Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum este specificat db pt difuri?


Recommended Posts

salut. hmmm.....nu stiu cum sa ma exprim. deci cum este indicat db pt difuzoare, ca nu inteleg. am inteles in mare parte ce este SPL-ul si care e faza cu parametrii T/S. cum adica un difuzor de 300 w are 96 db (sa zicem) si unul de 80 w are 94 db, asa cum este indicat de catre producator. adica e diferenta mica intre ele. dupa cum ma duce pe mine mintea acesti db sunt calculati la toate difurile la aceeasi putere,nu? am vazut ca scrie la unele 1w 1m 94 db, sau ceva de genul. adica la 1 w produc 94 db? nu e cam mult? explicati-mi si mie va rog sau un link (chiar si in engleza) daca e prea mult de povestit. sau cumva trebuie sa citesc despre propagarea sunetului in atmosfera? ca despre asta nu am citit, ca mare lucru stiu deja despre ce este scris intr-o astfel de teorie (sau articol cum vreti sa ii ziceti).

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

SPL-ul unui difuzor din cate stiu eu, este presiunea sonora masurata la 1m de difuzor atunci cand acestuia i se introduce o putere de 1w . Difuzoarele auto, cele de casa si ... chinezariile, pot avea un spl de la 80 pana la putin peste 90db . Cele de uz profesional de regula au peste 90-92 db pana la cca 103 db pt cele de joase - medii, sau pot ajunge chiar pana la 110 atunci cand vb de drivere cu horn .Deci valoarea ta de 94 de db nu e prea mare (sau ireala) . Pt un difuzor de casa sau auto este o valoare destul de ridicata insa pt un difuzor profesional e o valoare, sa zicem, medie . Urechiometric, un difuzor de 90db va crea o senzatie sonora de 2 ori mai mica decat un difuzor de 96-100db (considerand bineinteles ca in fiecare dintre cele 2 difuzoare pompam 1w ) .

Link to comment

Urechiometric, un difuzor de 90db va crea o senzatie sonora de 2 ori mai mica decat un difuzor de 96-100db (considerand bineinteles ca in fiecare dintre cele 2 difuzoare pompam 1w ) .

Depinde aici de timbrul difuzorului.Unele par ca suna mai tare, desi in realitate nu este asa.Cele care au un varf in medii vor da impresia de sunet puternic.
Link to comment

Eu vorbeam la modul general .Si ca o completare, SPL-ul unui dif este o valoare medie calculata doar pe banda de lucru a acestuia . Deci daca e o valoare medie poate prezenta "munti" si "vai" in graficul frecventa vs. SPL .Asa cum spunea si Sharky daca 2 difuzoare care au acelasi spl (mediu), chiar daca au aceleasi dimensiuni si aceeasi banda de lucru, se poate intampla ca la o anumita frecventa un dif sa sa aibe un spl mai mare decat cel mediu iar celalalt dif sa-l aibe mai mic si deci in acest caz la respectiva frecventa un dif va suna mai tare decat celalalt . Vorba aia: "nu poti fi bun la toate" (frecventele :smt003 ) .

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines