Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Yo4You

Cum verific daca un procesor e ars?

Recommended Posts

Am vreo septe placi de baza si pe nici care nu merge procul respectiv si eu is sigur ca el e bun.Cum verific placa de baza sa stiu daca e buna fara a avea un procesor? si viceversa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vezi la fiecare placa in parte ce tip de BIOS contine.

AMI, Award, Phoenix, etc.

Monteaza conectorii de la buzzer, reset, power on pe placa de testat si da-i bice.S-ar putea sa ai nevoie si de RAM si Placa grafica.In unele cazuri, placile dau semnale sonore doar daca le functioneaza procesorul.

 

Daca te avertizeaza sonor, numara bip-urile apoi mergi aici :

 

http://www.pcguide.com/ts/x/sys/beep/index-i.htm

 

Exista totusi riscuri, cu procesorul pe care il consideri bun, sa arzi placi de baza in serie.Tu stii mai bine daca iti permiti.

 

Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

exista in comert niste placi de test care se monteaza in sloturile PCI si care au un afisaj cu 2 digiti. in functie de ce afiseaza, se poate determina unde anume este problemain manualul placii respective ar trebui sa existe o "legenda" a codurilor afisate

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un exemplu de o asemenea placa de test ai aici

 

Am la firma un astfel exemplar si e super ok in diagnoza. Trebuie sa cunosti doar tipul de bios (Award,Ami etc) si sa cauti dupa cod eroarea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si eu stiam faza cu beepurile dar la mine numai da nici un beep cica e mort procul am luat in imprumut o placa de baza si se comporta la fel ca cele sapte placi ale mele .Ma doare am sters vaselina de pe pastila si sa observ ca s-a crpata capsula pe lateral am simtit ca inebunesc .

Share this post


Link to post
Share on other sites

cand auzi beepuri is probleme de compatibilitate sau de conectari aiurea sau ceva nu ii la locul lui . daca procesorul ii ars din cate stiu eu nu mai porneste calculatorul deloc

Share this post


Link to post
Share on other sites

si eu am un amd athlon 1200+ care este ars. cand dau drumu la cal monitorul ramane negru nu scoate nici un bip....si eu stiu sigur ca este ars. Deci se poate sa fie ars fara sa iti dea vreun semn anume.

Share this post


Link to post
Share on other sites

asa am patit si io cu un procesor dupa cateva restarturi din buton .. pana cand nu a mai pornit pastila e intacta tot .. nu miroase a ars nu nimik si nu mai porneste un athlon 1700+ l-am incercat pe 15 placi si nu da nici un semn de viata .. ecran negru la monitor si nu scoate nici un bip ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

placa iti pleaca si cu porcul scos din soclu, in sensul ca iti invarte de ventilatoarele de vin infipte in conectorii dupa placa. asta tine de bios sa-ti administreze partea de electrica. Biosul da semnale prin magistrale: bai porcule, initializeaz-te...

Ceea ce lumea numeste BIOS (Basic Input Output System), este de fapt o bucata de program (in cod masina) impreuna cu setari specifice acestui program, setari care se refera la configurarea hardware-ul calculatorului. Programul BIOS, este citit si executat de procesor, imediat dupa un reset hardware.

 

Daca nu ai procesor nu are cine sa citeasca si sa execute din BIOS.

Proc-ul si perifericele de pe placa se reset-eaza la semnalul de RESET, care e hardware, dupa care procesorul incepe sa citeasca si sa execute ce e prin BIOS. Mai intai se face POST-ul (Power On Self Test). Daca trece de POST da un beep scurt. Pe urma se citeste MBR (Master Boot Record) si se da controlul codului citit din MBR si asa incepe procesul de boot-are a sistemului de operare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.