Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

palpait bec led


turcu_dan
 Share

Recommended Posts

  Salutare, astazi am cumparat 2 becuri cu led Osram care erau la oferta. Am ajuns acasa si le-am inlocuit pe cele clasice cu cele cumparate. Lumina este suficienta si placuta ochiului, dar exista o problema din cauza intrerupatorului cand sunt oprite, acestea se aprind si se sting la un anumit interval de timp. Pentru rezolvarea problemei am montat in lustra o rezistenta de 100k, palpaitul era mai rar ... asa ca am incercat cu o rezistenta de 80K. As vrea sa stiu daca se poate intampla ceva in timp, cat becurile sunt aprinse aceasta se incinge asa ca peste ea am tras un manson izolator , cel care la caldura scade in diametru. Daca am calculat bine curentul prin ea este de 2mA desi cu aparatul am masurat 8microA.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 45
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Da au indicatoare luminoase, însă nu as vrea sa le anulez, dacă se poate as prefera sa funcționeze și ele. Credeți ca e o problema acel rezistor care se încinge? Lustra e montata pe un corp din pal presat, rezistorul se afla intra placa de pal și piciorul de fixare a lustrei. Sunt becuri cu led, 9W-806 lumeni.

Link to comment
Share on other sites

Ca să elimini complet efectul acela dat de beculeţul cu Neon din întrerupător, demontează întrerupătorul şi pune un rezistor de valoare cât mai mare posibil în serie cu beculeţul.Uzual valoarea existentă este de circa 300-400kOhmi. Pune unul de 1 - 1,5MOhmi sau o valoare la care beculeţul să mai aibă suficientă lumină. Astfel vei putea pune un rezistor de valoare mare şi la lustră, care nu se va mai încălzi prea tare.Eu aşa am procedat la unele corpuri de iluminat mai sensibile.

Link to comment
Share on other sites

      Intrerupatorul este unul compact, firele beculetului de neon din el nu sunt accestibile ca sa pot inseria o rezistenta cu ele, sunt ingropate in corpul intrerupatorului, o sa fac o poza diseara. Ideea este ca peste corpul rezistentei am tras 3 straturi de tub termocontractabil. Primul de dimensiune mai mica iar celelalte 2 de dimensiuni mai mari astfel incat sa intre unul peste celalalt. Primul si cel de-al doilea s-au mulat pe corpul rezistentei  din  cauza caldurii, insa cel de-al treilea nu s-a mai mulat, semn ca caldura se mai disipa/pierde prin ele. Eu am socotit in felul urmator: I=UR, 230V80.000ohm= 0.0028; acuma puterea disipata P=U*I = 230V*0.0028mA= 0.644W, probabil ca ar trebui o rezistenta de 1W acolo. Revin cu poze ale intrerupatorului pt a vedea daca se poate ce ati propus mai sus.

Link to comment
Share on other sites

Acel beculeţ cu neon a fost montat manual acolo, nu e turnat odată cu butonul.Trebuie studiată construcţia întrerupătorului şi văzut cum se poate ajunge la unul din picioruşele becului, ca să înseriezi o rezistenţă suplimentară de 1MOhm...

Link to comment
Share on other sites

Rezistenta de 100k disipa 0.5 W neconditionat. Prin izolare termica nu se obtine decat cresterea temperaturii rezistentei(nasol!). Se poate inlocui cu un condensator de cel mult 0,1 micro la 250V c.a. sau la 500 V c.c. Condensatorul sunteaza becul la curenti mici, dar nu disipa putere activa.

Link to comment
Share on other sites

 Înlocuiește becul cu neon din întrerupător cu un LED, o diodă și o rezistență în serie Posted Image

sau așa Posted Image și becul nu va mai „pâlpâi”. Nu va mai avea motiv.

Dar va lumina slab când întrerupătorul este pe poziția decuplat.

Edited by Mircel
Link to comment
Share on other sites

Va putea pâlpâi şi aşa, fiindcă becurile economice sau cu leduri au la intrare o punte de diode şi un condensator lelectrolitic, care se încarcă încet prin intermediul curentului slab ce parcurge fie becul cu neon, fie ledul. Poate va pâlpâi mai rar, dar tot va pâlpâi şi cu led în loc de bec neon. Singura soluţie e tot şuntarea curentului rezidual prin rezistenţă sau condensator. Varianta cu condensator e mai bună nedisipând căldură, dar necesită tatonarea unor valori şi cere condensatori care să lucreze în alternativ şi la tensiune de minim 400Vc.a.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines