Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare HEX pentru 16F628A


rimache
 Share

Recommended Posts

In primul rand tin sa precizez ca pana acum am lucrat cu PIC-uri in sensul ca am facut partea hardware, am luat hex-ul gata facut, l-am scris in pic si l-am pus la treaba.Acum vreau sa realizez dupa schema asta cu mosfet-uri , acest proiect .

In drena fiecarui mosfet voi conecta cam un metru de banda led (la 12 volti). Nu am achizitionat inca banda led deoarece am doua variante: 4.8 W/m si 12 W/m. Din pvd al ledurilor este mult mai buna varianta de 12w/m si eu as opta pentru asta, dar....pentru ca exista un mare DAR, nu pot si nu vreau ca acest montaj sa-mi consume, in total,  mai mult de 5A la 12V (deci 60w).

De aici apare problema pentru care solicit parerea specialistilor in programare. As putea modifica HEX-ul in asa fel incat ledurile sa nu fie aprinse niciodata la 100% ci numai la 60-70% din puterea lor, acest lucru fiind facut exclusiv din soft? In acest fel ele ar lumina mai slab, curentul prin ele ar fi mai mic, durata de viata ar fi mai mare si eu nu ar trebui sa-mi caut alta sursa de alimentare.

Stiu ca exista mai multe variante hardware, dar as prefera o varianta software.Atasez codul sursa si schema: V3.rar

Link to comment
Share on other sites

Exista un lucru pe care il incurcati.

Curentul care trece prin LED-uri.

Chiar daca factorul de umplere (duty cycle) al PWM este 60 ... 70% (deci un dimming la cca 60 ... 70%), pe perioada cat LED-urile sunt ON, curentul care va trece prin ele va fi curentul maxim.

S-ar putea spune ca poate curentul consumat mediat in timp, este mai mic si poate ca sursa de alimentare va suporta socurile de consum curent peste limita cu frecventa PWM (datorita condensatorilor de la iesire) dar sunt o gramada de daca.

 

Pentru a limita curentul maxim, micsorarea factorului de umplere nu este o solutie.

Ori reduceti tensiunea de alimentare a LED-urilor intr-un fel sau altul, ori folositi o sursa de curent constant. 

Edited by mars01
Link to comment
Share on other sites

Am inteles perfect. Intr-adevar asa este. Voi vedea ce solutie hardware aleg sau, in cel mai simplu caz, voi cumpara banda cu 4,8W/m si atunci se rezolva tot.

Multumesc @mars01.

Edited by rimache
Link to comment
Share on other sites

Nu-ti mai face atatea probleme cu alimentarea. Eu am facut proiectul asta acum vreo 3 ani si am folosit cate 2 metri  de banda led de 4w.Le-am montat in forma de soare , cate doua opuse pt. fiecare canal, adica 2 x 1 m. Sursa de alimentare a fost un alimentator de la un laptop f. vechi 12V - 3A care a facut fata cu brio aproape o luna mers continuu 24/24 h.  Functioneaza si acum, l-am dat unui prieten care are o casa la curte pe langa Bucuresti si il foloseste (proiectul) de sarbatori, in curte. I-a facut un schelet din lemn si l-a urcat pe un stalp de vreo 3 m . Este f. spectaculos. Din cate imi amintesc, se pot scrie in PIC si alte programe de la alte proiecte de pe saitul respectiv. Cred ca cel de la LED UFO CHASER  era cel mai bun. Incearca-le si alege pe cel care iti convine.

Link to comment
Share on other sites

L-am facut pe o placa test, cu un led pe canal, sa-l vad pe viu cum arata. Nu am incercat inca hex-ul de lal UFO, dar il testez pana imi vine banda led si-l voi alege pe cel mai spectaculos. Oricum am comandat deja banda de 4,8W/m asa ca nu mai am de ce sa-mi fac griji. Nu voi depasi 40W (8x4,8W+7805) si sursa imi asigura 60W reali. 

Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines