Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Kit div 120


Postări Recomandate

Buna ziua

As dori sa fac un amplificator audio cu doua module div 120 si nu pot regla bias-ul.Pentru alimentare folosesc un traf toroidal de 2X30V 4A.

Am inseriat cu alimentarea multimetrul si din P1 pot doar sa -l duc pana la 10-11 mA curent de mers in gol.

Tranzistorii finali nu se incalzesc aproape deloc doar tranzistorii q7 si q8 se incalzesc. Cu semnal se aud destul de bine amandoua kit-urile, si daca modific P1 nu sesizez nici o schimbare. Cum as putea sa reglez biasul si ce valori ar trebui sa am?

Va multumesc pentru ajutor

 

https://postimg.org/image/ijcrni9fz/

SCH-DIY-120.pdf

Link spre comentariu

Ionut, daca tot pare ca nu exista varianta cu valori a schemei atunci fa o poza la fel de clara si cu spatele placii, si mai fa una si cu fata dintr-un unghi mai perpendicular pentru ca una din rezistentele de langa Q9 este ascunsa de C7, si nu se poate distinge valoarea ei. Presupun ca poate exista ceva SMD-uri pe dedesubt pentru ca lipsesc niste componente de pe fata ( sau cel putin par sa lipseasca, poate mi-au scapat mie ). Daca din poze se pot distinge valori atunci se poate edita un print cu acel pdf in care sa se adauge si valori, astfel macar stim despre ce vorbim. 

 

Am intrebat despre valori deoarece vroiam sa stiu in ce plaja este configurata superdioda. Schimbarea valorii la semireglabil este inutila, nu-ti va mari curentul maxim posibil de mers in gol indiferent ce valoare ai pune tu acolo, ceea ce trebui facut daca vrei o polarizare in gol mai mare, este sa ajustezi valorile celor 4 rezistente de la superdioda ( fie cele 2 baza-colector, fie cele 2 baza-emitor ). 

Link spre comentariu

Multumiri George.

 

Ok pai are 2k7 baza-emitor si 6k8 baza-colector, adica undeva pe la 2,3V deschidere maxima a superdiodei. Etajul final este un triplet darlington, deci 6 jonctiuni BE de polarizat, adica mai putin de 0,4V polarizare maxim posibila... Pai nu-i de mirare ca nu se poate seta curentul de mers in gol, si asa cum am zis este inutil sa se schimbe valoparea semireglabilului ( nu schimba nimic cat priveste pragul deschiderii maxime ), ceea ce trebuie facut este fie reducerea R20 fie marirea R17. Personal daca este posibil as recomanda reducerea si recalcularea ambelor valori, cu cat este mai mica rezistenta baza-colector, cu atat mai putin depinzi de beta tranzistorului.

Link spre comentariu

Daca nu ai mai lucrat cu smd-uri iar placa ta este la fel ca in pozele puse de George, atunci nu le mai scoate, incearca sa pui in locul pentru R19 o rezistenta de 2k7 sau 3k3, daca nu ai smd la valoarea asta atunci pune una normala ( tht ), apoi fara ca modulul sa fie alimentat, regleaza semireglabilul pentru maxim de rezistenta intre pinul liber si ceilalti 2 lipiti impreuna, neaparat sa faci treaba asta inainte sa alimentezi!!

 

Apoi dai multimetrul digital pe 200mVcc sau 2Vcc ( functie de ce setare are ), si conectezi testerele la bornele rezistentelor de putere din emitorii finalilor ( cele 2 grupuri de cate 1R/3W ), conectezi pe grupul dinspre plus, pui firul rosu la borna rezistentei dinspre emitorul finalului, si firul negru la iesirea modulului.

 

Dupa ce ai facut asta, alimentezi modulul si reglezi din semireglabil pana gasesti pe multimetru cca 10-15mV.

Daca ai nelamuriri intreaba.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutari,

Am pus o rezistenta de 3k3 si am urmat pasii lui Marian, am reusit sa reglez la fiecare modul aprox. 15mV.

Se pot lasa asa modulele sau mai trebuie reglat ceva?(valoarea de 15mV e ok sau trebuie modificata). Nu trebuie sa las radiatorul sa se incalzeasca si apoi sa refac reglajele?

Acum radiatorul incepe sa se incalzeasca, inainte era rece.

 

Va multumesc

https://postimg.org/image/f2vkkyre3/

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări