Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor flacara la aragaz Tehnoton


sla

Recommended Posts

M-a intrebat cineva cum functioneaza senzorul de flacara de la cuptorul aragazului sau fabricat de Tehnoton Iasi, deoarece dupa citeva zile de la cumparare s-a defectat. Am deschis aragazul si am vazut un senzor metalic linga flacara cuptorului, legat printr-un fir la "butonul" care alimenteaza cu gaz cuptorul. Aragazul nu este electric, asa ca senzorul nu poate fi un bimetal care intrerupe alimentarea unui electromagnet pus pe post de "intrerupator" al gazului in cazul stingerii flacarii. Stie cineva cum functioneaza acest senzor de flacara?

Link to comment
  • 2 weeks later...
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sistemul este "pneumatic". Langa flacara e o capsula care se incalzeste; fluidul de lucru (99% o substanta gazoasa) se dilata si transmite printr-un tub capilar ("firul") presiunea la o alta capsula aflata in corpul robinetului, care lucreaza impotriva unui resort. La rece acest resort inchide gazul, asigurand astfel siguranta arzatorului cuptorului, care nu e vizibil si avand puterea cea mai mare are si debitul de gaz cel mai mare, fiind astfel si cel mai periculos. Acest mecanism explica de ce este necesar un interval de 20-30 de secunde pentru intrarea in functiune si mentinerea flacarii fara a tine butonul apasat (Eu am un aragaz Arctic, dotat cu exact cu acelasi dispozitiv, chiar daca are si aprindere electrica si bec si motoras la rotisor, protectia e asigurata tot pneumatic). Desigur, pierderea etanseitatii acestui dispozitiv compromite functionarea arzatorului de cuptor.Dar aragazu' ala nu are garantie? Sau l-a luat de ocazie? Dar cred ca si asa ar trebui sa gaseasca la cine asigura service de garantie piesa respectiva, eventual contra cost.Nu va jucati cu siguranta voastra!Bafta la cautari!

Link to comment

Multumesc frumos pentru explicatii!Aragazul are garantie ( teoretic), firma care asigura garantia nu mai exista, Tehnotonul a zis ca are un om in oras care se ocupa cu garantia, acesta, contactat telefonic, a zis ca daca nu se monteaza un regulator de presiune la intrarea in aragaz nu discuta problema garantiei ( sustine ca in instructiuni scrie ca aragazul are nevoie de regulator, ca la butelie!). Eu am un aragaz nou Zanussi, fara regulator, cu acelasi tip de protectie la cuptor si functioneaza (deocamdata ) fara probleme.E foarte ciudat ca s-a defectat asa de repede acel sistem ( a functionat doar de 2-3 ori)! Nu-mi dau seama daca reperele au fost de proasta calitate sau montajul a fost defectuos. As fi curios daca alti cumparatori ai noului aragaz Tehnoton au patit la fel sau nu?

Link to comment

M-am uitat mai bine la intreg sistemul si am observat ca la acest tip de aragaz "firul" nu este un capilar care transmite presiunea, pare un simplu fir de cupru care are la capat un papuc care are contact mecanic ( termic) cu corpul robinetului ( o piesa care iasa in spatele robinetului). Banuiesc ca sonda din cuptor se incalzeste si transmite caldura prin fir. Problema este ca papucul este rece, nu se incalzeste deloc, indiferent de cit de mult tin apasat butonul si arde flacara. In concluzie, sonda ar fi defecta. Asa cred eu. Sa se fi defectat sonda dupa doua-trei utilizari?!

Link to comment

Putin offtopic dar sper util pentru alte pesoane:In momentul in care se defecteaza un aparat nu incercati sa il reparati oricat de priceputi sunteti. Doar daca va place sa aruncati banii.In momentul in care cumperi un produs, achiti, prin pretul produsului, si costul garantiei. Firmele care vind electrocasnice au contracte de garantie cu diversi depanatori sau firma de depanare. De aceea dati banii, sa il repare altii, nu sa il reparati voi! Inca nu ne-am desprins de obiceiurile capatate in perioada comunista, in care ne consolam cu ideea ca nu am avut noroc atunci cand am cumparat un lucru, ca acel lucru sa fie si fiabil.Instalatiile de gaz de la apartamente nu au nevoie de regulator, pentru simplul fapt ca presiunea este limitata general, nu individual la consumator. Insa pentru anumite instalatii, cum sunt cele pentru centrale termice, la care sunt construite retele separate, este necesar montajul unui regulator. Daca ai instalatie comuna, intereseaza-te daca exista regulator pe bloc sau scara, caci sunt convins ca instalatiile sunt dimensionate pentru un anumit numar de consumatori. Daca e instalatie individuala si nu are regulator, atunci a gresit cine a facut proiectul pentru instalatie.Aragazul stiu ca se livreaza cu duze pentru butan, dar ori are incluse duze pentru gaz metan, ori de la cumparare sunt aparate pentru butan si altele pentru metan si il alegi pe cel care este potrivit. Daca este pentru butan atunci trebuie montat regulator. Este posibil ori ca aparatul sa fi fost pentru butan si sa fi fost schimbate duzele, ori ca certificatul de garantie sa fie acelasi pentru mai multe tipuri de aragazuri, asa cum se practica si la manualul de utilizare. Sunt prezentate mai multe facilitati si apoi scrie undeva la o steluta "este posibil ca anumite facilitati sa nu fie disponibile pentru modelul dvs." sau "consultati dealerul pentru detalii".Odata desfacut aragazul, daca sunt urme ca ai umblat la el, ar trebui sa ti se anuleze garantia.Daca trebuie regulator, pune regulator si apoi solicita garantia.Nu am inteles ce se intampla cu aragazul. Nu mai porneste sau nu se mai inchide? Caci nu este neaparat necesar ca senzorul sa fie defect, ci elementul de actionare. Posibil ca de la o presiune prea mare acesta sa ramana blocat. Posibil dar putin probabil.

Link to comment

M-am mai interesat si se pare ca intr-adevar este nevoie de regulator. Aparatele de calitate (ex. Bosch) vin cu regulator la pachet, deci nu mai este necesara achizitionarea separat a unuia.Un instalator a montat un aragaz si nu functiona, adica flacara se stingea. Dupa ce a montat regulator, aragazul a functionat normal.Sla, este posibil ca ceea ce ai vazut tu sa nu fie tubul capilar. Nu este exclus ca fiecare arzator sa aiba propriul sistem de blocare si sa se afle cumva in interior, astfel incat sa nu il vezi. Poate ca ceea ce ai vazut este un simplu conductor electric, pentru a preveni descrcari electrostatice.Monteaza regulator. (de fapt, cheama instalatorul sa monteze).

Link to comment

Multumesc pentru raspuns!Aragazul nu-i al meu, eu am fost doar consultat in aceasta problema si am vrut sa ma lamuresc cum functioneaza. N-aveam de gind sa ma bag in el, nu doar fiindca -i in garantie ci din principiu nu ma bag in aparate cu gaz. Problema nasoala este ca persoana nu stia ca are nevoie de regulator ( scria doar in instructiuni), nici nu-l cumpara daca stia.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Chestia aia de bate flacara in ea este o termocupla si in momentul cand este incalzita de flacara genereaza o tens sau un curent. In robinetul de la cuptor este un electromagnet care e alimentat din termocupla.Daca nu ai regulator de presiune la gaz flacara e prea mare si se arde termocupla, adica firul din interior nu mai este izolat fata de masa si prin urmare tensiunea generata este pusa in scurt.

Link to comment

Posibil sa fie asa, dar mi-e greu sa cred ca o termocupla este in stare sa alimenteze un electromagnet! Intre timp, a venit omul de la garantii, a pus un distantier in buton, ca apasarea sa fie mai mare ( la aprindere, cind apesi butonul si-l rotesti) si a mers bine citeva zile. Acum iar nu merge.

Link to comment

Daca iti mai vine meseriasul la aragaz te rog sa-l intrebi cum lucreaza termocupla si daca stie intr-adevar, o sa-ti spuna acelasi lucru ca si mine, iar daca a pus distantier cum zici tu, inseamna ca butonul pe care apesi tu cand aprinzi aragazul, nu se apasa suficient si in cazul asta trebuie sa-i bagi ceva in buton(pe gaura) de exemplu hartie

Link to comment
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

mai sunt probleme?eu am un aragaz indesit cu termostat la cuptor si ma dispera siguranta de pe gaz..... de la cuptor...il pornesc si dupa aproximativ 2 minute se opreste singur..... iar il pornesc... iar se opreste... la un moment dat se plictiseste sa ma mai f..... si merge.nici eu nu am regulator si voiam sa stiu daca se rezolva problema sau are ceva robinetul (adica siguranta din el)

Link to comment
  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines