Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor reparatie alimentatoare laptop va rog


Guest Sevastian Alexandru
 Share

Recommended Posts

Guest Sevastian Alexandru

Buna dimineata, am 5 alimentatoare de laptop care nu tin in sarcina, se aprinde led`ul dar daca ii pun consumator se opresete. Ceva ideii aveti? Ma puteti ajuta va rog. Am minime cunostinte de electronica dar poate iese ceva. Va multumesc mult.

Link to comment
Share on other sites

In primul rand ar trebui desfacute, pentru asta probabil o sa ai nevoie de un cutter bun sau de o minibormasina cu disc de taiat.

 

Problemele de genul asta sunt in general cauzate de condensatorii electrolitici, deci asta ar fi un punct de plecare.

 

Dar o sa fie foarte greu daca nu ai cunostinte de electronica. Electrocutarea reprezinta un pericol la astfel de surse de alimentare.

Link to comment
Share on other sites

E bun un cutter....mare atentie cand il folosesti!!....carcasa alimentatorului este imbinata la jumatate prin lipire....grosimea peretelui de plastic nu depaseste 2mm...daca lama cutitului intra mai mult , poti distruge componente din interior....de asemenea montajul electronic este imbracat  in ecrane de tabla,izolate la interior, rigidizate cu banda adeziva si lipite intr-un punct pe placa cu piese....cu o probabilitate foarte mare au cedat condensatorii care filtreaza tensiunea de iesire ...acestia sunt situati pe placa cu piese , langa cablul care merge la laptop...sunt 2 sau 3 bucati....spor!

Link to comment
Share on other sites

In primul rand iti trebuie un multimetru, si un esr_metru(ori o punte Rlc care afiseaza si tangenta de pierderi) plus un transformator de alimentare 1:1 pentru a evita conectarea surselor direct la retea. Evident ca pericolul de electrocutare nu dispare, dar e mai mic. Mare atentie la condensatorul mare (gras) din primar, ala poate sa ramana incarcat chiar si dupa deconectarea de la retea si te zguduie rau.

Daca nu ai cunostintele necesare ar fi recomandat sa cauti pe cineva mai priceput macar sa te asiste daca tii neaparat sa le repari tu.

Sursele respective dupa cum spune si @flormar60 au un perete de plastic relativ subtire. Se pot desface cu un cutter mai serios  dar e un proces migalos ori cu un cutit de sacrificiu pe care il pui pe muchia mare a sursei si il lovesti scurt cu un ciocan mic sau un patent etc.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines