Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare dimmer (variator) AC


Loky
 Share

Recommended Posts

Salutări!

 

Am cumpărat recent un astfel de dimmer (variator) pentru a controla viteza de rotație al unui ventilator AC: Link.

Intenționez să instalez ventilatorul în baie, și mi-a venit ideea să modific un pic electronica, pentru a avea mai mult comfort. Aș dori ca variatorul să poată fi controlat printr-o telecomandă sau ceva butoane dar fără fir. Ideea ar fi să nu am cablu intre variator și potențiometrul de control; ar fi fain, dacă potențiometrul ar putea fi înlocuit cu ceva, ce poate fi controlat de la distanță prin butoane sau o telecomandă. Toate ideile sunt binevenite. :)

 

Mulțumesc!

Edited by Loky
Link to comment
Share on other sites

Va trebui să modifici (un pic) mai mult decât ai crede partea electronică pentru a face reglajul prin telecomandă. http://www.instructables.com/id/AC-Arduino-dimming-circuit/  Cred că ar fi mult mai ușor (și mai ieftin) dacă ai cumpăra un variator cu telecomandă. Eventual tot de pe site-uri chinezești, unde sunt mai ieftine. 

Link to comment
Share on other sites

Mersi! Ar fi OK să și cumpăr direct, dar nu am găsit (poate nu am căutat sub numele corect). Am văzut doar dimmer pentru LED-uri, care nu vor fi bune pentru mine, căci vor livra DC la ieșire. Pe de altă parte, de dragul construiri, aș fi dispus să investesc ceva timp și bani, dar ar trebui să înțeleg complexitatea și principiul de funcționare al unui variator AC cu telecomandă/fără fir.

Link to comment
Share on other sites

cel mai comod ar fi cu varianta:

  - microcontroler

  - triac+optocuplor

  - receptor IR 38kHz

  - pcb+alte piese aferente (rezistori, condensatori)

 

mai pe scurt, de la zero. nu prea te ajuta la nimic ceea ce deja ai, sa-l modifici e mai complicat decat sa-l recreezi.

depinde si ce element de comanda are , daca e un simplu potentiometru, ai putea face un pwm+filtru RC pe un optocuplor, dar nu stiu in ce masura te-ar ajuta asta, ca tot te lovesti de receptor

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Cred că mai întâi ar trebui să știm ce tip de motor are ventilatorul respectiv .

Eu cred - dar nu sunt sigur - că are un motor asincron . În acest caz reglarea turației cu un dimmer cu triac sau alt circuit asemănător este problematică .

Link to comment
Share on other sites

merge fara probleme. problema apare atunci cand ai nevoie de forta constanta , ceea ce in cazul unui ventilator nu e problema.

am verificat eu cu un motor de hota, tot asincron. oricum e vorba de +/- un optocuplor, dar merge.

 

bine, eu gandesc in premisa ca se va merge pe uC. analog...nu stiu ce sa zic..mai ales la decodarea IR.. probabil sunt IC-uri specializate pentru asta?

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

OK. Ar merge un dispozitiv mai complex, ca asta? Link.

Vânzătorul furnizează două tipuri de sketch-uri Arduino, aplicație Android, și mai multe instrucțiuni (apropo, un exemplu fain de marketing).

Ar mai trebui un Arduino (clone se găsesc ieftin), plus un modul bluetooth HC-05, recomandat tot de vânzător.

 

Ce părere aveți?

Link to comment
Share on other sites

După mine , 24 $  pentru placa aia ( care nu chiar atât de complexă de altfel , ea face doar interfața , prelucrarea e pe Arduino) este muuuult exagerat . 

Și pe total , să pui placa aia + un Arduino + un modul BT ca să ai o telecomandă la ventilatorul din baie  - accesibilă doar dintr-un smartphone - mi se pare cam mult . Dar , în fine , pentru un proiect e interesant .

Link to comment
Share on other sites

de fapt, nu e interesant, pentru ca pana se conecteaza la bluetooth, iti sare poftele de ventilator. ala ar trebuii sa porneasca o data cu aprinderea becului sa se opreasca dupa X timp sau sa aiba un circuit separat. in viata ne intereseaza si utilitatea, nu doar ...[lipsa continut]

 

o automatizare ar trebuii sa fie conceputa in felul in care sa implice cat mai putina actiune umana. ori in cazul gandit de tine...esti stresat pana si de ventilatorul de buda ? :)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

OK. Vă înțeleg în totalitate. Discutarea utilității și comodității al unei astfel de soluții este printre obiectivele acestui topic. Desigur, opiniile diferă de la o persoană la alta, și acest fapt face tema interesantă.

 

Dar, până mă încurc în explicații, la subiect: ideea îmi place foarte mult (îmi place în general ideea unui "smart home"), dar sunt de acord că prețul este cam mult (24 dimmer board + 3 modul BT + 2 Arduino Nano = ~30 USD sau ~120 RON).

 

Desigur, există și argumente pro, de exemplu un începător ca mine poate învăța ceva nou și fain (asamblare, programare, etc.), astfel banii cheltuiți pot fi considerați taxă școlară. În plus, o chestie banală, ca acest "ventilator de budă", în acest caz complicat de mine, poate fi arătat la prieteni, și poate aduce zâmbetul pe buze. Nu sunt stresat deloc, poate puțin trăznit. Văd doar un mod distractiv de a învăța. :)

 

Mă mai gândesc un pic, mai caut și citesc câte ceva pe net despre acest subiect, și aștept și alte opinii / soluții.

 

PS: mă descurc cu 220 V, deci nu vreau să fac ceva nesăbuit; sunt începător mai mult în programare și determinarea utilității teoretice/practice al unui dispozitiv.

Edited by Loky
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines