Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primele emisiuni UUS, stereo în România


feri.visky
 Share

Recommended Posts

Din cate stiu (pe net e un vid de informatie in acest sens ori n-am cautat eu suficient), primele emisiuni FM-stereo in Romania au aparut catre sfarsitul anilor '70. Se numea "Programul 3" parca.

Personal am descoperit acest program mult mai tarziu, dupa 1986 (aproximativ la varsta de10 ani cand m-a cuprins pasiunea pentru radio).

Imi amintesc ca emisiunile stereo erau doar seara, cateva ore si programul incepea cu transmiterea unor semnale audio pe canalul stanga (L) apoi pe cel dreapta ®. Crainicul spunea:

 "Acum veti auzi semnalul pe canalul din stanga" ...

"Acum veti auzi acelasi semnal pe canalul din dreapta" ...  

Aveam doua aparate stereo in casa dar erau de productie occidentala (88 ... 108 MHz), programul 3 il puteam receptiona doar ... mono, pe un aparat cu tuburi "Ceaika" (un fel de Darclee sovietic) caruia ii atasasem un dipol indoit montat pe balcon si coborare din cablu-panglica de 300 de ohmi ! :rade: .

Nu-mi placea in mod deosebit muzica transmisa atunci, de fapt ma atragea ideea receptiei FM folosind un radio cu lampi.

.................................................................................................................

Primul decodor stereo de conceptie romaneasca ( un modul independent realizat cu tranzistori) a echipat RR "Bucur 1". Am un astfel de decodor in "colectie".  

Link to comment
Share on other sites

 

 

Primul decodor stereo de conceptie romaneasca ( un modul independent realizat cu tranzistori) a echipat RR "Bucur 1". Am un astfel de decodor in "colectie".  

Va contrazic! Primul modul decodor stereo cu tranzistoare a aparut in componenta radioului  "Maestro stereo"....cred ca il mai am pe undeva prin 'librarie'....

Link to comment
Share on other sites

 Aveti dreptate, primul receptor stereo a fost "Maestro". Nu am vazut pana acum acest receptor si traiam cu impresia (gresita) ca Bucur 1 a deschis calea receptoarelor stereofonice romanesti.

Postez mai jos decodorul ce echipa RR Bucur 1 :

 

 

Posted Image 

 

 L.E.  E putin "prafuit", scuze, poza  am facut-o la repezeala  :rade: .

Ciudat este tranzistorul cu punct portocaliu, probabil se facea o selectie dupa factorul de amplificare.

Edited by +_Florin_+
Link to comment
Share on other sites

Am avut 3 exemplare,mai am unul,dar nici unul din cele 3 nu a avut decodor...poate are cineva o poza cu placa respectiva.Mai ca m-as incumeta sa ciocanesc una daca as avea model.Inainte de 89 tin minte ca am echipat un exemplar cu decodor de Bucur cu integrat(758) pt o cunostiinta care se incapatana sa-l folosesca.Decodoarele tranzistorizate erau cam anapoda,le trebuia semnal mare ca sa separe canalele si sa aprinda si martorul stereo.

Link to comment
Share on other sites

In cazul meu nu este vid de informatie, pentru ca am trait toate etapele. Primele transmisii stereo le-am auzit la sfarsitul anilor '60 si erau foarte ciudate: un canal pe radio FM si alt canal pe TV (in afara programului). Cele doua receptoare trebuiau asezate corespunzator in fata ascultatorului, dar efectul stereo era jalnic. Am vazut prima data un "Maestro Stereo" prin 1971, parca. In magazine a aparut ceva mai tarziu. Simultan au inceput si transmisiile FM stereo "pe bune".

Formarea si demodularea semnalului stereo este destul de sofisticata. Principala conditie este compatibilitatea semnalului stereo cu receptoarele mono. De aceea, cele doua semnale, stanga si dreapta, sunt transformate in alte doua semnale, suma S+D si diferenta S-D. Semnalul diferenta moduleaza in amplitudine o subpurtatoare de 38 kHz, dupa care banda laterala superioara si subpurtatoarea sunt suprimate (SSB). Pentru recuperarea subpurtatoarei la receptie, se transmite si un semnal pilot pe 19 kHz. Semnalul complex contine deci semnalul suma in banda 0 - 18 khz, semnalul pilot pe 19 kHz si banda inferioara a semnalului diferenta in banda 20 - 38 kHz. Acest semnal moduleaza in frecventa purtatoarea emitatorului. Semnalul suma, care moduleaza direct purtatoarea emitatorului, poate fi receptionat cu orice receptor FM. Receptoarele stereo au un decodor cu mai multe functii: selectia semnalului pilot si dublarea frecventei acestuia, detectia semnalului diferenta si, printr-o operatie algebrica, reconstituirea semnalelor stanga si dreapta. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines