. Cred ca nu, pt ca daca stiai lucru asta nu ma intrebai :smt005

 

P.S. Interventia mea s-a incheiat aici.

Rog moderatorul sa stearga tot dialogul asta fara rost.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines