Guest Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Daca cineva mi-ar fi spus acum 1 an ca voi construi liniare cu tranzistori, nu l-as fi crezut. Pur si simplu eram ata de convins ca doar lampile pot face fata la puteri si swr-uri mari, incat as fi ras de ideea liniarelor cu tranzistori. Totusi, citind materialele aparute pe net, mai ales pagina lui PA0FRI ( https://pa0fri.home.xs4all.nl/Lineairs/BLF188%20HF%20amplifier/BLF188%20HF%20versterker.htm ), am inceput sa ma gandesc din ce in ce mai serios la LDMOS. Pana la urma am avut ocazia sa cumpar la un pret bun niste tranzistori VRF2933. Chiar daca nu sunt LDMOS propriu-zis, ci "vertical-MOS", performantele sunt deosebite. 600W disipatie maxima/bucata, SWR maxim 65:1. Rezultatul este un amplificator solid, eu nu am avut cum sa ii dau swr de 65, dar la cei 4:1 cat am eu maxim pe o antena dezacordata, a facut fata cu brio. Testul poate fi vazut aici: https://www.youtube.com/watch?v=5nYH-bdt_iw 73 de YO6PMX! Link to comment
yo2mhj Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Felicitari,exemplu bun de urmat...73!!! Link to comment
Guest Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Felicitari, Marcel. Tuburi din ferita 61 la diametre de pana la 25 mm productie Fair-Rite se gasesc la Mouser. Tranzistorii sunt de pe ebay, sau...? GL & 73! Link to comment
Guest Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Buna ziua si multumesc pentru aprecieri. De fapt, amplificatorul e doar pe jumatate terminat, mai urmeaza filtrele trece-banda, misiune nu tocmai usoara la puterile acelea. Sigur, o parte din watti se va pierde in aceste filtre, dar asta e scopul, sa suprim din armonici. In ceea ce priveste materialele, intr-adevar, ferite 61 am gasit DOAR la Mouser, de acolo sunt si comandate. Si venite din Memphis, TN. Nu le au pe stoc in Europa. Numarul de catalog Mouser este cel indicat de PA0FRI, 623-2661102002. Nu merge cu alt tip de ferite (Laird sau alte tipuri), recuperate din monitoare, etc. Adica de mers merge, am ajuns pe la 1,2 KW, dar se incing foarte tare, ajung sa topeasca cositorul cu care sunt fixate tuburile de cupru din primar. Din pacate preturile Mouser sunt fara TVA, dar pana la urma rezultatele ma fac sa cred ca a meritat investitia. In ceea ce priveste tranzistorii, am ales Aliexpress si culmea, varianta second-hand. In felul acesta am fost mai sigur ca e vorba de tranzistori originali si nu de unii remarcati de chinezi in foamea lor dupa bani (Am avut perpipetii epopeice cu chinezii pentru MRF286 slefuiti si remarcati (vizibil la o lupa mai mare la servici), sunt si acum in disputa cu vanzatorul pentru un BLF188XR ... ce mai... telenovele. Asa ca am ales VRF2933 second hand si am avut noroc de data asta. O zi buna! Marcel Link to comment
franzm Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Sa vedem cât timp le-o trebui chinezilor sa se prinda si sa fabrice SH falsificat. Faina treaba ati facut. Link to comment
Guest Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Aprecierile le meriti, Marcel, cel putin eu am observat ca ai o determinare deosebita. Si felicitari pentru sarcina Bird de 1k, eu printr-un noroc am gasit local una identica cu multi ani in urma si nu a fost chiar ieftina. Ce raport de transformare utilizezi, 1:3 sau 1:4 ? Transformatorul acela implica mereu realizarea unui echilibru sau compromis intre valoarea inductantei minime necesara pentru frecventa minima de 1,8 MHz folosind doar o singura spira in primar, cu volumul mai mare de ferita necesar daca se foloseste ferita cu u mic (125 pentru 61), cu pierderile mai mari la frecvente ridicate prin feritele cu u mare (cazul 43, etc.) ce ar permite obtinerea mai usor a acestei inductante cu doar 2 miezuri, etc., dar din fericire, la impedanta de iesire inter-drene redusa a tranzistorilor de 50V la 1 kW ferita 61 cu u 125 ce are pierderi mici in HF permite de obicei functionarea la frecvente joase cel putin pana la banda 80m. In alt final (de doar 200W) am folosit pentru ferita romaneasca echivalenta F4 cu rezultate bune, si exista si alte ferite echivalente ce pot fi utilizate (inclusiv europene) si o ferita si mai potrivita de la TDK, cu u putin peste cel al materialului 61 dar cu care nu am avut de-a face (material TDK D12A, se gaseste greu). Nu te hazarda la teste la VSWR mare; chiar daca versiunile VRF de la Microsemi sunt mai robuste decat cele SD de la ST, totusi "robusteta" tranzistorilor se asigura in final tot cu protectii. Testele la vswr astronomice ce le vezi pe youtube (NXP, etc.) sunt in regim de impulsuri si in conditii de laborator (surse de alimentare limitate la cat trebuie si care raspund cum trebuie la intarea si la iesirea din limitare), altfel eu am reusit cu succes sa "fuzibilizez" un tranzistor DE475-501N44 chiar folosind o sursa de telecom "protejata" la numai 20A, si chiar si un static mai serios aplicat iesirii poate defecta un tranzistor, iar o eventuala autooscilatie (ce eventual poate apare accidental in unele cazuri la experimentarea in regimul de puternica dezadaptare) poate strapunge izolatia G-S chiar si numai prin cuplajul existent la G prin capacitatea D-G. Deasemenea, puterile disipate fantastice din cataloage sunt valori specificate pentru conditii ideale (teoretice) de racire, la cei cativa cm2 in contact cu radiatorul realitatea fiind mult diferita, fii atent la asta in testele de foarte lunga durata. Ai avut noroc. Exista un risc la tranzistorii sh, intern multi dintre tranzistorii de RF utilizeaza in paralel mai multe conexiuni separate intre fiecare terminal si diferitele arii de pe chip, si uneori pot fi defecti "partial" din utilizarea anterioara prin "fuzibilizarea" uneia sau mai multora dintre aceste conexiuni, tranzistorul inca masurand bine la multimetru si aparent functionand (dar cu castig si fiabilitatea reduse despre care nu putem sti) si apoi alergi dupa cai verzi pe pereti fara sa stii de ce... Din acelasi motiv ca si tine, si eu am cumparat mai de curand MRF421 sh din SUA si apoi VRF2933 (UK) desi inca nu am planuri "mari" relativ la acestia din urma; din principiu NU cumpar niciodata tranzistoare de RF de putere de pe Aliexpress sau ebay din China, nici macar din cei mici in capsule TO220, fie acestia noi sau sh. Dealtfel, la QRL, printre multele tone de spamuri cu oferte de "colaborari" ce le-am primit de-a lungul anilor, a fost inclusiv cazul unuia in care se ofereau tranzistoare marcate "cu ce firma vrea muschiul clientului", evident contrafaceri ieftine; de exemplu, in cvasitotalitatea lor, tranzistorii noi 2SC2879 "Toshiba" ce-i vezi la 20-40$ pe ebay si aliexpress sunt tranzistori chinezesti, multi "merg" dar NU sunt 2SC2879 Toshiba, care dealtfel nu se mai fabrica de multi ani si sunt o raritate azi. Pentru LPF, ce condensatori intentionezi sa utilizezi, mica, sau ceramici NP0 (Murata, de ex. GRM42), sau... ceva mai accesibil? Iti doresc ca pentru verificare si reglaj, sa ai la indemana cel putin un analizor scalar (vobler) daca nu unul vectorial, altfel muncesti muuult ca sa obtii optimul din ele. Atentie la sursa de la care procuri torurile cu pulberi Micrometals, exista deja "clone" chinezesti aparent identice cu originalele Micrometals si se poate intampla ca numarul de spire necesar sa fie un pic pe alaturi decat cel calculat cu tabelele sau spreadsheet-urile pentru Micrometals ce se gasesc pe net, nu stiu insa daca exista si alte diferente (relativ la pierderi sau la saturatie). Nu ma indoiesc insa ca te vei descurca, iti doresc succes! Link to comment
Guest YO5ER Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 Felicitari, frumos proiect. Am in lucru ceva asemanator cu mrf150. Ce m-ar interesa in mod deosebit este modul prin care comutati qro-ul in regim de lucru la detectia rf pe intrare.73's SeptyYO5ER Link to comment
Guest Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 (edited) Nu inteleg exact intrebarea. Te referi la secventierea anclansarii releelor pe intrare/iesire pt a evita autooscilatiile sau te intereseaza schema concreta a modulului de "vox RF" ? P.S. Cand am vazut MRF15... speram ca ultima cifra sa fie 4 ... Edited October 7, 2016 by Guest Link to comment
Guest YO5ER Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 (edited) Buna seara, schema asa zisului vox rf ma intereseaza. Ce am gasit pana acum a fost o secventiere pe cat comandata de transceiver dar ce am vazut aici in proiect e mult mai ok. Legat de MRF, da e inceput proiectul din 2007 daca nu gresesc, si nu l-am mai finalizat. Daca era sa aleg ceva mai nou alegeam blf188 dar nu vreau sa las proiectul neterminat Sper sa nu fac o greseala postand aici linkul cu proiectul meu (offtopic) http://eb104.unoforum.pro/?1-17-0-00000020-000-0-073's SeptyYO5ER Edited October 7, 2016 by YO5ER Link to comment
Guest Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 (edited) Ha-ha! Ai luat de la rusnac kit-ul. Am inteles. Acum si el s-a reprofilat pe VRF2933. Mai nou cumpara din China tranzistori si ii revinde pe Ebay cu 10 usd in plus /pereche . M-ar interesa toate detaliile de constructie la low-pass filter, daca le ai. la mine secventierea releelor se face extrem de simplu. Esentiale sunt de fapt doua aspecte: 1. Amplificatorul sa nu ramana fara sarcina in timp ce emite. Ca urmare, releul de antena este primul care trebuie sa comute. De asemenea, transceiverul nu trebuie sa emita in gol sau sa fie conectat la iesirea amplificatorului. Asta presupune ca releul de intrare sa comute dupa cel de iesire. Aceste deziderate eu le-am realizat simplu, folosind la iesire un releu solid cu 2 contacte. Unul este cel de RF (contactul de antena) iar cel de-al doilea comanda anclansarea releului de intrare si a celui de bias. In acest fel, ampliful nu emite niciodata fara sarcina, releul de intrare fiind intotdeauna comutat DUPA cel de iesire. In ceea ce priveste modului "vox" de RF, este copiat dupa schema de la Zetagi B300P Montajul se realizeaza "pseudo-SMD", fara sa se dea gauri in cablaj... untitled.pdf Edited October 7, 2016 by Guest Link to comment
Guest YO5ER Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 Super, multumesc tare mult. Asa o sa il folosesc si eu, mi se pare mult mai elegant. Legat de kit, da, de la rus am modulele de protectie si lpf. Le-am luat anul asta fix ca sa termin proiectul ... Undeva prin 2007 am luat din usa kitul de amplif si sursa fara sa imi dau seama de nevoia altor montaje (lpf, protectii, sequencer, etc) Link to comment
Guest Posted January 11, 2017 Share Posted January 11, 2017 Sau variante pentru cei cu dare de mana www.bbiamps.com Link to comment
Recommended Posts