Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare boxe Radiotehnika S30b


andrei_vasile
 Share

Recommended Posts

salut

am o pereche de boxe s30b pe care vreau sa le folosesc ca si sateliti la un sistem 5.1

acest sistem trimite catre sateliti semnal medii/inalte.

Din cate vad aceste boxe au filtre pentru inalte si joase,

pe cel de inalte nu cred ca e nevoie sa il modific,

dar pe cel de joase credeti ca ar trebui sa il anulez/modific pentru a permite frecvente mai inalte?

sau sa le las asa? imi da impresia ca nu se aud destule medii....

 

Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Si eu am folosit niste boxe pe 2 cai ca si sateliti. In cele doua boxe sunt filtre . La mine nu a fost nevoie de vreo modificare.Cred ca nici in cazul tau, Singura ajustare care cred ca va trebui s-o faci si in cazul tau este sa modifici frecventa de taiere a subwooferului, din potentiomertru ,spre cea mai mica frecventa.La mine era intre 80hz si 120 hz frecventa de taiere a subwooferului, deci am dus frecventa de taiere la 80 hz!.Eu zic sa nu umblii la filtrele din boxe . Satelitii normali ai sistemului ,difuzoarele folosite in acele incinte mici, redau frecvente joase atenuat. Boxele tale se duc mai bine in jos in frecventa si atunci e nevoie ca subwooferul sa ajute doar la frecvente de sub 80 hz.( de exemplu)....

Link to comment
Share on other sites

Eu nu cred să se defecteze așa ușor... Undeva în zona înaltelor se va suprapune cu difuzorul de înalte și va suna ciudat. Dacă se mai întâmplă ca acel difuzor de joase să aibă un break up urât către capătul de sus al benzii redate de el, va suna supărător la ureche..... Lasă-le așa cum sunt, boxele! Ia-ți niște sateliți și păstrează boxele așa cum sunt!

Link to comment
Share on other sites

La diful de bas (care este de fapt un midbass) lasi din filtru doar bobina serie cu diful si renunti la conzii paralel cu diful (nu stiu exact daca sunt si conzii aia in filtrele de la S30b). Insemnezi firele care unde merg, in caz ca nu-ti convine ceva, sa revii la configuratia initiala a filtrului. Acel difuzor de midbass din incintele S30b este un fel de nici cal, nici magar...adica va fi lejer intrecut la SPL de o combinatie medii + bas dedicate.

Link to comment
Share on other sites

Da, se poate defecta pt ca membrana are masa mare si nu v-a putea urmari componentele de frecventa ridicata care se vor transforma numai in caldura.

 

La variatia impedantei functie de frecventa te-ai gandit? E chiar hilara afirmatia ta.

 

La diful de bas (care este de fapt un midbass) lasi din filtru doar bobina serie cu diful si renunti la conzii paralel cu diful (nu stiu exact daca sunt si conzii aia in filtrele de la S30b).

 

O idee proasta, o bobina singura in serie cu wooferul se comporta altfel decat s-ar crede, tocmai din cauza amintita mai sus.

Link to comment
Share on other sites

@sesebe: in locul tau as renunta la orgoliu si as retrage politicos ce este scris mai sus.

 

De multe ori am atras atentia asupra unui lucru, a nu se confunda impedanta complexa a unui difuzor cu una pur rezistiva. Spune-mi in figura de mai jos, unde avem caracteristica de transfer electric a unei bobine de 2mh inseriata cu un woofer real (de 8 ohmi) vs bobina 2mh inseriata cu o sarcina ideala de 8 ohmi, ce ordin au acele pante? Care este frecventa de taiere a fiecaruia? Care are atenuarea mai mare pe medie? Poti sa explici fenomenul?

 

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

 

O idee proasta, o bobina singura in serie cu wooferul se comporta altfel decat s-ar crede, tocmai din cauza amintita mai sus.

 

Banuiesc ca s-au facut ceva calcule si se comporta asa cum trebuie, ma refer la filtrele de ordin I, care sunt destul de intalnite. Vad ca deja a raspuns colegul @sesebe...

 

Poate este deja disponibila info pe internet, dar poate preciza cineva benzile de frecventa ale difuzoarelor? Vreau sa inteleg termenul de mid-bass, printre altele. Multumesc.

 

Frecventa de raspuns a acestui difuzor am mai postat-o acum cateva zile si in topicul Subwoofer 30W...Pentru a nu mai fi acuzat ca sunt vorbitor de romengleza, renunt la termenul "midbass". Acest difuzor poate reproduce atat frecventele joase cat si cele medii. Este un difuzor de medie-bas.......

Folosirea lui intr-o incinta in doua cai, da de inteles asta...cat de bine se descurca, e alta poveste.

Eu, asa cum am spus si in celalalt topic, il folosesc pe post de medii... cu rezultate satisfacatoare. :)

Nu ma puneti sa traduc din rusa. :rade:

 

 

 

 

Posted Image

Edited by marius75
Link to comment
Share on other sites

Astept raspuns la intrebarile de mai sus, pana una-alta, filtrele din s-30b au pe sectiunea woofer o bobina si un notch realizat cu un condensator si o priza a bobinei. Filtrele de ordin 1 nu se folosesc decat in cazul constructiilor ieftine (uneori lipsind cu desavarsire).

Link to comment
Share on other sites

Ne indepartam de subiect. Se poate face un topic separat cu comportamentul difuzorului cu sau fara bobina inseriata, etc.

Initiatorul topicului a intrebat cum face sa obtina si medii de la acest difuzor, iar eu i-am propus sa renunte la cond/conzi din filtrul de bas si sa pastreze doar bobina serie cu diful.

Edited by marius75
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines