Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Minerva Concord


Lonerider

Postări Recomandate

Este vorba despre acest aparat:

https://s20.postimg.org/xxt5a6qfx/DSCF2999.jpghttps://s20.postimg.org/bzwogebfh/DSCF3001.jpghttps://s20.postimg.org/fksjzmfz1/DSCF3002.jpghttps://s20.postimg.org/49uhozyhp/DSCF3003.jpghttps://s20.postimg.org/br3p47o0t/DSCF3004.jpghttps://s20.postimg.org/e9pe4w9r1/DSCF3005.jpghttps://s20.postimg.org/65ha05nbx/DSCF3006.jpghttps://s20.postimg.org/dzhvljv4t/DSCF3007.jpghttps://s20.postimg.org/e0rteywyl/DSCF3008.jpghttps://s20.postimg.org/cn06jnxp9/DSCF3009.jpghttps://s20.postimg.org/wiw5z7eql/DSCF3010.jpghttps://s20.postimg.org/tdbk8zw4d/DSCF3011.jpghttps://s20.postimg.org/w8onfv04d/DSCF3012.jpg

 

 Este al unei cunostinte si mi l-a dat pentru reconditionare. La luat  pentru decor, dar e pacat de el sa nu fie facut functional. Aparatul a fost alimentat (nu de mine) si a fumegat usor, inainte sa-l primesc.

 La prima vedere, dupa ce am scos capacul din spate, am vazut soclul finalei audio partial carbonizat. O lamela a condensatorului variabil este cazuta, ochiul magic atarna prin carcasa interioara, ceva parghie care actioneaza (banuiesc) selectorul UUS balangane prin cutie, ata scalei este facuta din sfoara de canepa, ceva reglete electrice pentru innodare fire, iar firele bobinelor de pe bara de ferita sunt in aer. Lampile nu au nicio inscriptie pe ele, dar banuiesc ca este modelul Concord W567 cu tuburi din seria "E", avand in vedere ca are un transformator de alimentare (nu cred sa fie modelul cu tuburi seria "U", Concord 567U).

 Zilele urmatoare o sa demontez sasiul si o sa procedez la verificare alimentarii (posibil si inlocuirea unor condensatori electrolitici), a soclului carbonizat, mai este si o rezistenta carbonizata undeva prin circuit. Asta in prima faza. Cum nu am cunostiintele necesare si ustensile precum unii useri ce activeaza pe acest forum, o sa ma limitez doar la curatirea carcasei si o eventuala lustrire a lacului, curatirea butoanelor, la ornamentul ochiului magic o sa fie ceva semne de intrebare, fiind destul de sters lacul de pe el.

 Daca ma poate ajuta cineva cu schema de montare a atei/atelor scalei/scalelor, as fi foarte multumit. Orice alte sfaturi sunt binevenite. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • 2 săptămâni mai târziu...

Am construit un alt transformator, pe o sectiune de 12 cm2, tole E16. L-am testat acolo unde l-am construit şi furniza o tensiune de 240Vca pe secundarul pentru tensiunea anodică. L-am adus acasă, unde am şasiul în lucru, alimentat la priză furnizează 280Vca pe secundarul tensiunii anodice. Diferenţa că la priza de reţea unde l-am construit sunt 222Vca, la priza de la mine de acasă sunt 239Vca.

Puntea redresoare din radioreceptorul Concord este Siemens SSF B250C100, ceea ce banuiesc că e cu seleniu, 250V 100mA, aşa că văzând "fluctuaţia" între cele două valori din prizele de reţea, am ales să verific puntea (demontată) alimentată din reţeaua de 230?Vca. Vizual, puntea mi s-a părut "scursă", parcă avea o pastă scursă şi uscată la interior. Odată alimentată a fumegat uşor şi s-a încălzit în scurtul timp cât a fost în priză. Constat că ar fi defectă.

Cum nu cred că se justifică investiţia de vreo 20 euro pentru aşa ceva, solicit un sfat pentru înlocuirea ei. Aş folosi o punte redresoare cu diode, dar ştiu ca există o diferenţă a căderii de tensiune între cele două tipuri de punţi redresoare.

Având în vedere că nu am o schemă unde să fie figurate tensiunile (nu am nicio orientare în acest sens), mă puteţi ajuta cu ceva sfaturi vis-a-vis de utilizarea unei punţi redresoare cu diode şi cum pot "minţi" acea cădere de tensiune (ceva de tipul înlocuirii unui tub redresor cu diodă+rezistenţă).

Dacă nu am nicio soluţie, va trebui să trag afară un nr. de spire de pe transformator, dar asta aş face-o în ultimă instanţă.

Btw, cum se măsoară o punte redresoare cu seleniu. Mai am o punte asemănătoare cu cea sus menţionată, uşor mai mare în dimensiuni şi fără nicio notaţie pe ea.

Aş pune şi schema, dar cred că o să fie o problemă cu copyright-ul...

Mulţumesc.

Ghiţă.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

I-am dat de cap si cu scala, trebuie sa vad daca mai pot recompune acul scalei, care e rupt in mai multe bucati. Pe UL nu receptionez nimic, e posibil sa fie de la ecranajul betoanelor din bloc... Are si un brum destul de suparator, pana la urma va trebui sa inlocuiesc si filtrajul din alimentare.

Link spre comentariu

Fiind sub sasiu unde nu prea se uita nimeni nu cred ca merita osteneala. Peste cei 20e mai pui ceva si iei un set de tuburi noi :d care o sa tina mult timp de acum incolo, cred ca e o investitie mai buna. (avand in vedere ca nici transformatorul de alimentare nu mai e original)

Ca tot vorbeai de filtraj, nu prea l-am vazut prezent in poze(ma refer la condensatorii mari cilindrici). Ideal ar fi sa inlocuiesti toti electroliticii, inclusiv cei mici de pe anodica sau din catodul finalei etc.

Link spre comentariu

Sunt 4 condensatori electrolitici in schema. Trei dintre ei sunt intr-o singura carcasa (2x50mF/350v si 50mF/12v) primii doi in filtrul CLC si al doilea in catod finala. Am procedat la decapsularea acestuia si inlocuirea continutului cu condensatori actuali, apoi refacerea capacului. Desi aveau valori bune pe LC metru, brumul era deranjant. Dupa inlocuire, a disparut. Tensiunea de alimentare a crescut cu vreo 10v in sarcina, dupa inlocuire. As fi interesat daca tuburile au echivalente rusesti. Cele din partea de radio.

Link spre comentariu

Tabel echivalente:

http://monitor.espec.ws/files/________________________________162.pdf

Cu scris boldat este lampa la care se cauta echivalenta;

In casuta alaturata este data lampa care este "echivalenta direct",

Apoi este data lampa  echivalenta "apropiata",cu unele mici diferente(parametri,soclu).

 

Alt tabel de echivalente:https://cubozoa.ru/blog/%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D1%8B%D1%85-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE/

Editat de vio2007
Link spre comentariu

În primul rând vreau să mulţumesc, şi eu, pentru listele cu echivalenţe.

Acum să revin la radioreceptor. Nu mai repet cele ce am scris la începutul thread-ului, dar menţionez următoarele: am montat un alt transformator de reţea, făcut pe tole EI16, pentru că am descoperit că asta era dimensiunea pentru suportul de fixare, bobinat de mine pentru 230Vca secundar anodică şi 6,3Vca filamente (varianta finală), tole de 0,35mm şi sectiune 12 cm2. Cel demontat era o adaptare, tole EI14, 8 cm2, cu suportul modificat, probabil de la un alt tip de radio şi care era ars. Am reconfigurat traseul firelor şi eliminat toate regletele electrice adaptate de cineva anterior. Puntea cu seleniu nu stiu dacă a fost bună sau am ars-o eu, la prima experienţă cu noul transformator, dar am eliminat-o, pe moment, şi am folosit una de 600Vca, din ceva sursă de calculator cu gaură de fixare. La filtrul CLC, format dintr-un condensator trei-în-unu (2x50µF 320/350V şi 50µF/12V)  am înlocuit, prin decapsularea bateriei originale de condensatori, condensatorii cu modele actuale şi recapsulat. Nu arată ca de fabrică, dar am păstrat carcasa şi forma originală. Deşi la măsurători cu LC-metru aveau valori ok, după înlocuire brumul de reţea a dispărut şi tensiunea a crescut cu aproximativ 10V în sarcină. Am refăcut aproape toate lipiturile pe la soclurile lămpilor, soclul tubului final audio înlocuit complet pentru că era carbonizat, remediat lamelele condensatorului variabil şi montat izolatorii acestuia, lipsă, faţă de şasiu, montal lamela de conectare galvanică a rotorului la masă. Montat şi rezistenţa, la masă, lipsă (prin tăiere) din catodul EF89, înlocuit tubul EL84. Cablul de alimentare original a trebuit înlocuit, pentru că avea izolaţia topită pe o lungime destul de mare (probabil a stat pe vreo sobă sau sursă de căldură) şi o porţiune roasă de şoareci. Cu greu am reuşit să găsesc poziţia firelor de la antena de ferită, prin tatonare, astfel încât să funcţioneze şi fără antenă exterioară (pentru UM). Acul scalei a trebuit să-l refac, prin lipire, pentru că a fost rupt în patru bucăţi, dar a ieşit destul de bine, zic eu. Aţa scalei (aţele scalei) mia dat mult de furcă, în final am reuşit să-mi dau seama cum trebuie să fie puse (sunt trei). Am folosit fir de pescuit de 0,40mm, aţa chirurgicală fiind prea elastică şi luneca pe scripeţi.

La carcasă nu am umblat prea mult, doar o curăţire şi lustruire cu soluţie pentru mobilier, pentru că nu am cunoştiinţe necesare pentru restaurare temeinică.

Vreau să mulţumesc celor care m-au ajutat cu sfaturi şi indicaţii, în privat şi aici în forum.

 

Recuperare condensatori CLC:

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Acul şi aţa scalei:

 

Posted Image

Posted Image

 

În final, rezultatul (altcineva probabil că făcea un lucru mai bun):

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Şi un video:

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZHId70WxnF0&feature=youtu.be

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări