Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator Rubin 102


oprea_m
 Share

Recommended Posts

Buna seara,

Ieri am demontat un TV Rubin 102 deoarece nu am crezut ca mai merita reparat fiind alb-negru si avand un numar de ore de functionare destul de mare.

Am luat dintr-ansul ceea ce m-a interesat: transformatoare, drosele, rezistorii verzi de calitate superioara, diode cu Ge ale comparatorului de faza si detectorului de raport etc., precum si tuburile electronice.

Transformatorul de alimentare m-a dezamagit profund. Daca urmezi ceea ce scrie pe eticheta risti sa distrugi nu numai tuburile ci si transformatorul ori tensiunile rezultate sa nu fie cele inscrise pe eticheta ori in schema electrica de principiu. 

Am gasit ca daca alimentez terminalele 0 cu 4 avand inseriate pe 5 cu 15(schema electrica, pentru 220V), rezistenta totala din primar va fi 7,2Ohm iar asta am vazut ca inseamna aproape injumatatirea valorilor tensiunilor inscrise pe eticheta trafo. O rezistenta ideala ar fi 5,5Ohm.

Am masurat rezistentele infasurarilor primare si am incercat diverse combinatii pe o foaie de hartie apoi si in pracctica dar tot nu am gasit tensiunile a fi cele inscrise pe eticheta trafo. De exemplu intr-o combinatie aveam 4-16+3-5 cu capete la 4-5 iar tensiunile erau: 7-11=248V; 7-8=71V; cam astea doua m-au interesat in mod special. Nu erau chiar cele scrise pe eticheta: 7-8= 85V; 8-11=215V. 

Am gasit ca doer la terminalele 7-11 am IN PRIMAR tensiuni care pot fi folosite pentru alimentarea anozilor: 165V, 250V, 400V, 330V etc. Dar si aici apare o problema nu mai putin serioasa: dupa aproximativ o ora de functionare in gol, miezul feromagnetic se incinge foarte de nu poti tine mana pe dansul prea multa vreme. Care sa fie problema? 

post-226554-0-84379400-1476900600_thumb.png

Edited by oprea_m
Link to comment
Share on other sites

Luati ca referinta infasurarea 9-12 de 6,3V....si faceti legaturile in primar astfel incat sa aveti aceasta tensiune in secundar...atunci aveti legaturi corecte si tensiunea retelei 'sincronizata' cu traful....un sfat bun mai sus!...urmati-l!

Link to comment
Share on other sites

@flomar60 Intre terminalele 9-12 exista daca nu ma insel in jur de 10-11V.

Nu stiu ce se intampla.... cred ca rezistenta infasurarilor de cupru a crescut cu timpulllll Este posibil asa ceva?? Este singura explicatie pe care am gasit-o legatd de tensiunile mici din secundar. Nu sunt om de stiinta si  nu stiu sa fac analiza acestui aparat. 

La propriu am incercat tot ce zboara si se taraste! Nu mai stiu ce sa fac. Am inceraat sa inseriez o portiune a unei infasurari primare cu o portiune a inf. secundare de inalta tensiune masurand tensiunea pe cealalte portiune a primarului. Nu a mers asta. 

Link to comment
Share on other sites

Daca ati alimentat pe 0 si 4 cu punte intre 16 si 3 iar pe 9 si 12 aveti mai mult de 6,3V....va rog sa masurati curentul de mers in gol pe primar traf....normal ar trebui sa fie in jurul a 100mA....poate este doar o impresie, nu cumva aveti probleme cu multimetrul?...baterie uzata?....va rog sa nu va suparati pentru ultima supozitie....pentru ca , daca totul e in regula , atunci in primar exista un scurtcircuit pe un numar de spire...in gol traful se incinge?

Link to comment
Share on other sites

Multimetrele sunt bune. Am alimentat 0-4 cu punte intre 16 si 3 si rezultatul este: 9-12 am in jur de 7V dar 7-11 am in jur de 150V ceea ce nu-i normal; acolo ar trebui sa fie in jur de 250V. Cand alimentez pe 7-11 la 230V retea, in primar am tensiuni cat de cat acceptabile dar miezul trafo se incinge mult prea rau dupa un timp scurt( cam 3 sferrturi de ora). Mentionez ca infasurarile primare si cea secundara sunt bobinate cu conductor cu grosime identica(0,59). Foarte bizar... Cred ca cel mai bine ar fi sa trimit la rebobinat. Simt ca la mijloc este ceva necurat... mana satanei.  :rade: Mai bine ma duc cu el la preot...

Edited by oprea_m
Link to comment
Share on other sites

Alimentati primarul normal , pe 0 si 4...tensiunea pe 7-11 este normala,150V....din aceasta tensiune alternativa se obtin tensiunile anodice , direct cea de 160V c.c. si prin dublor cea de 275V c.c.....

 

post-228380-0-10185300-1477084508_thumb.jpg

Edited by flomar60
Link to comment
Share on other sites

Cu respect, dar nu inteleg unde este acest dublor.

Nu vad decat un condensator electrolitic in serie cu altul.....

Si oricum chiar de-ar fi cu dublor, acesta nu este pentru curenti foarte redusi? poate dublorul alimenta atatia anozi si grile ecran?

 

Am mai facut o masuratoare, valorile din parantezele patrate sunt cele inscrise pe eticheta trafo:

-legatura la pini:  0-5+15-4

7-8=[85V]=45V

8-11=[215V]=114V

9-12=[14V]=7.4V

13-1=[14V]=7,41V

1-17=[9V]=4,77V

2-6=[1V]=0,5V

Cam astea sunt..... 

....................................................................................

Da,m-am mai uitat un pic pe schema si cred ca aveti dreptate :)

Nu sunt 100% sigur caci nuam experienta cu astea, dar cred ca aveti dreptate.

Acolo este un dublor: se alimenteaza din 8-11 si da vreo 230V dar la un curent de vreo 40-50 miliamperi maxim pentru anodul tubului final audio. In raport cu masa sunt 160V la un anumit punct in circuit. M-au indus in eroare foarte mult si datele de pe eticheta trafo.

 

Va multumesc mult pentru ca mi-ati fost folositor. Asta e.... daca nu mai sunt in Ploiesti oameni care sa mai predea electronica la Palatul Culturii......

Multa sanatate.

Edited by oprea_m
Link to comment
Share on other sites

Buna ziua,

Si  asta e drept, dar nu mai stau sa ma complic cu el.... Nu trebuia sa ma iau dupa ce scrie pe eticheta..... Asta m-a indus in eroare mult. Omul are dreptate, acolo este un  dublor de tensiune format din cei doi electrolitici si diiodele redresoare D7D.

 

Stima,

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines