Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator ars


Guest ge[]rge18

Recommended Posts

Guest ge[]rge18

sal. am un amplificator de mare putere care mi s0a ars , deoarce am ascultat muzica cu 4 boxe puse in paralel 2 cate 2 pe fiecare canal ... dupa vreo 4 -5 ore a cedat amplificatorul ... practic nu mai alimenteaza sursa...cand apas pe butonul power nu se mai aprinde ledul...am verificat si am constatat ca in spatele trafului se afla un condesator ...(l-am masurat si nu indica nimik in aparatul de masura) posibil este ars si din cauza lui nu imi intra tensiune in traf.. va multumesc si astept parerile dvs.

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

1) Probabil e un fel de varistor inseriat cu primarul (ar trebui sa aiba citiva Ohmi). Vezi pe traseu cum e legat si daca e asa, sunteaza-l. 2) Daca totusi e un condensator atunci poate fi in paralel cu primarul si la o masurare ar trebui sa iti dea impedanta primarului, totusi daca primarul e intrerupt sau siguranta termica inseriata cu primarul s-a dus e normal sa nu ai ce masura. In cazul asta cauta pe bornele trafo unde e legata siguranta termica si sunteaz-o. Daca nu te descurci pune o poza.

Link to comment
Guest ge[]rge18

uite...am postat si schema...sper ca intelegeti... condesatorul ala de jos e cu probleme...am pus aparatul de masura pe el si nu imi indica nimik..sper ca el sa fie de vina?? de nu intra tensiune in traf??? sau e posibil sa se fi ars si condesatorul si traful???

Link to comment
Guest donpetru

Eu cred ca mai de graba e siguranta de vina. Posibil si infasurarea transformatorului sa fie intrerupta undeva pe la inceput. Cred ca va trebui sa desfaci nitel transformatorul si sa vezi daca nu are sigurante termice sau vreun varistor inseriat cu infasurarea primara.

Link to comment

1) Probabil e un fel de varistor inseriat cu primarul (ar trebui sa aiba citiva Ohmi). Vezi pe traseu cum e legat si daca e asa, sunteaza-l.

2) Daca totusi e un condensator atunci poate fi in paralel cu primarul si la o masurare ar trebui sa iti dea impedanta primarului, totusi daca primarul e intrerupt sau siguranta termica inseriata cu primarul s-a dus e normal sa nu ai ce masura. In cazul asta cauta pe bornele trafo unde e legata siguranta termica si sunteaz-o. Daca nu te descurci pune o poza.

ge[]rge18 Ai facut ce a zis zal mai sus??

Masoara cu un ohmetru rezistenta de curent continuu a primarului transformatorului (trebuie sa fie de cativa ohmi). Daca valoarea masurata e mare (ca si cum nu e nici o rezistenta acolo) atunci vezi daca transformatorul are o priza suplimentara pe primar si masoara aceeasi rezistenta dar individual pe cele 2 sectiuni ale primarului. Daca una da o rezistenta mica si alta nu atunci siguranta termica a transformatorului a murit. Ii faci o inmormantare si legi alimentarea dupa ea.

 

Condesatorul acolo nu imi dau cu parerea ce face deoarece schema este un pic cam neclara (ma intereseaza ce e chestia hasurata si ce e chestia cu 3 pini: nimic, - si + la care e legat comutatorul). Eu as banui ca ala e pus acolo sa prea niste glitch-uri la apasarea comutatorului (un filtru deparazitare daca vrei).

 

Filipone

Link to comment

M-am lamurit din schema ta: condensatorul nu are legatura cu trafo, el e pus in paralel cu intrerupatorul ca sa taie pocniturile la pornire. Tu trebuie sa vezi daca trafo nu are si o siguranta termica in el (asta e alta decit cea fuzibila care apare la tine in schita). Banuiesc ca trafo e toroidal dupa desen, sint si toroidale cu astfel de siguranta in ele, ma tem insa ca daca e bagat intr-o ''oala'' si umplut cu rasina nu prea ai ce face decit sa cauti alt traf, chiar daca e de alt tip.Bafta!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines