Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

temperatura de operare adaptoare


Guest MIRCAN DAN
 Share

Recommended Posts

Guest MIRCAN DAN

Am un adaptor ( in: 240 VAC, out: 12V continuu ) ( "Switching Power Adaptor" ) pentru modem industrial Maestro 100 care are temperatura de operare pana la - 20 grade Celsius. Intrebarea mea este urmatoarea: acest adaptor are simbolul ca in imaginea de mai jos. Pare ca este doar pentru "indoor" adica pentru temperaturi pozitive peste zero grade Celsius ? Sau rezista si pentru temperaturi negative ? Intentionez sa-l folosesc intr-o camera neincalzita pe timp de iarna unde temperaturile pot ajunge pana la -30 grade Celsius.

post-260614-0-36174000-1476079165_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest MIRCAN DAN

Nu e o intrebare de microcontrollere insa indirect are legatura. E vorba de alimentare montaj la 12 V intrare pe care vreau sa-l alimentez cu acest adaptor la -30 grade poate ajunge mediul ambiant. Si adaptorul are acest simbol pe el. Nu stiu daca rezista adaptorul. 

Link to comment
Share on other sites

Fara condens cred ca nu sughite nici la -10°C.

Pt -30°C cam trebuie sa cauti altceva sau sa incalzesti cumva camera (macar spre -5°C ÷ -10°C).

 

Pe de alta parte, daca in timpul functionarii se incalzeste semnificativ si va functiona continu, atunci esti "acoperit".

Link to comment
Share on other sites

ESR-ul electroliticilor crește foarte rapid cu scăderea temperaturii ( la -10°C față de 25°C ESR se dublează la condensatorii buni și crește de 4-5 ori la cei mai modești ) . Asta este una din marile probleme la funcționarea la rece . Dar, cum a spus colegul @sesebe mai sus , problema s-ar putea să se autorezolve prin încălzirea proprie .

Edited by UDAR
Link to comment
Share on other sites

Guest MIRCAN DAN

Logic ar fi ca daca are transformator care transforma in 12 V alternativ si o punte redresoare ar trebui sa reziste la -30 grade celsius. Din pacate adaptorul cu pricina este incapsulat ( nu are suruburi ) si nu pot sa-l desfac pt a vedea ce are in interior. Nu-mi ramane decat sa-l testez pe "viu" adica sa-l las sa vad daca crapa. Problema e ca-mi alimenteaza modemul de 500 RON. Adaptorul acesta mi-a fost livrat cu modemul care in manual scrie ca lucreaza pana la - 20 grade. Logic ar fi ca si adaptorul sa lucreze pana la -20 grade cel putin. Nu stiu ce inseamna pana la urma simbolul din imagine cu casa. Nu se incalzeste in timpul functionarii.

Link to comment
Share on other sites

Simbolul Casa inseamna folosire numai la interiorul casei. Cred ca se refera mai degraba la umiditate, dar e posibil sa fie si ca sa nu-l bata soarele (inclusiv traviolete care imbatranesc plasticul) sau frig extrem (cei -20C). Nu are transformator caci tu ai precizat Switching. D-aia si colegii ti-au vorbit de importanta ESR la condensatoare. Sigur se incalzeste - mai mult sau mai putin, si sigur condensatorii sunt langa sursa de caldura. E o practica "acceptata" pe piata de unica folosinta actuala.Nu ai decat sa incerci, sau sa cauti o sursa cu transformator.Eu mi-as face griji pentru modem. Nu cred ca are plaja de temperatura de operare pana la -20C. Cred ca aia e temperatura de depozitare, sau a scris chinezul orice ca sa se vanda. In cateva luni (dupa ce trece iarna) pune poze cu interiorul modemului, daca supravietuieste pan atunci. As trage firele pana mai in interiorul casei unde ai minim 10-15C.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines