Guest u_gieer Posted April 18, 2007 Share Posted April 18, 2007 Am ars un amplificator TDA7294 simplu si unul in punte. Fiecare amplifica un canal. Au mers bine 1 an legate la calculator, iar cand le-am conectat la un leptop (la care tin sa precizez ca mai fusese conectat inaine si a mers fara probleme) s-a auzit un brum puternic, dupa care liniste!... Amplificatorul nu are impamantare si cineva mi-a explicat ca s-a ars din cauza unei descarcari electrostatice a leptopului.As vrea sa stiu si parerea voastra, cu mai multa experienta in domeniu. Link to comment
mircea888 Posted April 18, 2007 Share Posted April 18, 2007 sa inteleg ca aveai un 7294 pe un canal si doua in punte pe celalalt canal si s-au ars toate? Link to comment
Guest donpetru Posted April 18, 2007 Share Posted April 18, 2007 Amplificatorul nu are impamantare si cineva mi-a explicat ca s-a ars din cauza unei descarcari electrostatice a leptopului.Fir sa fie....tu chiar crezi asta ? E vorba de GND laptop-ului ca nu era identic cu GND amplificatorului, iar orice excursie de tensiune de atac pe intrarea amplificatorului devena....foarte mare (excursie dependenda de volumul semnalului de pe iesirea laptop-ului). Am avut ocazia sa masor o astfel de excursie de tensiune, era de valoare varf-la-varf aprox. 50V. Din cauza asta ti-au murit TDA-urile, din cauza unei incorecte realizarii a montajului per ansamblu. In rest...ce mai putem spune...odihneascase in pace... Link to comment
Guest u_gieer Posted April 18, 2007 Share Posted April 18, 2007 Pot face ceva sa nu se mai intample? Nu de alta, dar urmeaza o petrecere si vreau sa conectez iarasi acel leptop la acelasi montaj de amplificator. Link to comment
zal Posted April 18, 2007 Share Posted April 18, 2007 Pune putometru pe intrare la amplif. Link to comment
Guest u_gieer Posted April 18, 2007 Share Posted April 18, 2007 sa inteleg ca aveai un 7294 pe un canal si doua in punte pe celalalt canal si s-au ars toate?Exact! Link to comment
Guest u_gieer Posted April 18, 2007 Share Posted April 18, 2007 Pune putometru pe intrare la amplif.Ai vrut sa spui pontentiometru? Sau altceva? Link to comment
Guest donpetru Posted April 18, 2007 Share Posted April 18, 2007 Singura solutie: ar fi sa deconectezi PE-ul sursei de alimentare a laptop-ului de la sursa lui sau altfel spus sa renunti la impamantare. Cei care ti-au vandut laptop-ul, daca nu cumva l-ai primit din afara, o sa-ti spuna ca "PA GARANTIE". Dar, ce poti face ? Nu le spui si gata...s-a rezolvat treaba. Link to comment
Guest u_gieer Posted April 18, 2007 Share Posted April 18, 2007 Singura solutie: ar fi sa deconectezi PE-ul sursei de alimentare a laptop-ului de la sursa lui sau altfel spus sa renunti la impamantare. Cei care ti-au vandut laptop-ul, daca nu cumva l-ai primit din afara, o sa-ti spuna ca "PA GARANTIE". Dar, ce poti face ? Nu le spui si gata...s-a rezolvat treaba.Leptopul nu mai e in garantie.Deci sa deconectez impamantarea. Nu pot face asta bagand stecherul sursei de alimentare untr-un alt stecher fara impamantare? (Adica, nu pot renunta la ea fara sa demontez sursa, sau e vorba despre altceva?) Link to comment
Guest donpetru Posted April 18, 2007 Share Posted April 18, 2007 Deci sa deconectez impamantarea. Nu pot face asta bagand stecherul sursei de alimentare untr-un alt stecher fara impamantare?Da, merge si asa cum spui sau mai bine zis intrebi.SUCCES Link to comment
Guest u_gieer Posted April 18, 2007 Share Posted April 18, 2007 Ca sa fiu sigur ca nu va fi nici o problema, diferenta de potential de care ziceai o masor intre cele doua GND-urile (de le leptop si de la amplif)?PS: Sa inteleg ca un leptop din asta e un pericol pentru orice amplificator? Link to comment
Guest donpetru Posted April 18, 2007 Share Posted April 18, 2007 Ca sa fiu sigur ca nu va fi nici o problema, diferenta de potential de care ziceai o masor intre cele doua GND-urile (de le leptop si de la amplif)?Da, poti sa masori asa.PS: Sa inteleg ca un leptop din asta e un pericol pentru orice amplificator?Nu pentru orice amplificator. Daca amplificatorul are o decuplare cu un condensator de 270pF/400V intre GND-ul lui si PE-sursei de alimentare a lui atunci nu este nevoie sa faci ceea ce ti-am spus eu mai sus. Totusi, iti recomand sa apelezi la ceea ce ti-am spus initial pt ca astfel de scutez de niste bani, chiar nesemnificativi dar...sunt totusi niste bani. Solutia expusa de mine cu deconectarea impamantari e indicat sa se aplice intai si apoi....se poate aplica solutia cu condensatorul de mai sus. Totusi, am observat ca in anumite cazuri, solutia cu condensatorul nu era atat de sigura. Totusi, daca masori tensiunea precum tocmai tu mi-ai spus si iti da sub 1V cu condensatorul montat poti sa renunti la deconectarea impamantari.NUMAI BINE Link to comment
Guest sorinbv Posted May 11, 2007 Share Posted May 11, 2007 AM VAZUT MESAJUL SI CRED CA TEREBUIESC PUSE PAMANTURILE IMPREUNA SI DOUA CONDENSATOARE DE 150 LA 200 MICRO PE FIRELE DE SMNAL. ATENTIE , CU ORIENTAREA TENSIUNII IN CURENT CONTINU CORECTA . DA, TREBUIE SI UN POTENTIOMETRU. Link to comment
myghtnight Posted May 12, 2007 Share Posted May 12, 2007 eu in locul tau inaintea amplificatoarelor as pune un preamplificator in caz de iti mai intra semnal asa de mare sa se arda doar preamplificatorul :yawinkle: Link to comment
zal Posted May 13, 2007 Share Posted May 13, 2007 eu in locul tau inaintea amplificatoarelor as pune un preamplificator in caz de iti mai intra semnal asa de mare sa se arda doar preamplificatorul :yawinkle:Cred ca ai vrut sa scrii altceva. Se poate pune un compresor care sa actioneze de la un anumit nivel al semnalului in sus. Fi sigur ca daca se arde preul se va arde si ampliful din cauza virfului de semnal de pe intrare, desi s-ar putea ca preul sa supravietuiasca. :smt003 Link to comment
Recommended Posts