Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

EUMIG Eumigett 300


Lonerider
 Share

Recommended Posts

Am luat din târg acest radioreceptor. Nu cred să fie vreo raritate, dar, având lungimea de undă ultra scurtă între 88 - 106 şi fiind mic ca şi dimensiuni, vreau să-l păstrez. Aşa că vreau să încerc să-l recondiţionez. Am luat şi schema şi, în principiu, la partea de radio nu cred să întâmpin prea mari probleme. Carcasa este cam "uzată" ca să mă exprim aşa, deşi cred că este în forma originală. Pozele nu sunt făcute cu un aparat profesional sau de vreun meseriş, însă cred că sunt destul de clare. Aş dori un sfat, din partea celor pricepuţi în aşa ceva, vis-a-vis de linia din mijlocul carcasei. Nu cred să fi fost înlocuit furnirul şi nici nu cred că a crăpat. Am impresia că aşa a fost lipit de la începuturi. Sunt curios dacă se poate estompa acea linie, să fie mai puţin vizibilă.

Până una-alta am început cu ce a fost mai uşor, curăţarea panoului frontal. Şasiul, aşa cu apare în foto, este după o temeinică periere cu o pensulă. Plapuma de praf a fost destul de groasă.

O altă problemă o întâmpin la scoaterea butoanelor de pe ax. Şuruburile acestora, filete despicate în cap, sunt rupte şi nu mai pot fi răsucite cu şurubelniţă. Cum le pot desţepeni, ca să înlătur butoanele. Scala, fiind din sticlă, este spartă în dreptul butonului de volum şi lipită pe interior cu ceva adeziv. Dacă reuşesc să o scot întreagă (adică ambele bucăţi) cu ce o mai pot lipi? Soluţie ce este folosită la fisurile din parbrizele auto? Mulţumesc deocamdată.

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Esste complet.

Edited by Lonerider
Link to comment
Share on other sites

 După o curăţire temeinică, prin spălare cu detergent, mă refer doar la partea de şasiu şi cablaj (cu transformatoarele şi CV demontate) şi lăsat la uscat patru zile, ieri m-a apucat de curăţit contactele şi reasamblat componentele. Butoanele, lăsate de pe o zi pe alta în apă cu detergent, s-au curăţat exemplar. Scala am reuşit să o lipesc cu Locktite, deşi a rămas vizibilă fractura.

 Am luat un set de lămpi bune (verificate în alt radiou) şi l-am alimentat. Toate bune şi frumoase la tensiuni, fără tuburile puse. Cu ele montate tensiunea de alimentare scădea la jumătate şi nu se auzea brum de reţea. Totuşi, am montat alţi condensatori de filtraj, dar fără rezultat. Cu toate că nu părea în neregulă, am dat jos puntea cu seleniu şi am înlocuit-o cu punte din diode. După această operaţiune şi cu condensatorii originali, tensiunea de alimentare, în sarcină, a revenit conform schemei, cu diferenţe de +/- volţi. A prins glas, pe UKW recepţionează ireprişabil, iar pe UM se aude un uşor zgomot, fără a recepţiona vreun post. Se pare că s-a umblat şi pe la miezurile de ferită din bobine, chiar suspectez a fi unul lipsă. Este un miez, filetat undeva în partea de jos, dar nu ar trebui să fie şi în bobina de sus unul, fiind două bobine pe carcasă?

 

Posted Image

 

Potenţiometrul de volum a fost schimbat, nu este cel original, nu are priză cum este figurat în schemă şi va trebui să citesc cum pot face modificarea pe acesta normal. În momentul de faţă volumul creşte până la jumătatea cursei, după care scade spre finalul cursei. Pînă una-alta asta este. O sa urmeze şi carcasa (deja mă doare capul când mă gândesc...)

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

citat(Este un miez, filetat undeva în partea de jos, dar nu ar trebui să fie şi în bobina de sus unul, fiind două bobine pe carcasă?)

 

Acela este un traf de FI - MA.Categoric este necesar si miezul de ferita .Lipsind miezul frecventa de acord creste mult.Deaceea pe MA nu recetioneaza nimic. Frecventa intermediara este afara de 400-500 khz cit ar fi normal.

Link to comment
Share on other sites

Inainte de a umbla in transformatoarele de FI verifica cele doua comutatoare de game AM-FM.Comutarea se face prin sfori, printr-un sistem de scripeti.In timp,datorita vechimii, sforile isi modifica lungimea sau se rup.Un comutator este la vedere cel de-al doilea este ascuns in interiorul primului traf de FI .Bobina indicata ca suspecta,este din circuitul de intrare UM si in mod teoretic ar trebui sa aiba un miez de ferocart,am sa verific in aparatul meu.

Edited by nicolae57
Link to comment
Share on other sites

Azi am vrut sa prezint finalul "lucrarii". Din pacate s-a rupt ata scalei. Am vazut ca era cam scamosata pe o portiune, dar nu am crezut sa cedeze chiar asa... Maine vreau sa schimb ECH81 cu unul nos, sa-l duc la casa parintilor si sa vad acolo cum se prezinta pe UM, ca la blocul de betoane, unde locuiesc, da ceva semne, dar nu am antena prea stralucita (3m de sarma atarnata pe balcon)...

Edited by Lonerider
Link to comment
Share on other sites

Din punctul meu de vedere nu prea ai ajuns la final,aparatul functioneaza anemic in AM,o dovedeste  filmul postat mai sus.Motivul l-am explicat in postarea mea anterioara.Sper ca fotografiile sa-ti fie de folos in remedierea defectului.

Posted Image

Sistemul corect de actionare a comutatoarelor AM-FM

Posted Image

Asa arata in aparatul la care lucrezi.

Posted ImagePosted Image

Link to comment
Share on other sites

  D-le @nicolae57, va multumesc pentru amailitatea dvs. si de disponibilitatea de a demonta/fotografia/prezenta modul de actionare a comutatoarelor din aparatul pe care il detineti. Cu toate ca ati explicat actionarea intr-un thread mai sus, nu am reusit sa deslusesc unde este situat acel comutator. Desi am demontat carcasa ansamblului de bobine la momentul curatirii sasiului, pentru ca a fost cazut un miez de ferocart dintr-o bobina, in interior (si inainte de expicatia dvs.) am vazut atunci acea piesa/comutator, nu m-am gandit a fi actionat in vreun fel, nu am umblat la pozitia lui. Ce sa fac..., lipsa de experienta si cunostiinte.   Aseara, destul de tarziu, am scos sasiul afara si am dezlipit caseta de tabla. Comutatorul era pe pozitia "tras", arcul de retinere lipsa. Am curatat contactii, montat un arculet si ata aferenta pentru parghie, verificand la gata, sa actioneze/cupleze ferm contactele.   L-am pornit, dar nu este imbunatatire a receptiei UM, la fel cu cea din filmarea precedenta. Am ca si antena un fir de sarma de vreo 2-3 metri, intins pana la geamul de la balcon. Astazi o sa-l transport la casa parintilor, unde am antena in pod de la vechiul Orizont. De fapt acolo testez, la final, toate aparatele cu care ma chinuiesc sa le readuc la viata. La bloc, facut numai din betoane armate acu' 30 ani, nu ma descurc cu niciun aparat radio cu frecvente UM sa UL, indiferent ca este SS sau cu tuburi, am ceva receptie, dar slaba, doar in balcon langa geam.

Edited by Lonerider
Link to comment
Share on other sites

Daca va ajuta,exista pe radiomuseum o fotografie cu traful de FI desfacut.

http://www.radiomuseum.org/r/eumig_phono_eumigett_300_388w_n_1.html

Ideea este ca cele doua comutatoare (placa de baza si traf.FI) trebuie sa corespunda ca pozitie in functie de lungimea de unda selectata,din pacate o solutie tehnica nefericita aleasa de producator.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines